美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係LOVPUCCA, 又是好野DIY.
我99皮膚好鬼白GA. 嫁左入去先知99有呢個偏方. 我用左4 -5 次真係白左好多. 又平.

白芷50g
白術50g
白蒺藜50g
白芍50g
白芨50g
白僵蠶50g
白茯苓100g

研成粉末,再用冷開水調和敷臉,主治面黃,面上色斑。這幾味藥在中藥店都是最常見的中藥,拿了方子去藥店,藥師都很快就會配好,一點都不麻煩。白茯苓去黃效果很好,但要註意一點,研末的時候研3遍才夠細(同老細講研細S.)(一般的中藥店都有研磨機)。

用法是:
晚上睡覺前,冷開水調和敷臉,40分鐘左右,這期間可以做任何事情。如果皮膚允許(即沒有出現無法忍受的紅辣),可以連用3天,停一天,皮膚有所改善後可改為間隔1-2天用一次。但要註意,如果用後不適請停用,畢竟是藥物!還需要提醒的是,用完面膜後按照平常護膚程序使用其他護膚品,註意補水保濕。

大宅

磨好的粉可以keep住係樽內. 每次要3匙粉+1.5匙水 開.

如果你想上面d., 可以只加1匙水.
原文章由 laamling 於 08-11-22 14:30 發表

我想問下每次要用幾多既份量????

大宅

這個份量都少. 可以做到10-15次.
因為你要藥店幫你磨粉所以要買份量多d.

我就回家自己磨.

暗嗆/雀斑其實都有幫助因為都是色素深的問題.

原文章由 chingching03 於 08-11-22 17:17 發表
白芷50g
白術50g
白蒺藜50g
白芍50g
白芨50g
白僵蠶50g
白茯苓100g

請問這是幾多次既份量? 之前介紹既中藥保濕果個(飲用), 我都有用~~
我都有好多雀斑架, 做過laser 都唔得. 呢個都好想試吓

...

大宅

個mask雖然不是很起眼. 但效果係唔錯!
我99用左好耐lu. 眼部我唔建議用來full,
因為眼是比較細緻又薄既地方!

有個bk fan1提議用溫水來開我都未試過, 或者同99講下先.

我同我99既溝通大部分都係美客保養/養生之類既話題. 都幾好嫁. 99成日都講"女人唔補好易老" .正所謂家有一老如有一寶!!!

講真我老有好野過比我99嫁. 99對眼皮超dum. 我同佢一齊用眼膜. 我99都唔out, 老人家對有電流既野通常都怕, 99不但不怕仲讚好舒服同有效果. ( 公見到笑到我老公死佢話好似見到2個女黑俠甘. 但我99又受. )

我99仲有好多好正既好野. 例如:
99對胸真係keep得好好. 唔係喊濕呀. 我地有一齊浸溫泉, 所以及到. 我問99到底是真還是假9. [聽老公講我99後生時都係什麼公展會小姐第1名. (我唔多清楚) ]
99好怪甘望住我講:你話呢?
之後我無出聲
99: 個時代邊有呢d.梗係真啦. 傻女
我 : 你真係keep得好挺. 我自己媽咪巳經dum
99: 要有秘訣去保養
我 : 什麼秘訣?

我99就教左我. 都幾有效. 又是很簡單可以DIY的. 不過我都是開另一個TOPIC再講.

大宅

99平時放係陰涼位.
我就放係雪櫃, 不過要用蜜實袋入好再入樽.

我想提示下: ~
如果本身是敏感底的bk 朋友, 我建議先用15分鐘如沒有過敏的反應, 可以繼續full多15分鐘.
到下一次再加長時間.

原文章由 pxyky 於 2008/11/30 16:10 發表
磨左喇. 係就係耐d, 不過點都會想比藥房賺, 反正屋企有磨粉機. 越諗越覺得老細點會攞去比廠磨喎, 咪又係佢地磨, 想收多我錢咋. 而家咪一樣磨到.
磨左成粉之後, 好大盒粉呀, 應該唔止10-15次.
想問 ...

大宅

謝謝你地既support.
我62以前係新加坡做中醫好耐lu.. 不過幾年前交通意外就走左.
所以99身體和皮膚都保持得好好.99無斑ka..
我老公皮膚你係剛拍拖時比我還要白滑.
我99日日都飲自泡既養生茶.
再開多個DIY topic 一齊分享下. 大家甘支持....

ccmelody  自泡既養生茶~~可以教我嗎  發表於 11-6-2 00:11

大宅

做脖子會比較難控制,建議只做面部比較好.
不過我可以分享的這個美白脖子的方法 (又是我99教我)

茶葉水一碗(盆)、毛巾一條

因為脖子本身血紅素較少,再加上油脂分泌較少,所以總是容易比臉部看起來更顯蠟黃、暗沉,也會有提早鬆弛或產生浮腫

材料要選擇泡出來茶水顏色較淺的茶葉(或茶包),然後經沖泡後,以茶水浸濕毛巾,再將毛巾擰一下(勿過乾),利用毛巾的熱度與蒸氣,敷在脖子(臉上也可以),一週一次,真的可以有效改善暗沉、水腫問題,並平衡頸部油水比例.

原文章由 hugobbbb 於 2008/12/4 21:45 發表
我想問可唔可以整埋頸?
如果唔係塊面白,而條頸咪唔白?

大宅

你講得對. 我99係我第一次用的時候都是這樣提我

敷面膜前,可先在手臂內側測試,
約敷5~10分鐘,若沒有紅腫等過敏情形,就可使用

多謝支援

原文章由 polarmama 於 2008/12/5 20:00 發表
拎左啦, 今晚返屋企喺手肯試少少, 睇吓會唔會敏感先。冇事就聽日上面

大宅

謝謝你們的支持.

我現在搜集緊99豐胸條方. 到時post出來大家都來豐一豐.

原文章由 jeffhui 於 2008/12/9 14:28 發表
我都係買返屋企自已磨, 已磨了3遍好幼細, 但加水後不會好像臉膜咁痴住塊面, 又容易趺出嚟, 連用3 日, 效果就好明顕, 我真係白左, 連毛孔都細左, 証實係掂架。 相信每區中藥鋪價錢都不同, 我一次過買左雙倍分量, 嘩好 ...

ccmelody  豐胸條方我都想要呀  發表於 11-6-2 00:13

大宅

看到你說用得好. 我好開心. 剛開個POST真係好想一齊SHARE.
後來又有其他人用D現成不用磨的.
其實我都無UPDATE看個POST啦. 因為大家講都係現成個隻.
點知又比我見到有SISTER去藥房買和磨.

你講得都幾對., 有時有D藥房收你磨的錢都幾多.

原帖由 ubah 於 09-7-17 16:11 發表
藥材唔難買,至頭痕係無藥房肯磨,所以我就買咗部百令蚊嘅磨粉機自己磨,係煩啲但就唔洗周圍搵點磨粉!
用咗五次,去黃但未白,有次浦完通頂又黃又殘敷完見到膚色靚咗,有驚喜嘅!
比較乾小心避免敷到眼! ...

大宅

見到有人提起我..哈哈
你可能本身皮膚都係白底同埋斑唔多, 所以無甘快見白既.
你用得幾次, 就會發現有白d.
如果加埋內服既會更加快白
我個blog有飲既(DIY美白嫩膚中藥茶) 同埋專對付荷爾蒙斑既mask (DIY如何治~~肝斑, 蝴蝶斑, 黃褐斑, 肝斑)的方法. 可以入去http://hk.myblog.yahoo.com/lovpucca-lovpucca
看看

原帖由 newdingdong 於 09-7-30 11:43 發表
試咗lovpuc 的美白中藥mask, 我連full 2 日, 休息4日再full , 感覺full 完洗干淨面後, 塊面几滑几有彈性. 好
”書”服, 美白效果唔係好明顯, 但係皮膚有光澤咗. 洗淨面上嘅mask 時,
d 粉可以做埋facial scrub.

...

大宅

你煮一鍋. 當水飲都不錯

原帖由 paltiBB 於 09-8-10 11:02 發表
請問這個去班藥膳食譜每星期飲幾多次?

大宅

你可煮一鍋當茶飲

原帖由 paltiBB 於 09-8-10 11:02 發表
請問這個去班藥膳食譜每星期飲幾多次?

大宅

以下是中醫正確指示用法
將2匙粉加入水攪拌, 或蛋白半個或蘆薈汁或小黃瓜汁或牛奶成膏狀, 8分乾可用溫水洗淨, 或可用面膜紙貼上面上待完全乾時再剝下.
備用:
1. 夏日曬黑者可用小黃瓜汁, 本身面黑者可用蛋白, 有痘者可用蘆薈汁, 皮膚較乾者可用牛奶 為攪拌底液
2. 皮膚比較容易出油者, 可天天敷臉
3. 中性皮膚可隔天敷臉
4. 未用完的面膜(巳混合了液體)可用保鮮膜蓋起來, 置於冰箱冷藏, 請在3-5天用完. 以免壞掉.

原帖由 ubah 於 09-8-18 14:06 發表
我想討論吓:呢個面膜嘅原料係中藥,係咪要令裡面嘅成份滲出先至可以達到效果呢!我睇到啲sis加入其他嘅用品開粉,但係個效果似只用該用品嘅效果!
我自己磨呀啲中藥粉,我買嗰陣都問過個藥房老闆,佢話用小小熱水開粉可以 ...

大宅

普遍蘆薈汁都可以. 不一定用個種蘆薈gel

原帖由 鑰匙 於 09-8-27 12:47 發表
有無人可以話我知o係邊度買?

大宅

樓主係度 ^^ 報到先
你對眼有什麼問題先????
黑眼圈??? 乾紋????

原帖由 doris42 於 09-10-21 14:42 發表
請問樓主有無眼部護理介紹???

大宅

回覆:DIY 中藥美白敷面偏方 (主治面黃,面上色斑)

用蛋白開粉比較好。不過如果本身黑斑比較多的JM。可以只點在斑上。約做4-5次才全面做。

大宅

大家有效果就好了。謝謝大家的支持。
有一段時間沒有更新我的blog了。
前幾天有了新的更新。大家可以去看。
之前有提及過的瘦身和健胸的資料都有一部分updated了。

大宅

用普通蜜糖就可以. 如果你想效果好D, 可以用蛋白不過要15分鐘左右洗走, 而且不可以FULL近眼和咀. 怕乾會有紋出現

用蜜糖就可以FULL咀.

謝謝你們支持我的分享

我都有在我YAHOO個BLOG內有其他好野分享
http://hk.myblog.yahoo.com/lovpucca-lovpucca

或在BK的日誌內也有我的好野分享
http://www.baby-kingdom.com/home ... do=blog&view=me

謝謝你們

大宅

如果JM是敏感皮膚。可以再加珍珠粉。會更白同埋可以抗敏退印。

首頁

尾頁

跳至