自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

大宅

其實好多野都可以影響食慾,呀伯坐係隔離 了鼻, 打噴嚏, 周圍噴, 食野 ”zip “”zip” 聲

小朋友其實只要唔過份,都唔好太介懷.

哈哈,諗起黃子華一句說話,你望左,你米輸羅

太認真,你便輸了!

講笑 JA, 各位爸爸媽媽放鬆D啦

珍珠宮

BeautyPinky 發表於 16-10-17 19:35
哈哈... 令我諗炮起之前細路喺櫈跳嘅貼...

一陣又有人話:-
其實我覺得咁樣影無乜問題, 最主要係因為用文字好難形容, 而家你同我都唔知果個人係咩樣, 佢係乜水.

咁人地坐得樣衰, 但影響唔到自己, 其實無必要多事, 不過可以放上來等各jm可以警剔下自己, 都幾好丫~

大宅

回覆樓主:

頂唔順 , 好核突
佢隻腳板底咁污糟 , 之後d人點坐呀
我覺得無家教既人先會咁坐 (喺街)
我喺屋企都唔會咁坐 , 其實咁坐係咪舒服d ?

大宅

唔怪得知我C6 話香港人 picky 到頂點,真係好難頂。

我問左幾位朋友意見 (有香港人,大部分人西人) 都覺得影人相O個個無家教D。

C6好多朋友最接受唔到D人問都唔問就影人相,例子: 早一個星期去沙灘,朋友有一個小朋友好得意,金頭髮, 髦毛,灰色眼睛, 有好幾個人偷影小朋友,話好得意,要放上FACEBOOK, 朋友好反感, 話香港人小小事都影, 情侶吵架, 影! 呀媽鬧仔, 影! 唔讓位, 影! 最好個個聖人咁既款出街 !

複式洋房

回覆樓主:

好彩有除鞋,但唔係好坐姿

伯爵府

jeanerin 發表於 16-10-19 10:01
回覆 方方媽媽 的帖子

係呀,我之前一路住係外國,無論係 MCDONALDS 定 高級餐廳,,好多細路仔都係咁坐, ...
好憎人開口埋口話人冇家教, 成日說出呢句話唔見得佢有口德

大宅

回覆 TRUBIMA 的帖子

我都好憎人成日話無人家教, 一D口德都無。 我唔相信全香港父母都係聖人,仔女唔做錯, 教一次就唔會犯第二次, 點樣叫無家教 ? 點定義? 小朋友咁坐,無家教 ? 大小小,測驗出貓, 無家教 ? 講大話, ,無家教 ? 讀書拍拖, 無家教 ? 著校服化粧,染髮, 無家教 ? 18 歲,讀緊書, 有性行為 , 無家教 ? 婚前性行為 , 無家教 ?
我想全香港無咩人有家教

伯爵府

jeanerin 發表於 16-10-19 11:43

我都好憎人成日話無人家教, 一D口德都無。 我唔相信全香港父母都係聖人,仔女唔做錯, ...
係囉, 同一個媽媽, 生幾個, 都會兄弟姊妹都各有性格, 好壞, 唔通媽媽只教一個, 唔教其他? 教一定係要教導, 做人做到老都仲學習緊啦....做媽媽應該知, 唔係個個小朋友教一次就聽, 再遇到又再教, 小朋友, 未學好唔係就咁判定佢同佢家人冇家教, 生番等等麻. 同埋重點係時常用自己尺度人, 小心自己都有一日唔小心中招被影.

伯爵府

jeanerin 發表於 16-10-19 11:43

我都好憎人成日話無人家教, 一D口德都無。 我唔相信全香港父母都係聖人,仔女唔做錯, ...
BTW...有時見D POST 講各JM 小時間D 百厭野, 好多JM 都分享, 在我眼中睇, 都會覺得好回憶同有趣, 呢D就係童年. 但如果有人話佢地父母咁冇家教, 生番一樣, 我諗佢地都會唔開心, 同會保護反佢地父母: 父母唔係冇教, 係我細個貪玩啫..

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:KiNnK 的帖子

屋企食都唔比個仔咁啦

大宅

子爵府

家教差, 其實佢父母要出聲教下佢

水晶宮

jeanerin 發表於 16-10-19 10:01
回覆 方方媽媽 的帖子

係呀,我之前一路住係外國,無論係 MCDONALDS 定 高級餐廳,,好多細路仔都係咁坐, ...
對啊!
小朋友腳唔夠長,人唔夠高,係一般standard檯食飯,有困難.
我真心覺得,要管要教,唔係教呢D表面既規矩,
教孩子同理心,多點包容,多點愛心,多點樂觀,更加重要.

大宅

畀面勳章

間中都見到

大宅

回覆 方方媽媽 的帖子

同意 !

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

大宅

回覆樓主:

就算除鞋踩凳都惡心,點知佢有冇香港腳

男爵府

jeanerin 發表於 16-10-19 10:58
唔怪得知我C6 話香港人 picky 到頂點,真係好難頂。

我問左幾位朋友意見 (有香港人,大部分人西人) 都覺得 ...

香港文化

BK 更發揚光大

首頁

尾頁

跳至