自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

/

公爵府

J.c.baby 發表於 16-10-22 11:24
講真句,除非你比小朋友讀書係想威先著重學校排名,如果唔係nz有幾間都算係唔錯既大學有時唔需要名 ...

這是現實問題, 將來出來找工作, 不知僱主會否不考慮大學名氣呢? 我真的不知道

複式洋房

引用:幾年前已經打算送個仔去外國讀書,都明白負

原帖由 theone1 於 16-10-17 發表
幾年前已經打算送個仔去外國讀書,都明白負擔得起去英國讀好D,但同老公計過條數,英國實在太貴,又驚自己份 ...
去英國讀要諗多個問題,就係假期,英國嘅學校假期長過加拿大,又唔可以住學校 一係就搵寄宿家庭,一係就飛返香港,每年飛幾轉,條數都幾甘架

子爵府

如果手頭不太鬆動,為何不留在香港. 如一向成績不錯,可考完DSE再出國,如想讀醫或法律,留在香港較好. 我細囡也沒有跟我大囡一樣出國讀書,雖已有一著名英國大學取錄她,她寧願留港讀某神科,她說想利用出國讀書錢上車買樓.
除非目標是牛津劍僑,其它的不是太難考入,可待完成中六才去. 加拿大更易,我朋友囡DSE成績約21分,Simon Fraser收了她.

男爵府

theone1 發表於 16-10-22 09:37
唔好意思,係我搞錯c6嘅意思,原來CAD20K只係講緊學費。
可能每間學校收費唔同,我地心水果間,c6話計過一 ...

Ic, 我係講多倫多嗰邊,全都CAD50k以上,我哋心儀嗰間正學費加食宿都CAD 60k多D,好貴

男爵府

若曦 發表於 16-10-22 16:19
如果手頭不太鬆動,為何不留在香港. 如一向成績不錯,可考完DSE再出國,如想讀醫或法律,留在香港較好. 我細囡 ...

就算喺加拿大讀緊,而家要考入好D嘅大學並不易,Simon Fraser排名比較低。如在香港,讀加拿大國際(CDNIS)再考入加拿大好D嘅大學就會易D

子爵府

wlmom 發表於 16-10-22 20:57

是,這間名次是較低.如你已有心儀大學心儀學系,或者打聽吓文憑試要咩成績才取錄.再決定是否提早出國.不知道你仔仔讀哪校?如是名校生,成績一向不錯,遲些過去英文也不難追,阿囡中五考托福,成績接近滿分呢!她是讀傳統名校.

伯爵府

我八掛問下,其實要儲幾多先夠去外國讀?如果本身有200萬係預讀書,父母收入共8萬但要俾12000供樓。咁會否去到中途冇錢?不過我女得2歲,只係想睇下而家市場係點。

男爵府

wlmom 發表於 16-10-19 15:55

唔得啦,而家起碼CAD$50k以上

我相信唔會係$20000/年咁平,我嗰女11年前去澳洲讀學費連住,加生活費都14萬/年,(當年中三)

大宅

squishy 發表於 16-10-19 10:25
英國係好,但太貴,加拿大其實唔差得好遠,都一樣有好多好嘅大學,學費又平啲,有幾間 boarding school都ok ...
可以send資料比我嗎?想去calgary

子爵府

我仔中一嗰年下學期去左多倫多插班G7
依家G9 讀day school
一年學費CAD30000
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

珍珠宮

BK Milk勳章

會唔會考慮愛爾蘭?學費平d

大宅

theone1 發表於 16-10-17 13:59
幾年前已經打算送個仔去外國讀書,都明白負擔得起去英國讀好D,但同老公計過條數,英國實在太貴,又驚自己份 ...

其英國和加拿大也有好的中學,也有差的中學。
想入名校,不比香港名校競爭細。
其實如果冇外國居留權,也要考慮埋大學學費。
而一旦小朋友將來想讀專業科,會否有限制。
我印象中加拿大醫科只收加藉學生。
不論是英國還是加拿大,二三線大學入學門檻唔高,
但入到去都唔係求其就可以畢業,因此好多人畢唔到業返嚟。
經濟鬆動,隨時去都得。
如果錢唔多,唯有等大學先去。
大學去外國,可以開開眼界,到時才是主菜 !

男爵府

yy13 發表於 16-10-23 02:24
我仔中一嗰年下學期去左多倫多插班G7
依家G9 讀day school
一年學費CAD30000

佢讀邊一間?自己有地方住?唔知中四之后去仲ok嗎?

子爵府

wlmom 發表於 16-10-23 11:47
佢讀邊一間?自己有地方住?唔知中四之后去仲ok嗎?

我仔讀緊私校
邊間就唔公開講
因為都係第1年high school
啱啱轉過去未知好唔好
中四先過去冇話唔得
係要考埋ielts
另外做義工就少左1年時間
不過最主要係
識本地朋友仔就可能要多少少時間
我仔因為之前已經讀左1.5年G7+8
所以已經習慣左用英文同其他小朋友溝通
咁佢會比較容易識到本地小朋友
亦好快可以溶入新學校
我見其他級別啱啱先黎嘅同學
佢地可能唔慣
早會、落堂、lunch
總之有空餘時間一定係同聲同氣圍埋一堆
咁樣學英文/溶入新環境會慢好多
另外口音都學得冇咁好

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

男爵府

我女當年讀女校,因為得中三,而住homestay , 係嗰間學校的女老師,一起返學,一起放學,一起生活,佢d英文進步得好快,所以真係要融入當地社會。

男爵府

我女當年讀女校,因為得中三,而住homestay , 係嗰間學校的女老師,一起返學,一起放學,一起生活,佢d英文進步得好快,所以真係要融入當地社會。

男爵府

大宅

theone1 發表於 16-10-17 13:59

最好有boarding school highschool life,體驗同學習獨立會好好多,上到大學會融入到,唔使只會同亞洲人玩。
(ps 過來人)

子爵府

DoReMi媽媽 發表於 16-10-17 17:12
係,愈早過去愈好,但起碼要有中文基礎,過去讀year 9應該最適合,喺香港讀完中二,過去讀year 9, 因為嗰邊 ...

講得啱,我個小朋友係year 9過去,好多同學foundation 過英文係冇咁好

首頁

尾頁

跳至