單親天地

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

出智慧牙.....想睇牙醫..但會好貴....

我自己拎緊綜援
早個幾星期, 問社署職員邊度有得整牙..佢地話冇架. 佢地唔會幫呢d. 因為牙唔係必需既. 我即時同佢講, 我出智慧牙..好痛...估唔夠位. 唔通唔駛整?? 私家會好貴...成皮野...就算搵d政府資助既地方整, 我諗點都要幾百至過千啦智慧牙...咁大筆數我邊有....社署叫我自己問人借錢攪掂.....果刻我心諗..就算問到人借錢..唔通唔駛還咩....完全覺得政府幫助資源不足!!!
唉............我家下唯有望隻牙夠位出....痛只係痛一陣....

男爵府

Re: 出智慧牙.....想睇牙醫..但會好貴....

我上年2隻一齊出添呀=.="又係唔夠位...痛到去左屯門醫院打針...仰發左2日燒呀...

男爵府

faye:
oh no~! you born la~!? oh ~! i'm afraid ar~! cos i'm not yet~! and i bigger than you ma~! oh ~! haven't came >? chiseen ka~! they really feel $3550 for each month is enough for two person use ka~! chi seen ~!
so now you can do what>? just wait for the teeth >? just painful lor~!?唉~!

大宅

你住土瓜灣...........知唔知邊度北帝街?
北帝街有一間睇牙叫"怡康"平過其他牙醫好多架!
你可以試下去格下價!
仲有,港島區有一間叫.........菲臘牙科,政府野黎架!
你可以打去問下排期要幾耐?
faye525 寫道:
我自己拎緊綜援
早個幾星期, 問社署職員邊度有得整牙..佢地話冇架. 佢地唔會幫呢d. 因為牙唔係必需既. 我即時同佢講, 我出智慧牙..好痛...估唔夠位. 唔通唔駛整?? 私家會好貴...成皮野...就算搵d政府資助既地方整, 我諗點都要幾百至過千啦智慧牙...咁大筆數我邊有....社署叫我自己問人借錢攪掂.....果刻我心諗..就算問到人借錢..唔通唔駛還咩....完全覺得政府幫助資源不足!!!
唉............我家下唯有望隻牙夠位出....痛只係痛一陣....

I'm not a yogi,but a yogist!

子爵府

畀面勳章

菲臘牙科我問過
佢地話其實佢地唔算係牙醫診所, 佢地主要係教學用途 佢地唔係個個case都會收, 佢地會check左你d牙先, 如果覺得你d牙生既位置, 手術既技巧岩佢地做教學用途, 佢地先會唔收手術費幫你整, 當然工具費都要收返...如果佢地check過你唔岩佢地case..佢地唔會收你, 會叫你去睇返出面d牙醫. 除非你肯當私家牙醫咁既價俾錢..咁就好快...三四日即幫你整牙....
我覺得政府成日推廣護齒, 但係從來都冇真正既政府牙科診所...目前既都係for 急症止痛脫牙又或者公務員用....綜援人仕又要夠六十歲先有牙科津貼..
咁我地後生呢班, 又冇錢既....真係唔駛整牙???????????

子爵府

畀面勳章

另外好多謝有bk媽咪話我知仁濟醫院地下D座有牙科診所
我聽日會打去問清楚...如果真係幫到市民咁就太好啦.....

伯爵府

好媽媽勳章

faye525 ,
你附近有冇工聯會呀?佢都有牙科服務喎,好似是平出面一半咁上下,希望幫到你!
我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

民房

我早前都剝佐智慧齒,但就冇你講得咁貴喎!只係五百蚊。不過,頭頭就可能要先照x光先(80元),如果你隻智慧齒係橫生既,就要開刀剝,價錢就會比較貴(約$2000),如果生得正常,就只需五百。地址係紅磡必嘉街既「司徒玉清」。個醫生好nice架,或者你可以同佢講下價,會平d~ 我朋友是橫生智慧齒,佢講價講到一千五百就ok喇! 我冇講價,佢都收平佐我幾十蚊,手勢都唔錯。
註: 本人同呢個牙醫絕無關係! 只係我覺得佢幾好,俾個意見你參詳下。
「真正的快樂---不是擁有得多,而是計較得少。」 :wave:

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

西九龍母嬰健康院樓上都有一間牙科診所(係政府既),你可以試下問, 希望幫到你!

伯爵府

I knew one university can pick 智慧牙 with very low price (few hundred only) because you will be serviced by the fresh dentists. Actually they are still a student. As my previously collegue tried it before so I knew. Do you want it?

子爵府

畀面勳章

多謝咁多位媽咪提供既資料
對我好有幫助
我會度度問下架啦
因為呢排唔止智慧牙, 我連大牙都蛀左有d痛...
我諗都冇得再拖唔整....
唯有度度報左價先.......
錢方面真係睇下有冇朋友借到啦...
幾百炆整牙對我地呢d拎綜援既人已經係好大支出...
一個月兩個人得$3350...要交水費, 電費, 電話費, 上網費..剩低果d先係生活費...個女又要買奶粉尿片....真係冇咩錢可以再拎出黎睇牙.....
我唔明點解綜援人仕睇政府醫生唔駛錢, 睇牙醫反而要...
希望政府盡早檢討下....咁先可以幫到d真係有需要既人

複式洋房

衛生署係有牙科街症,你要跟時間早D去排隊,
如果拎綜緩係免費呀,下邊個網址有資料希望對你有用啦~

http://www.info.gov.hk/dh/telephon/dental_c.htm

伯爵府

faye525 ......
咁你可以試下去澳門脫架嘛.......不過好似都要成千幾二千蚊架~~~~~

首頁

尾頁

跳至