跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

好想問下移民左去澳洲嘅媽媽,可否分享一下移民為左乜嘢?移民左之後嘅心情同工作狀況又如何?

我一直諗左幾年好想移民,自己同老公係專業人士,收入可觀,一諗到為子女移民就要放棄而家嘅高薪厚職就好怕自己嘅決定會影響我同先生往後嘅人生,將來為左搵錢就要搵份比而家辛苦、壓力大、人工低嘅工,一移左民我哋就無得返轉頭,所以好苦惱。

大宅

cometingliu 發表於 16-10-23 10:33
好想問下移民左去澳洲嘅媽媽,可否分享一下移民為左乜嘢?移民左之後嘅心情同工作狀況又如何?

我一直諗左 ...

唔好介意我唐突,返而想問下移民後你有乜野會令你覺得係值得嘅?

就字面體,你2nd paragraph except 1st sentence, 無乜野值得你&你老公離開香港。

男爵府

KHBaba 發表於 16-10-23 12:07
唔好介意我唐突,返而想問下移民後你有乜野會令你覺得係值得嘅?

就字面體,你2nd paragraph except 1st ...

多謝你回覆啊,移民為左澳洲戶籍同埋子女可以起澳洲讀書...

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

9成9人移民都是為下一代。小朋友現在幾大?好多人話小朋友越早來越好。睇取捨,如果你覺得唔識中文冇所謂,你可以早d來。如果想有d中文底,高小黎pick up英文也不難。呢度中文班不能同hk比。至於工作,假如能夠找到同hk薪金一樣,但交1/3至一半税,你ok嗎?屋企家頭细務自己做,小朋友太細,就會辛苦d

男爵府

Snow 發表於 16-10-23 13:07
9成9人移民都是為下一代。小朋友現在幾大?好多人話小朋友越早來越好。睇取捨,如果你覺得唔識中文冇所謂, ...

我同老公都係專業人士,我係Sydney uni physiotherapy畢業,有澳洲牌,老公同行但香港畢業,無澳洲牌,將來都可能比較難申請到。而家未生,陀住阿b有五個月,所以都一直諗緊移民問題,移民需要一大筆錢,去到澳洲做唔返專業就變相犧牲好大,小朋友過澳洲讀小學比較好、我自己係中五先過黎讀書,覺得自己讀得吃力英文又唔好,唔想阿女重蹈覆轍。

男爵府

Snow 發表於 16-10-23 13:07
9成9人移民都是為下一代。小朋友現在幾大?好多人話小朋友越早來越好。睇取捨,如果你覺得唔識中文冇所謂, ...

我同老公都係專業人士,我係Sydney uni physiotherapy畢業,有澳洲牌,老公同行但香港畢業,無澳洲牌,將來都可能比較難申請到。而家未生,陀住阿b有五個月,所以都一直諗緊移民問題,移民需要一大筆錢,去到澳洲做唔返專業就變相犧牲好大,小朋友過澳洲讀小學比較好、我自己係中五先過黎讀書,覺得自己讀得吃力英文又唔好,唔想阿女重蹈覆轍。

大宅

引用:Quote:Snow 發表於 16-10-23 13:07 9成9人

原帖由 cometingliu 於 16-10-23 發表
我同老了都係專業人士,我係Sydney uni physiotherapy畢業,有澳洲牌,老公同行但香港畢業,無澳洲牌,將 ...
我老公同你同行,佢係過來先考番過牌,足足用在兩年時間先考返個牌(佢全部一take合格,但因為太多人考,要等好耐。個試話易唔易,話難唔難,但一定要溫,老公話香港畢業應該無問題,最難係英文)。

我地除了為小朋友,其實都因為越來越唔喜歡香港社會,所以最後決定走。如果你純粹為小朋友有好教育,會否諗下等佢大在送佢去外國讀書。講真physio係澳洲唔高人工,如果你同你老公係香港係1或以上,係到更難搵返呢個收入。如果你先生未有牌,你要諗你自己single income 大約兩年ok唔ok. 有時我老公都會講下如果我仲係香港我就有咁多$$。。。有時佢心思思同我講,不如等小朋友大些,佢返香港撈返個2 ,做一,兩年(yes澳洲人工都唔及香港 2咁高),賺返多些幾,做返澳。

大宅

扣完稅後,香港人工係澳洲雙倍。

但香港冇優質教育/醫療/退休。

澳洲就乜都係稅,但大部分野都免費。即係睇學校學位已經知道。

我都想又低稅,又高福利。但未揾到呢種國家。其實每個國家,每個制度都有好處同懷處。關鍵係你睇邊樣重要d.
法國福利好,但失業率達10%以上

大宅

引用:Quote:原帖由 cometingliu 於 16-10-23 發

原帖由 car_li 於 16-10-23 發表
我老公同你同行,佢係過來先考番過牌,足足用在兩年時間先考返個牌(佢全部一take合格,但因為太多人考,要 ...
澳洲走global tax,就算回流香港,你还是要交澳洲税的,除非你能脱掉在澳洲的所有关系,若还有房子之类,你在香港的收入还是一样要交澳洲税的。

大宅

引用:扣完稅後,香港係澳洲雙倍。但香港冇優質教

原帖由 airforce1 於 16-10-23 發表
扣完稅後,香港係澳洲雙倍。

我自己覺得,澳洲醫療唔算比香港好,好多醫生都麻麻。 同埋我發現好多醫生比d suggestions 都好有問題, 亦有延診狀況,如果patient本身對醫療咩都唔識就好易出問題。同埋近幾年澳洲咩都cut, 前果排Liberal政府先講緊cut medicare, 又cut老人support.

伯爵府

airforce1 發表於 16-10-23 16:30
扣完稅後,香港人工係澳洲雙倍。

比咗咁多稅之後,我唔覺有乜係香港要錢,呢度係唔洗錢的。

除空氣質素真係好之外,我唔覺教育質素好,我只覺係教育方法唔同。比較全面,唔係單一睇成績。 但一睇呢度的大學overseas 多過local. 華人多過西人,一睇就知又係補習補出來的。所以好多高質素的中學都好頭痛,對住班日日要補習,體能又唔得的asian. 乜sport 都做唔到。

退休,我另可唔好收咁重稅,比返錢我自己plan,況且,到我地退休是,已可能冇pension. 到時都係食自己。

伯爵府

Eyma07 發表於 16-10-23 16:38
澳洲走global tax,就算回流香港,你还是要交澳洲税的,除非你能脱掉在澳洲的所有关系,若还有房子之类,你 ...

你講緊現在還是係䊢來?

大宅

1mocha 發表於 16-10-23 17:15

比咗咁多稅之後,我唔覺有乜係香港要錢,呢度係唔洗錢的。

1mocha,如果唔係為教育,真心問為咗乜野原因走?我純覺得澳洲學校同學/老師有愛心,冇好似香港鬥得咁西利。我到今日未揾到答案。唔通真係為淡'清新空氣'?

先唔理太高尚嘅原因,如人人平等,社會怨氣。

大宅

回覆:1mocha 的帖子

是说将来若要回流,一样要交澳洲税。

大宅

回覆:1mocha 的帖子

来这里最应该学的是道德思想,爱护大自然,学习生活,而不是在香港学做金钱的奴隶。

男爵府

cometingliu 發表於 16-10-23 14:50

我同老公都係專業人士,我係Sydney uni physiotherapy ...

我都係Sydney U Physio 畢業,不過係199x年, 應該係你師姐。中四後過澳洲讀中學,Sydney Physio 畢業後在澳洲醫院做咗幾年(regional hospital 住宿舍),入咗藉先返香港。

喺香港識咗老公就返番嚟,老公係專業人士(完全唔同行),有自己生意。個仔十二歲(澳洲藉),由細讀國際學校大,依家中二,啲英文完全native, 中文仍在進步中。

阿仔兩歲時特登返澳洲幫佢報名男校boarding school, 諗住等佢返去讀中一,點知佢堅持一定要喺香港讀完中學正去外國讀大學,但未必一定返澳洲。

原來好多野係我自己以為做咗為佢好,但佢唔係咁諗。回頭想正知阿仔係獨立個體,有自己嘅路要行。做父母千祈唔好一廂情願,不然就只會苦了自己,對方亦唔會領情。

其實望番轉頭,我在澳洲讀高中、大學及後工作,過了黃金十年,跟外國人一起生活,眼界打開不少。但在澳洲工作耐咗覺得好悶(澳洲地方幾大空氣幾好都頂唔順),工作上又無乜出路,稅重收入1/3用來交稅,所以決定回流一試。講真,在港工作上的機遇係澳洲沒法俾的。再加上收入好稅率低,更可供給孩子有更充裕的生活,讀國際學校,放假帶他去各國旅行,上唔同興趣班,給將來有資源去外國不單是澳洲升學,走佢想走嘅路。

樓主現在應安心養胎,以後嘅事無人知係點, 唔好杞人憂天。以我所知,Physio 工種由我畢業到依家都喺澳洲occupation priority list, 將來好大機會都係。
驚阿囡英文唔好,由細俾佢讀國際學校, 英文一定無問題。如果阿囡大個想去澳洲升學,你申請移民都唔遲,其實如果你喺香港儲夠錢, 到時做唔做或求其搵份part time 都無所謂。

大宅

Activehealth 發表於 16-10-23 21:41
(澳洲地方幾大空氣幾好都頂唔順),工作上又無乜出路,稅重收入1/3用來交稅,所以決定回流一試。講真,在港工作上的機遇係澳洲沒法俾的。再加上收入好稅率低,更可供給孩子有更充裕的生活,讀國際學校,放假帶他去各國旅行...
你講中晒d point. 個1/3 稅夠一家人去N 次旅行。而且中國已是強國,工作上出路遠多於澳洲。當然中國本身都好大問題,擘如黑心食物,但每個地方都有佢問題。只係睇你點面對。

大宅

Eyma07 發表於 16-10-23 19:27
来这里最应该学的是道德思想,爱护大自然,学习生活,而不是在香港学做金钱的奴隶。

...

移民去澳洲就係想去過一些比較間單啲的生活,唔係成個城市95%嘅生活和人都係着重$$. 同埋小啲人

大宅

回覆樓主:

老套啲講句,係香港,生活與思想已被扭曲咗,做家務煮食湊小朋友外判晒俾外傭,去到澳洲要做返就覺生活質素下降咗。適當嘅體力勞動 such as gardening, cleaning & minor maintenance work, etc就會覺好麻煩嘥時間,係香港俾小小$$$ 就有人做,係澳洲搵人做就覺好貴。我諗無咩人會諗點解香港有咁多廉價勞工,只要自己唔係就得。個生活平衡無晒,開心多數着重於$$$$有多小,心靈上嘅愉悅無咩人關顧。

男爵府

香港越來越走極端,一係盲撐祖國,一係盲反大陸,怨氣好重,甚至坐巴士都可以無端端鬧人,又喜愛投訴⋯還有,香港四圍都係人,感覺上唔止8百萬,係有1000萬人!資源唔夠分引來抱怨、惹來民憤⋯唔想影響下一代,所以選擇移民

17/12 5w6d 0.54cm 閃閃 ; 31/1 12w2d 6.11cm 頸皮 1.5mm  Oscar passed; 2/3 16w4d 175g; 19w3d 334g 仔仔; 21w 450g; 25w 856g; 29w 1556g; 32w 2057g; 34w 2400g; 36w 2870g; 37w 3073g; Born on Aug 3 3055g

首頁
12345...8

尾頁

跳至