懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

我已經懷孕二十一週,懷孖胎,肚子已不小了,明顯是懷孕樣子。在這之前,沒人讓座,一直以為自己肚子還小!但隨著肚子漸大才知大部分香港人已不像從前!現在只有少於四分一機會被讓座。有時候,不讓座也不是最令人感到世態炎涼。很多時,很多普通人會跟我爭位座,一見有位,就算見到我,也極速走過去。很多時,關愛座也被不相關的人霸佔,他們見到有需要的人,也不會讓出座位!尤其當我懷孕初期,肚子未算大,但婬娠反應強烈,身體很不適,每次也希望關愛座有空位讓我坐,但時刻也發現被行動敏捷的人坐了!港鐵增加關愛座又如何?座位只會被不相關的人霸佔,能幫到有需要的人嗎?正如田北辰議員提出,可參考台灣,讓有需要的人戴上關愛貼紙/徽章,只有這些人才可坐關愛座,港鐵職員定時抽查。只有這樣做才可讓關愛座起作用!有時候,我也不得不慨嘆很多香港人已沒有人情味,缺乏關愛之心,變得自私……我試過要印尼姐姐讓座,又試過要較年長的伯伯和婆婆讓座……雖然我說不用,因我真的不好意思要他們讓,但全車人無動於衷……他們最後害怕我跌倒而堅持讓給我,我真的感到很難過…………有些人可能覺得孕婦不須要坐,但想像身體佗著十幾二十幾磅或更多的肚子站著有多辛苦呢!而且若不小心在車上跌倒,可以引致流產!希望各界能多關注這問題。

複式洋房

絕對同意,我今朝返工一坐落關愛座,就有個背住bb既女人,其他人冇諗過起身比佢坐,隔離關愛座既女人仲要係度訓覺,咁我唯有起身比佢坐,好在有位好心男人拍醒個女人,叫佢讓個位比我,不過我好多時都同你一樣,好多人見到我大肚(因為都7個幾月喇,個肚一定唔細)都要同我爭關愛座坐,所以就算增加都冇分別

複式洋房

其實我覺得每個人坐得總有佢既需要,大家都係有比車錢,早上車坐先都係無可厚非,其他人讓比自己係bonus係人情,但唔係應份要讓,唔讓係道理。而且要讓座既唔一定係坐關愛坐既人,有心既坐咩位都可以讓,何況我地又點知坐緊既果個人冇需要?又或者佢真係留意唔到,我未有左之自己都試過。假設你真係咁需要坐,我覺得你可以開聲,而唔係係度等,自己係心入面炆,冇人需要為你負責,你自己屈住屈住對bb都會好。當然如果見住自己大住個肚都仲要爭位又真係過份左少少,呢啲就唯有自己小心。我已經八個幾月,但個肚係似人地6個月7個月,所以有時候其他人未必留意到。因為咁我每次上車最緊要就係搵個扶得穩既地方,費事跌倒,而唔係眼望望睇有冇人會讓比自己或者比面色人睇,反而咁樣每次企一陣就會有人讓,真係搭10次有9次半都有人讓。我覺得其實可能係你放鬆啲,唔好太在意讓唔讓,反而會令你得到更多。反正嬲左對件事都冇咩幫助

複式洋房

salet1212 發表於 16-10-18 19:20
我已經懷孕二十一週,懷孖胎,肚子已不小了,明顯是懷孕樣子。在這之前,沒人讓座,一直以為自己肚子還小! ...

我上胎都成日有人讓座,但當然,我果陣唔係成日要塔mtr,如果日日塔,真係好難日曰會有人讓座,我生完抱住小朋友時都好多人會讓
同埋,而家哩個時代,個個做低頭簇,點會留意到身邊人。。平常心d,香港仲有好多好人既!!!

洋房

christychuiii 發表於 16-10-18 19:45
其實我覺得每個人坐得總有佢既需要,大家都係有比車錢,早上車坐先都係無可厚非,其他人讓比自己係bonus係 ...

我沒有特別生氣,只係感到感慨……好似今朝咁,d人忍心要婆婆企都唔讓,有好多人仲要坐多一兩個站下車,都不願企一陣,幫助有需要既人。有d人無錯我地不能用外表判斷,但很多時見他們衝去坐或起身走時也見步如飛!可以行得咁快也有需要嗎?我媽媽,一位老人家,咩住個bb,都一樣無人讓,我只係覺得稍為有同情心和愛心的人也不會這樣吧!

複式洋房

我已經懷孕二十一週,懷孖胎,肚子已不小了,明顯是懷孕樣子。在這之前,沒人讓座,一直以為自己肚子還小! ...

我也懷孕了,但還未見肚,不過有時我有得坐我都會讓座比老人家,因為香港好多自私的人

大宅

回覆樓主:

同感,香港人變左,越變越讓人失望

洋房

leungna520 發表於 16-10-18 20:32
同感,香港人變左,越變越讓人失望

我都覺!小時候,覺得香港人好有人情味!現在變了……連某d後生也不懂幫助有需要既人!試過有小學生衝去關愛座坐,差d撞到我!又試過企係兩個中學生面前,佢兩個見到,扮見唔到,繼續傾計……

男爵府

我唔覺喎,我搭地鐵d人成日讓坐比我,攪到我都唔好意思。有時我仲特登走遠d,即去到車與車之間既位置,費事d人讓坐比我添。 可能我唔會要求人讓坐比我,反而佢地就會做囉。

洋房

smile888 發表於 16-10-18 21:07
我唔覺喎,我搭地鐵d人成日讓坐比我,攪到我都唔好意思。有時我仲特登走遠d,即去到車與車之間既位置,費 ...

我諗要睇邊條線和時段……

水晶宮

所以有時候都唔會期望有人讓座,人太多都寧願等下一部

珍珠宮

有時候都會覺得好失望
而家社會咁嘅
不過可能都同個人素質有關~

別墅

唔讓唔係問題
我8個幾月,有阿媽竟然叫我讓關愛座俾佢個幾歲仔坐,話佢攰。我個刻真係想鬧個阿媽。最後,唔理佢。

男爵府

香港人讓座意識係差左,我兩年前大肚到後期都間中有人讓座,個陣多數坐東鐵,而讓座的人大陸人比香港人多....... 今胎我搭港島綫,現在36周只有一次有個不是坐關愛座的香港中年男士讓座,啲人成日講到港島綫啲人有禮啲,我係秩序上係同意,搭港島綫啲人係有意識排隊啲同少啲推撞,但講讓座,其實我真心覺得大陸人比香港人的意識還要高。

有時都會反思,係咪太多拍片影相放上網,反而令讓座既風氣唔能夠健康發展。現在最常見的是,五十零歲的師奶坐在關愛座上.....

男爵府

salet1212 發表於 16-10-18 21:39
我諗要睇邊條線和時段……

同意,我7 個月經常有人讓,不過我次次都係行去関愛座旁邊企,可能d 人唔好意思呱

男爵府

我坐巴士多數有人讓,但每次讓我果啲都是女人,冇試過有男人讓座,但坐火車,輕鐵同地鐵都冇咩人讓。我就企囉,冇主動叫人讓我坐。都係企一陣啫,巴士路程就耐啲!

大宅

回覆樓主:

我暫時都算比較好彩,我每次搭車都有人讓坐,我覺得香港人唔係無晒同情心,只係一坐關愛坐或唔讓坐,又比人拍片又比人嘈,有啲人心想,就算有位都唔坐啦,費事多事,亦有啲人會諗,係又比人講,係又比人拍,我做乜要讓比你地呢?
曾經聽過好多朋友同上網睇過好多圖,好多老人家,孕婦都好似一定要人讓,但有冇諗過人地真係需要呢一個位呢,人地都有比錢,加上人地真係可能整親呢?之後就比人拍片影相,you tube 見,其實我覺得如果真係有需要可以同人講聲,年會覺得正常人唔會走去話一個真係有需要坐既人,so far 我而家都七個月了,我從來上車無諗過人讓坐比我,我會捉住扶手,另一隻手護住阿b,自己企穩就好啦!有時無抱希望,就唔會有失望啦

大宅

我搭地鐵時也會有人讓坐,多數是中年男仕讓的,女仕反而沒有讓坐,就算她只是坐1至2個站也不讓坐,唉~~我也不是特別需要人讓坐俾我,我只係怕人太多,啲人上車及落車都好趕急容易撞到我,由其是落車的人們,佢地唔會理人只知到站便要趕著落車,撞呀撞呀,完全唔會顧及他人。

大宅

回覆樓主:

我7個月都未被讓座過...btw,乜依家啲香港人真係香港人咩,我成日落街買送,無論大人細路都總有講煲冬瓜的(利申:住屯門)

大宅

香港人係自私的

首頁

尾頁

跳至