跳至

首頁

尾頁

伯爵府

airforce1 發表於 16-10-23 16:30
扣完稅後,香港人工係澳洲雙倍。

但香港冇優質教育/醫療/退休。

比咗咁多稅之後,我唔覺有乜係香港要錢,呢度係唔洗錢的。

除空氣質素真係好之外,我唔覺教育質素好,我只覺係教育方法唔同。比較全面,唔係單一睇成績。 但一睇呢度的大學overseas 多過local. 華人多過西人,一睇就知又係補習補出來的。所以好多高質素的中學都好頭痛,對住班日日要補習,體能又唔得的asian. 乜sport 都做唔到。

退休,我另可唔好收咁重稅,比返錢我自己plan,況且,到我地退休是,已可能冇pension. 到時都係食自己。

伯爵府

Eyma07 發表於 16-10-23 16:38
澳洲走global tax,就算回流香港,你还是要交澳洲税的,除非你能脱掉在澳洲的所有关系,若还有房子之类,你 ...

你講緊現在還是係䊢來?

伯爵府

cometingliu 發表於 16-10-25 10:14
醫護界雖然好似易啲入行,但人工再扣稅,可能只係搵到而家一半...將來一家人你眼望我眼,我睇望你眼,望黎 ...

係唔會順,唔洗諗。
如果要諗,呢世都唔會移民。

諗到最壞打算,同實際上接唔接受到係二回事。

伯爵府

fungli1030 發表於 16-10-26 16:28
我同樓主情況都類似.. 老公又係對移民無咩意見.. 見我咁想去就話OK..

佢向香港做IT, 都做左10年, 因為香 ...

其實我覺得過來前,你可試吓唔做份工,炒咗個工人,跟住試吓每個月只係用你老公半份糧的錢來生活。另一半儲起佢。

如果係香港咁平的生活費的地方都生活唔到咁就真係唔好過來。

最少試一年二年。 如果咁都ok,冇投訴,冇難度。 咁就可以移。

又可用儲備了一半人工嗰批錢做一移過來嗰吓的洗費。

伯爵府

JamesFoo 發表於 16-10-27 12:38
Well, we need to pay health insurance, home loan, daily living for 4 of us, other expenses like for ...

6000收入一個月,3000供樓。即係3000用一個月,一個星期700都冇。即係一百蚊一日。一家四口難度好高,我冇做嘢,冇返工費用,冇小朋友childcare都做唔到喎。是否不計車保,私保,小朋友洗費。
你地重要係二個大人都要返工。接接送送小朋友,點都有extra的洗費。你話單係childcare都150per day per head. 咁二個小朋友當每人一星期一日都三佰。得返四佰又水又電又保險。重要食同揸車,條數點計?
好勁。。你們是否來了很久?

伯爵府

JamesFoo 發表於 16-10-27 19:28
現在吾夠錢就只好係home loan拿錢出来用,好在我們二人世界時都將所有收入加入home loan,所以loan還夠錢給 ...

K1即係5yr?
睇來,其實如果澳洲可以好似香港咁,請到工人姐姐,你現在的情況就已經完全可解決。

二公婆又可以同時間返全職,又唔洗因湊小朋友要限死一個返早一個返晚。攪到連見面時間都冇. 睇來澳洲比香港對外傭的需求重大。

伯爵府

fungli1030 發表於 16-10-28 10:07
回覆 1mocha 的帖子

得番老公一份人工.. 要維持依家向香港既生活質素係無可能..剩係租樓, 工人, ...

如果係香港都做唔度,放棄其中一位的人工,咁你諗清楚先過來。過到來好可能係得返香港二公婆的總收入四份之一。可計吓係咪可以用呢四份一的錢生活。

早排才有個回流香港post,有位jm話頂唔順要回流,原因係入不敷支。
其實想回流都唔係咁容易的。

其實我個人觀點認為澳洲的基本洗費比香港高很多。
其實係咪真係生活不到。我覺得又唔係,睇吓你要什麼的生活質素。

伯爵府

car_li 發表於 16-10-28 14:38
咁快兩個做full time? 我老公剛做返full time, 兩個女日日都去放after school care, 有時要放埋before sc ...

其實我覺得一個full time, 一個 part time,湊二個小朋友都吃力。 如二個都full time直頭係地獄生活。

趕頭趕命去接送,回家又要煮飯做家務。忙都爆。自己個人都好燥,我來了之後日日都罵仔比係香港多好多。

日日都咁趕,回家後又忙。冇時間好似係香港咁慢慢同佢解釋。冇咁多時間同佢地慢慢傾計。親子關係都冇以前咁好。

對家長都唔好。除非你頂到早上6點起身,晚上12點才瞓,咁o你就有多d 私人時間。但老實講,好難頂。 個人又累,又趕,你都唔會好心情得去邊,再加個小朋友頂一二句咀,唔爆嗰個都唔係人。

如果重要因人工少咗,下下要計住洗幾多錢。我諗我真係連我老公都爆埋。過到來,冇咗個工人,真係唔得閒攪咁多嘢,老實講,我真係冇點計支出。係香港更加唔o會計。按應洗則洗的原則去做。如果咁都唔得就即係收入唔夠,節流都冇用。要開源。
我個人覺得,如長期咁生活。係loose loose situtation.全家人都suffer.

小朋友細一二年班還好,如高小,快入青春期的孩子,真係唔值得因為咁少事破壞這些親子關係。

我剛剛才係地獄走出來。如果真係為經濟要我再出來做嘢,我寧願叫老公回港做,賺埋我份人工。好過二個一同係度返工。我覺得咁對小朋友和全家的關係都好d。 老實講,大家相處的時間有quality重要過quantity.

伯爵府

cometingliu 發表於 16-10-29 10:29
老婆一個起澳洲照顧小朋友,攪掂屋企鎖事,有無問題嗎?

我係過來人,如單計生活安排上的需要,我怕冇咗個工人多過老公。

首頁

尾頁

跳至