跳至

首頁
34567...8

尾頁

子爵府

car_li 發表於 16-10-28 14:29
哈哈,你小朋友多大?我地一家都enjoy四圍揸車玩.

不過你要有心理準備,我小朋友依家,1,2年班,上年開始 ...
都小學啦,有聽過D同學去邊度邊度玩

男爵府

car_li 發表於 16-10-28 16:38
咁快兩個做full time? 我老公剛做返full time, 兩個女日日都去放after school care, 有時要放埋before sc ...
I should be full time first, then my wife will be aprt time only until scarlett go to K1 also

伯爵府

fungli1030 發表於 16-10-28 10:07
回覆 1mocha 的帖子

得番老公一份人工.. 要維持依家向香港既生活質素係無可能..剩係租樓, 工人, ...

如果係香港都做唔度,放棄其中一位的人工,咁你諗清楚先過來。過到來好可能係得返香港二公婆的總收入四份之一。可計吓係咪可以用呢四份一的錢生活。

早排才有個回流香港post,有位jm話頂唔順要回流,原因係入不敷支。
其實想回流都唔係咁容易的。

其實我個人觀點認為澳洲的基本洗費比香港高很多。
其實係咪真係生活不到。我覺得又唔係,睇吓你要什麼的生活質素。

伯爵府

car_li 發表於 16-10-28 14:38
咁快兩個做full time? 我老公剛做返full time, 兩個女日日都去放after school care, 有時要放埋before sc ...

其實我覺得一個full time, 一個 part time,湊二個小朋友都吃力。 如二個都full time直頭係地獄生活。

趕頭趕命去接送,回家又要煮飯做家務。忙都爆。自己個人都好燥,我來了之後日日都罵仔比係香港多好多。

日日都咁趕,回家後又忙。冇時間好似係香港咁慢慢同佢解釋。冇咁多時間同佢地慢慢傾計。親子關係都冇以前咁好。

對家長都唔好。除非你頂到早上6點起身,晚上12點才瞓,咁o你就有多d 私人時間。但老實講,好難頂。 個人又累,又趕,你都唔會好心情得去邊,再加個小朋友頂一二句咀,唔爆嗰個都唔係人。

如果重要因人工少咗,下下要計住洗幾多錢。我諗我真係連我老公都爆埋。過到來,冇咗個工人,真係唔得閒攪咁多嘢,老實講,我真係冇點計支出。係香港更加唔o會計。按應洗則洗的原則去做。如果咁都唔得就即係收入唔夠,節流都冇用。要開源。
我個人覺得,如長期咁生活。係loose loose situtation.全家人都suffer.

小朋友細一二年班還好,如高小,快入青春期的孩子,真係唔值得因為咁少事破壞這些親子關係。

我剛剛才係地獄走出來。如果真係為經濟要我再出來做嘢,我寧願叫老公回港做,賺埋我份人工。好過二個一同係度返工。我覺得咁對小朋友和全家的關係都好d。 老實講,大家相處的時間有quality重要過quantity.

大宅

1mocha 發表於 16-10-29 05:28

我寧願叫老公回港做,賺埋我份人工。好過二個一同係度返工。我覺得咁對小朋友和全家的關係都好d。 老實講,大家相處的時間有quality重要過quantity....

呢個就係我而家嘅壯況,一個人係香港嘅人工多過兩公婆FT 係澳洲税後嘅人工,我成日不停諗自己個決定啱定錯,但而家睇番咁多過來人意見又好似正確。其實一年5次見面又不致於父子太太感情淡,5套機票嘅錢同稅比濕濕碎。而家反而計劃間唔中大家直接飛日本見添,咁就香港都唔駛返。

而且衫褲鞋襪,日常用品盡量香港/淘寶買,每個月再寄澳洲。除食物,車,油,上綱,水電煤,盡量唔係澳洲買

男爵府

airforce1 發表於 16-10-29 06:51
呢個就係我而家嘅壯況,一個人係香港嘅人工多過兩公婆FT 係澳洲税後嘅人工,我成日不停諗自己個決定啱定錯 ...

老婆一個起澳洲照顧小朋友,攪掂屋企鎖事,有無問題嗎?

子爵府

1mocha 發表於 16-10-29 05:28

其實我覺得一個full time, 一個 part time,湊二個小朋友都 ...
兩個一齊做full time 真有D難度,等D小朋友上到中學自己照顧自己就可以考慮。

大宅

airforce1 發表於 16-10-29 06:51
呢個就係我而家嘅壯況,一個人係香港嘅人工多過兩公婆FT 係澳洲税後嘅人工,我成日不停諗自己個決定啱定錯 ...

single mum 會唔會一樣咁難? 响香港係乜配套都無,又無工人,好難做野

大宅

123onetwothree 發表於 16-10-29 12:44
single mum 會唔會一樣咁難? 响香港係乜配套都無,又無工人,好難做野

Single mum 更係full time mum 不用返工, 一定要住apartment,唔係花園泳池好難一個女人仔打理。所以一個人係香港搵兩個人嘅錢。

大宅

airforce1 發表於 16-10-29 13:42
Single mum 更係full time mum, 一定要住apartment,唔係花園泳池女人好難一個人打理。所以一個人係香港搵 ...

我驚揾唔夠$生活就大件事
更加驚又要揾食,又要家頭细務,會崩潰。

大宅

引用:Quote:airforce1 發表於 16-10-29 06:51 呢

原帖由 123onetwothree 於 16-10-29 發表
你有無朋友會幫到手?如果唔係single mum都幾困難。 如果你小朋友細,你返工的話,可能要放小朋友before 同 after school care。大約20幾至30幾蚊。 小朋友病了你又要請假。澳洲學校一年約12個星期假,你到時可能要放佢地去holiday cate, 大約百多元一日。或者到時搵nanny, 大約20幾蚊一個鐘。
不過如果你無打算做嘢,應該問題就不太大。

大宅

123onetwothree 發表於 16-10-29 14:01

我驚揾唔夠$生活就大件事 : ...
崩潰硬,一個mum 棃一定要full. 如果你老公係Hk 搵得兩三萬,咁就不用過埋去

大宅

好媽媽勳章

car_li 發表於 16-10-23 16:49
我自己覺得,澳洲醫療唔算比香港好,好多醫生都麻麻。 同埋我發現好多醫生比d suggestions 都好有問題, ...

同意。好難搵到個好醫生。好既醫生大部分都唔係bulk bill.

男爵府

trintrinmum2007 發表於 16-10-29 19:31
同意。好難搵到個好醫生。好既醫生大部分都唔係bulk bill.

其實香港一樣,如果你齋碌公司醫療咭(cheap plan)睇panel 醫生又唔肯top up 買貴藥,都好難搵到好醫生。

伯爵府

cometingliu 發表於 16-10-29 10:29

我係過來人,如單計生活安排上的需要,我怕冇咗個工人多過老公。

男爵府

car_li 發表於 16-10-23 18:49
我自己覺得,澳洲醫療唔算比香港好,好多醫生都麻麻。 同埋我發現好多醫生比d suggestions 都好有問題, ...

Agree so, that is why my GP hate us a lot, due to we ask her to do thing more than she suggest us, but in the same time, my GP at least is better than who we met before, at least she is listening. And while I was working in ED, we saw a lot of cases which the GP was fx king up the patient just give the wrong treatment end up with a serious infection

男爵府

cometingliu 發表於 16-10-29 10:29

That is almost impossible for one woman if never live in Australia before

大宅

car_li 發表於 16-10-29 14:59
你有無朋友會幫到手?如果唔係single mum都幾困難。 如果你小朋友細,你返工的話,可能要放小朋友before 同 ...

親戚朋友全部响親戚朋友全部响sydney, Canberra, gold coast等,就係唔响我左右,打算去到要快手識多幾個朋友仔,有起事有照應,家務就小朋友大部份時間都幫到手,但始終新環境,盡量早有心理準備好啲。

大宅

airforce1 發表於 16-10-29 19:05
崩潰硬,一個mum 棃一定要full. 如果你老公係Hk 搵得兩三萬,咁就不用過埋去 ...

唔駛旨意佢,佢唔麻煩我哋已經要還神。

別墅

請問如果老公响香港搵錢, 老婆仔女响澳洲, 咁每個月匯生活費去澳洲的銀行戶口, 係咪都要報/交稅? 因為見ato.gov.au 佢話親友俾的錢都要報咁話.....

首頁
34567...8

尾頁

跳至