跳至

首頁

尾頁

大宅

mspaint 發表於 16-10-31 00:20
請問如果老公响香港搵錢, 老婆仔女响澳洲, 咁每個月匯生活費去澳洲的銀行戶口, 係咪都要報/交稅? 因為見at ...

請問有冇邊條link 有講?
我想問如跟父母借錢買樓,滙過來有冇問題?

別墅

Fatrix 發表於 16-10-31 13:45
請問有冇邊條link 有講?
我想問如跟父母借錢買樓,滙過來有冇問題?
早半年睇過, 不過啱啱搵唔番... 我再搵下..或者有EXPERT請提點一下...

禁止訪問

禁止訪問

大宅

QQfishma 發表於 16-11-2 07:41
可唔可以講下 100蚊一日點解唔夠使。
其實我都想知大概一個四人家庭每個月基本開支有啲乜嘢同幾錢!thx!
...

佢又講得啱。我都係一家四口, 一佰真係頂唔到一日。

一日單買,食物,餸三餐當25. 當5蚊入油。 全部保險當,5200一年,100per week. 15蚊一日。重有水電煤,又當5蚊
咁都用咗一半,未計柴米油,日用品。

以上已唔計返工支出。當日日係屋企煮。邊度都唔去。如有小朋友childcare..游水,活動。。。得50一日點夠。

香港都o做唔到一個家庭洗600全日

禁止訪問

大宅

引用:Quote:cometingliu 發表於 16-10-27 12:33

原帖由 QQfishma 於 16-11-02 發表
下以下係我喺另一個post參考其他人列出嘅使費開支 (四人家庭), 其實點解六千蚊會話唔夠洗? 我未去澳洲( ...
兩大兩細,每星期去超市,market買餸都成4,5百,未計一星期出去食一,兩餐飯,only食,一星期都成6,7百。你一個月點都會行下街,到時又用幾百。咁已經每星期成8佰,一個月已成3千 幾。

你有小朋友嗎?會學嘢嗎?通常呢度小朋友都會學泳水,因係求生技能。我小朋友學緊果到$90 per month,我兩個小朋友學泳水,咁每月又用百幾。仲有學piano, chinese。。。。咁要又要預多幾百蚊per month.

我住house, 每季水,電,煤要成千,冬季更貴。home insurance 大約千幾。

不過car insurance 就唔使170per month. 大約每年4,5佰,但不要忘記每年仲要renew car rego (green slip), 果到要成千。 home insurance 要多些,大約千幾一年到。

所以每月用$2500會有些困難。其實係香港呢個數都應該會難些吧。

禁止訪問

男爵府

QQfishma 發表於 16-11-2 17:59
thank you!
原來去mkt買野毎星期要aud400/500咁多㗎!
以前買aud100多已好多野呀!

無錯呀,只能夠現階段盡力儲舊大啲嘅錢去澳洲打個底,以備不時之需。去到澳洲settle down之後就要努力搵錢同慳錢喇。

大宅

cometingliu 發表於 16-11-2 23:48
無錯呀,只能夠現階段盡力儲舊大啲嘅錢去澳洲打個底,以備不時之需。去到澳洲settle down之後就要努力搵錢 ...

講得啱,過來真係要識慳。

我身邊大部份朋友都算是中產,我估佢地係香港平均一個月洗費4~8萬港元。講慳係口頭禪。又話開支大,但轉頭又換部車,又全家去歐美。

但過到來識到的朋友,我估跟香港相約的中產。都係話要慳。但大家真係身體力行咁慳。講邊度買嘢平,點樣慳水電。因為呢度開源真係難。

禁止訪問

大宅

car_li 發表於 16-11-2 16:31
兩大兩細,每星期去超市,market買餸都成4,5百,未計一星期出去食一,兩餐飯,only食,一星期都成6,7百。 ...

grocery要400-500? 應該唔使掛

複式洋房

回覆 car_li 的帖子

如唔計供樓等開支, 以你經驗大約幾多先會比較鬆動?

因現在計劃兩年後去澳洲生活, 想有個大概預算..

大宅

引用:Quote:car_li 發表於 16-11-2 16:31 兩大兩

原帖由 mrschui 於 16-11-03 發表
grocery要400-500? 應該唔使掛
梗係要啦。每星期去超市入貨(如買生果,小朋友返學食的snack, yogurt, fruits),買下買下又幾佰。 去market, 唐人鋪又幾佰。唔好以為一百蚊好多錢,其實好易洗晒。 我初初來都唔慣,成日算返港元,覺得好誇張 ,用成幾千港幣買餸,不過以家都唔計,用返呢到個水平去睇。

以前都會就住買,計住,住落都無lu...想買便買,唔一定等減價先買,如有減價咪入定好d貨。

大宅

引用:回覆 car_li 的帖子如唔計供樓等開支, 以你

原帖由 fungli1030 於 16-11-03 發表

如唔計供樓等開支, 以你經驗大約幾多先會比較鬆動?
澳洲好多費用都係annual比的,所以除開每月計,唔使供樓,我覺得每月預4,5千到。不過你話如果真好慳,又有小朋友,3千到走唔甩。

別墅

我而家住PERTH, 一個人都用1000 一個月, 未計租, 所以一家四口, 我諗至少3500-4000.

男爵府

yui_kuen 發表於 16-11-3 22:02

我而家住PERTH, 一個人都用1000 一個月, 未計租, 所以一家四口, 我諗至少3500-4000. ...

我起度計。兩公婆要full time,每個鐘要有廿零蚊先夠$4000喎⋯⋯如果無特別skill,有咩工可以做呢?

男爵府

cometingliu 發表於 16-11-4 08:40
我起度計。兩公婆要full time,每個鐘要有廿零蚊先夠$4000喎⋯⋯如果無特別skill,有咩工可以做呢?
...

You can do childcare course or ain course to work in childcare or nursing

大宅

引用:Quote:yui_kuen 發表於 16-11-3 22:02 回覆

原帖由 cometingliu 於 16-11-04 發表
...
嘩,如果兩個婆full time做,都只得4000,咁真係要諗清楚過唔過來。
同埋大多過來都係skill 移民,所以點都有skill, 應該唔會太差。呢到average 年薪約60000至80000。 所以都有好多機會每月有3千尾,4千人工。

男爵府

car_li 發表於 16-11-4 10:55
嘩,如果兩個婆full time做,都只得4000,咁真係要諗清楚過唔過來。
同埋大多過來都係skill 移民,所以點都 ...

因為就算係技術移民,通常只會其中一方係高技術水平,另一方可能要照顧小朋友或者只係以partnership visa形式過黎。所以想問清楚有咩工作可做,又唔會太差咁。

首頁

尾頁

跳至