跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

KHBaba 發表於 16-10-24 00:50
老套啲講句,係香港,生活與思想已被扭曲咗,做家務煮食湊小朋友外判晒俾外傭,去到澳洲要做返就覺生活質素 ...

洋房

我係澳州住咗六年左右, 一年前回流, 係幾乎連citizenship都攞唔切都要回流

我係香港長大讀書讀到差唔多30歲, 然後先過去澳州繼續讀, 讀完好好彩係另一個city一間public institution搵到工, 於是就結婚定居, 雇主sponsor攞PR

工作上頭一年都還好, 但漸漸發現某D行業, 包括我呢行, 華人(non-ABC)好難出頭, 同好多人理解唔同, 我呢行係好講人脈同裙帶關系, 雖然係public但係非常商業化, 考核以搵得多唔多錢(經費)為主, 再加上工作著重語言、溝通能力。

所以到咗第三年, 我開始意識到係度發展有限, 我有搵工但連interview都無 (呢行好多時一年都無十份工適合我申請, 莫講話會請), 申請promotion唔批, 而同時間有事表現比我差好遠都有得升 (因為人脈+搵錢)。

我忍受唔到咁樣落去, 即使份工係permanent, 理論上可以做成世, 我都想走, 同一時間申請咗香港兩份, 兩份都有得in, 人工未計稅都已經係澳州嘅double (同一個rank),工作易上手得多, 前景都好好多, 我覺得我有機會做到中高層, 到時無論影響力同人工都係係澳州無得比

但家庭方面犧牲好大, 為咗老婆小朋友, 會有一段長時間得我一個係香港工作,但為咗佢地著想, 只有咁樣做先至係最理想

因為某D原因, 我走咗之後有後悔過, 而且有搵工亦都有幾份有得in, 但全部唔請,而我最近有睇返報過嘅工, 好多時佢地都係請返自已人或者自已圈子裡面嘅人, 而我只係一個外人, 即使已經係Australian citizen, 佢地嘅圈子係我無辦法入到去, 入唔到就好難發展

而家只好暫時我一個人係香港, 但每年最多有1/3嘅時間可以同家人一齊, 幾年後再團聚, 再之後就睇下澳州有無機會, 但我唔樂觀, 如果無, 咪退休先返嚟囉

對我嚟講, 移唔移民唔係放唔放得低香港嘅事業, 因為我嘅事業係澳州開始, 要我做咗咁多野都係得個桔, 我真係過唔到自已果關, 講真, 如果要我返嚟澳州, 我其實寧願做full time dad算數, 都唔想係職場陪跑

澳州嘅生活質素當然係香港沒得比, 但如果我堅持無quit嘅話, 一樣會係活得唔開心

大宅

GC4222 發表於 16-10-24 15:01
我係澳州住咗六年左右, 一年前回流, 係幾乎連citizenship都攞唔切都要回流

我係香港長大讀書讀到差唔多30 ...

咁點解你唔成家回流?

好多人個priority可以係事業搵錢,無問題。但見呢道都有好幾個太空人家庭,成家長期分開,我就覺得咁有個家有咩意思?有錢去旅行,食好嘢,比成家人一齊更重要?

既然覺得澳洲唔適合,點解唔成家回流?其實我見過身邊有啲己到退休年齡嘅香港人,專業人士,其中一方都係係香港搵錢到退休,最後只可以講夫妻子女感情好淡

別墅

mrschui 發表於 16-10-24 20:24
咁點解你唔成家回流?

好多人個priority可以係事業搵錢,無問題。但見呢道都有好幾個太空人家庭,成家長 ...

大佬有頭髮邊個想食咖哩?相信我好大機會都要咁行添。

大宅

引用:Quote:GC4222 發表於 16-10-24 15:01 我係

原帖由 mrschui 於 16-10-24 發表
咁點解你唔成家回流?

好多人個priority可以係事業搵錢,無問題。但見呢道都有好幾個太空人家庭,成家長 ...
我都同意你說法。

好多人都話為在下一代過來,但有無諗過一家人成日離離合合,咁又會對小朋友好嗎?對兩公婆感情好嗎?

我身邊好多加拿大朋友都講佢地同佢daddy無咩感情,因為當初大部份朋友的daddy都係留港做嘢。

洋房

回覆 mrschui 的帖子

搵多D錢只係回流嘅結果, 唔係原因, 主要原因係事業上嘅委屈同無奈, 對事業稍有期望嘅人都好接受到明明可以做主角, 但係外國只係做茄喱啡
唔成家回流係迫不得已, 事實上當初計劃就係成家回流

男爵府

2018復活節勳章

GC4222 發表於 16-10-25 08:34

搵多D錢只係回流嘅結果, 唔係原因, 主要原因係事業上嘅委屈同無奈, 對事業稍有期望嘅 ...

贊同。有得做返同行茄哩啡都好d. 話晒都系專業。但好多agent/company,冇local experience 同fresh grad冇分別。fresh grad後生d, 同聲同氣。新移民,recruiter都懷疑騎牛揾馬,會consider邊個? 英美 working holiday 都容易搵到工

為了生活,有乜做乜。hk話晒專業,呢度……唉。果種屈屈不得志的感覺,有幾燦爛的陽光,清新空氣,都不能彌補呢種心情。

當然也有d行業migrants 容易d入行,如醫護界。

大宅

Snow 發表於 16-10-25 09:23
贊同。有得做返同行茄哩啡都好d. 話晒都系專業。但好多agent/company,冇local experience 同fresh grad冇 ...

每個人把尺都唔同, 有啲想事業緊要, 有人家庭緊要。如果只係想着以前幾風光, 吓吓用澳洲人工同香港人工比較, 係澳洲唔會住得耐同開心。
我係師奶一個, 人到中年只想平淡過下半世, 係澳洲揾的錢夠生活已好滿足, 小朋友健康快樂成長對我先最重要

男爵府

Snow 發表於 16-10-25 09:23
贊同。有得做返同行茄哩啡都好d. 話晒都系專業。但好多agent/company,冇local experience 同fresh grad冇 ...

醫護界雖然好似易啲入行,但人工再扣稅,可能只係搵到而家一半...將來一家人你眼望我眼,我睇望你眼,望黎望去又無錢,我都未諗通點樣先可以成件事順啲

男爵府

leegbd 發表於 16-10-25 10:08
每個人把尺都唔同, 有啲想事業緊要, 有人家庭緊要。如果只係想着以前幾風光, 吓吓用澳洲人工同香港人工比 ...

同感

17/12 5w6d 0.54cm 閃閃 ; 31/1 12w2d 6.11cm 頸皮 1.5mm  Oscar passed; 2/3 16w4d 175g; 19w3d 334g 仔仔; 21w 450g; 25w 856g; 29w 1556g; 32w 2057g; 34w 2400g; 36w 2870g; 37w 3073g; Born on Aug 3 3055g

大宅

cometingliu 發表於 16-10-25 10:14
醫護界雖然好似易啲入行,但人工再扣稅,可能只係搵到而家一半...將來一家人你眼望我眼,我睇望你眼,望黎 ...

所以而家只諗到屋企一年返四次香港,加自己去果一次。夾埋有1/3年見到。加埋每個weekend 1小時facetime。而且大家亦鐘意香港過年同聖誔。 好在而家不用俾IDD, 而且自己放棄咗個pr,所以亦不用交global tax. 將來用夫妻關係再辦PR 亦容易。 1年 2/3分開時間,換咗3樣
1. 雙倍人工
2.陪自己父母
3. 前途(加錢途)
其實主要係呀爸嘅工作經驗,可以指引呀仔將來條路。 香港份工較國際化,同時能擴闊自己眼界。中國已是強國,你見菲律賓總統係中國會議上丙美國總統,就知中國地位已不同了。

大宅

引用:Quote:Snow 發表於 16-10-25 09:23 贊同。

原帖由 cometingliu 於 16-10-25 發表
醫護界雖然好似易啲入行,但人工再扣稅,可能只係搵到而家一半...將來一家人你眼望我眼,我睇望你眼,望黎 ...
其實已經predict到咁差,點解仲要過來?

男爵府

car_li 發表於 16-10-25 13:44
其實已經predict到咁差,點解仲要過來?

因為我要諗清楚最壞情況會咁,係咪都接受到同覺得要去嘛。

伯爵府

cometingliu 發表於 16-10-25 10:14

係唔會順,唔洗諗。
如果要諗,呢世都唔會移民。

諗到最壞打算,同實際上接唔接受到係二回事。

男爵府

1mocha 發表於 16-10-25 22:36

係唔會順,唔洗諗。

的確係呀,幾樣嘢唔可以兼得

大宅

GC4222 發表於 16-10-25 08:34

搵多D錢只係回流嘅結果, 唔係原因, 主要原因係事業上嘅委屈同無奈, 對事業稍有期望嘅 ...

我明呀,我都好sure我係香港發展一定比宜家仲係二打六嘅我好,不過有得有失,每個人嘅priorty唔同。

只係見好多長輩或身邊人嘅經歷,覺得個家先係最重要。

男爵府

mrschui 發表於 16-10-26 10:08
我明呀,我都好sure我係香港發展一定比宜家仲係二打六嘅我好,不過有得有失,每個人嘅priorty唔同。

只係 ...

我都有喱種感覺,出去搵錢都係為左頭家,為左子女,如果起澳洲只係唔富裕但唔駛乞食,係咪唔應該諗太多呢?

大宅

引用:Quote:mrschui 發表於 16-10-26 10:08 我明

原帖由 cometingliu 於 16-10-26 發表
我都有喱種感覺,出去搵錢都係為左頭家,為左子女,如果起澳洲只係唔富裕但唔駛乞食,係咪唔應該諗太多呢 ...
不如諗下你覺得過來後,at least生活點先ok. 如可每年返香港,每年可去遠d地方旅行,出街食飯唔使就住就住等等。。。

我覺得如果你唔使供樓,以上生活都唔算太難。係Sydney,如果返醫院,level 2人工from 75000 to 85000. 即大約稅後每月都有4千蚊,都ok,不過就難d儲錢。同埋升level 3的機會比較微,所以有機會成世都係得8萬幾年薪。但如果小朋友大在,你老公出去做埋嘢,咁根本就唔需要太擔心唔夠錢。

但要考慮你老公的想法,我發現好多男士移民在之後都唔太開心,總覺得工作上無咩機會發揮。你老公有無咩諗法?

男爵府

car_li 發表於 16-10-26 11:30
不如諗下你覺得過來後,at least生活點先ok. 如可每年返香港,每年可去遠d地方旅行,出街食飯唔使就住就住 ...

我老公係個比較無所謂同無乜上進心嘅人,佢一直都話只要我想過去就無問題,佢轉行都ok。但佢未去過外國,所以我要諗多步,唔想佢到時先知現實係咁又無得返轉頭。

大宅

引用:Quote:car_li 發表於 16-10-26 11:30 不如

原帖由 cometingliu 於 16-10-26 發表
我老公係個比較無所謂同無乜上進心嘅人,佢一直都話只要我想過去就無問題,佢轉行都ok。但佢未去過外國, ...
唔好咁話你老公。不過好多男士過來前都話無所謂,但點知過來之後都唔慣。係到講回流,工作上攞唔多滿足感都係男士。

再者如果你先生唔做得返physio,有無諗過會做咩?其實真係唔容易,始終係professional,過來做plumber? carpenter??所以要好好同老公傾。

同埋你有無去council研究移民資料。就算你已經有牌,council會要求你再考英文。我有個朋友,佢係香港讀undergrad,跟著澳洲讀master,讀完攞在個牌先返香港。依家想攪移民,council要佢考英文7分,先肯批封信比佢話佢qualify for 移民。 我朋友考了兩年還未考到。 你有時間上council 個wrbsite睇下。

首頁
12345...8

尾頁

跳至