跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:Snow 發表於 16-10-23 13:07 9成9人

原帖由 cometingliu 於 16-10-23 發表
我同老了都係專業人士,我係Sydney uni physiotherapy畢業,有澳洲牌,老公同行但香港畢業,無澳洲牌,將 ...
我老公同你同行,佢係過來先考番過牌,足足用在兩年時間先考返個牌(佢全部一take合格,但因為太多人考,要等好耐。個試話易唔易,話難唔難,但一定要溫,老公話香港畢業應該無問題,最難係英文)。

我地除了為小朋友,其實都因為越來越唔喜歡香港社會,所以最後決定走。如果你純粹為小朋友有好教育,會否諗下等佢大在送佢去外國讀書。講真physio係澳洲唔高人工,如果你同你老公係香港係1或以上,係到更難搵返呢個收入。如果你先生未有牌,你要諗你自己single income 大約兩年ok唔ok. 有時我老公都會講下如果我仲係香港我就有咁多$$。。。有時佢心思思同我講,不如等小朋友大些,佢返香港撈返個2 ,做一,兩年(yes澳洲人工都唔及香港 2咁高),賺返多些幾,做返澳。

大宅

引用:扣完稅後,香港係澳洲雙倍。但香港冇優質教

原帖由 airforce1 於 16-10-23 發表
扣完稅後,香港係澳洲雙倍。

但香港冇優質教育/醫療/退休。
我自己覺得,澳洲醫療唔算比香港好,好多醫生都麻麻。 同埋我發現好多醫生比d suggestions 都好有問題, 亦有延診狀況,如果patient本身對醫療咩都唔識就好易出問題。同埋近幾年澳洲咩都cut, 前果排Liberal政府先講緊cut medicare, 又cut老人support.

大宅

引用:Quote:GC4222 發表於 16-10-24 15:01 我係

原帖由 mrschui 於 16-10-24 發表
咁點解你唔成家回流?

好多人個priority可以係事業搵錢,無問題。但見呢道都有好幾個太空人家庭,成家長 ...
我都同意你說法。

好多人都話為在下一代過來,但有無諗過一家人成日離離合合,咁又會對小朋友好嗎?對兩公婆感情好嗎?

我身邊好多加拿大朋友都講佢地同佢daddy無咩感情,因為當初大部份朋友的daddy都係留港做嘢。

大宅

引用:Quote:Snow 發表於 16-10-25 09:23 贊同。

原帖由 cometingliu 於 16-10-25 發表
醫護界雖然好似易啲入行,但人工再扣稅,可能只係搵到而家一半...將來一家人你眼望我眼,我睇望你眼,望黎 ...
其實已經predict到咁差,點解仲要過來?

大宅

引用:Quote:mrschui 發表於 16-10-26 10:08 我明

原帖由 cometingliu 於 16-10-26 發表
我都有喱種感覺,出去搵錢都係為左頭家,為左子女,如果起澳洲只係唔富裕但唔駛乞食,係咪唔應該諗太多呢 ...
不如諗下你覺得過來後,at least生活點先ok. 如可每年返香港,每年可去遠d地方旅行,出街食飯唔使就住就住等等。。。

我覺得如果你唔使供樓,以上生活都唔算太難。係Sydney,如果返醫院,level 2人工from 75000 to 85000. 即大約稅後每月都有4千蚊,都ok,不過就難d儲錢。同埋升level 3的機會比較微,所以有機會成世都係得8萬幾年薪。但如果小朋友大在,你老公出去做埋嘢,咁根本就唔需要太擔心唔夠錢。

但要考慮你老公的想法,我發現好多男士移民在之後都唔太開心,總覺得工作上無咩機會發揮。你老公有無咩諗法?

大宅

引用:Quote:car_li 發表於 16-10-26 11:30 不如

我老公係個比較無所謂同無乜上進心嘅人,佢一直都話只要我想過去就無問題,佢轉行都ok。但佢未去過外國, ...
唔好咁話你老公。不過好多男士過來前都話無所謂,但點知過來之後都唔慣。係到講回流,工作上攞唔多滿足感都係男士。

再者如果你先生唔做得返physio,有無諗過會做咩?其實真係唔容易,始終係professional,過來做plumber? carpenter??所以要好好同老公傾。

同埋你有無去council研究移民資料。就算你已經有牌,council會要求你再考英文。我有個朋友,佢係香港讀undergrad,跟著澳洲讀master,讀完攞在個牌先返香港。依家想攪移民,council要佢考英文7分,先肯批封信比佢話佢qualify for 移民。 我朋友考了兩年還未考到。 你有時間上council 個wrbsite睇下。

大宅

回覆:移民澳洲

樓主, FYI.

大宅

引用:Quote:car_li 發表於 16-10-26 14:21 唔好

唔該晒你啊!唔知你朋友考OET 7分得唔得呢?我起澳洲畢業,應該唔困難呱...老公對外國生活應該無乜idea, ...
我朋友ielts同OET都考,暫時都唔得。不過樓主唔好介意,IELTS真係好難,就算係外國畢業要攞academic全7都好難,尤其writing.

如果single income唔係唔得,都係果句,可能要慳些。同埋一定要有共識,如果唔係到時一方埋怨另一方,傷感情就唔好。同埋唔好望返轉頭,同香港同事compare,因為你會覺得佢地生活好似好好,唔使憂(工資),一年唔係去一次旅行,而係幾次旅行,佢地小朋友想學咩就學咩,但你要知你賺在既唔係錢,係時間陪家人,小朋友係無咁大壓力下讀書。如果你覺得優質生活(quality)都係重要些,樓主移民可能未必咁你。

大宅

引用:Quote:car_li 發表於 16-10-26 17:26 我朋

原帖由 elizatyy 於 16-10-28 發表
我無多餘錢出國旅遊,但週末坐車去不同地方行山丶去沙灘玩又真是很寫意的,而且所費無己 。可能我一 ...
哈哈,你小朋友多大?我地一家都enjoy四圍揸車玩.

不過你要有心理準備,我小朋友依家,1,2年班,上年開始,小朋友開始識比較。佢地會返屋企同我講放假可唔可帶佢地去邊去邊 (當然係較遠既地方),因為同學仔咩咩放假會去邊去邊,佢地又想去。不過能力做到我都會,因我讚成小朋友去唔同地方,國家見識。

大宅

引用:Quote:fungli1030 發表於 16-10-28 11:22

原帖由 JamesFoo 於 16-10-28 發表
Causal is more fixable, but of course no annual leave and sick leave, but we both planning to get b ...
咁快兩個做full time? 我老公剛做返full time, 兩個女日日都去放after school care, 有時要放埋before school care,我地都覺得兩個1女好似好可憐,每日都要長時間係學校。而且兩個返工,日日都好busy,每日都好多嘢趕住做。所以最後老公決定做part time, 我做full time, so that 佢可繼續湊女,等兩個女唔使日日都放係學校。我想一個full time, 一個part time直至兩個女讀中學。

大宅

引用:係呀, 我都係諗住老公FULL TIME..我就主要

原帖由 fungli1030 於 16-10-28 發表
係呀, 我都係諗住老公FULL TIME..我就主要仔女番小學時間先番下超巿part-time..

但外國超巿請華人難嗎? ...
唔同state入學歲數有些差別,同埋要睇埋(cutoff)月份先知你個小朋友到時讀咩班。

如果想搵school hour既工較難,因為大把媽媽\"爭”。超市反而要請人晚些拾貨。

大宅

引用:Quote:airforce1 發表於 16-10-29 06:51 呢

原帖由 123onetwothree 於 16-10-29 發表
single mum 會唔會一樣咁難? 响香港係乜配套都無,又無工人,好難做野
你有無朋友會幫到手?如果唔係single mum都幾困難。 如果你小朋友細,你返工的話,可能要放小朋友before 同 after school care。大約20幾至30幾蚊。 小朋友病了你又要請假。澳洲學校一年約12個星期假,你到時可能要放佢地去holiday cate, 大約百多元一日。或者到時搵nanny, 大約20幾蚊一個鐘。
不過如果你無打算做嘢,應該問題就不太大。

大宅

引用:Quote:cometingliu 發表於 16-10-27 12:33

原帖由 QQfishma 於 16-11-02 發表
下以下係我喺另一個post參考其他人列出嘅使費開支 (四人家庭), 其實點解六千蚊會話唔夠洗? 我未去澳洲( ...
兩大兩細,每星期去超市,market買餸都成4,5百,未計一星期出去食一,兩餐飯,only食,一星期都成6,7百。你一個月點都會行下街,到時又用幾百。咁已經每星期成8佰,一個月已成3千 幾。

你有小朋友嗎?會學嘢嗎?通常呢度小朋友都會學泳水,因係求生技能。我小朋友學緊果到$90 per month,我兩個小朋友學泳水,咁每月又用百幾。仲有學piano, chinese。。。。咁要又要預多幾百蚊per month.

我住house, 每季水,電,煤要成千,冬季更貴。home insurance 大約千幾。

不過car insurance 就唔使170per month. 大約每年4,5佰,但不要忘記每年仲要renew car rego (green slip), 果到要成千。 home insurance 要多些,大約千幾一年到。

所以每月用$2500會有些困難。其實係香港呢個數都應該會難些吧。

大宅

引用:Quote:car_li 發表於 16-11-2 16:31 兩大兩

原帖由 mrschui 於 16-11-03 發表
grocery要400-500? 應該唔使掛
梗係要啦。每星期去超市入貨(如買生果,小朋友返學食的snack, yogurt, fruits),買下買下又幾佰。 去market, 唐人鋪又幾佰。唔好以為一百蚊好多錢,其實好易洗晒。 我初初來都唔慣,成日算返港元,覺得好誇張 ,用成幾千港幣買餸,不過以家都唔計,用返呢到個水平去睇。

以前都會就住買,計住,住落都無lu...想買便買,唔一定等減價先買,如有減價咪入定好d貨。

大宅

引用:回覆 car_li 的帖子如唔計供樓等開支, 以你

原帖由 fungli1030 於 16-11-03 發表
回覆 car_li 的帖子

如唔計供樓等開支, 以你經驗大約幾多先會比較鬆動?
澳洲好多費用都係annual比的,所以除開每月計,唔使供樓,我覺得每月預4,5千到。不過你話如果真好慳,又有小朋友,3千到走唔甩。

大宅

引用:Quote:yui_kuen 發表於 16-11-3 22:02 回覆

原帖由 cometingliu 於 16-11-04 發表
我起度計。兩公婆要full time,每個鐘要有廿零蚊先夠$4000喎⋯⋯如果無特別skill,有咩工可以做呢?
...
嘩,如果兩個婆full time做,都只得4000,咁真係要諗清楚過唔過來。
同埋大多過來都係skill 移民,所以點都有skill, 應該唔會太差。呢到average 年薪約60000至80000。 所以都有好多機會每月有3千尾,4千人工。

大宅

引用:Quote:Kay1203 發表於 16-11-25 08:46 點解

原帖由 JamesFoo 於 16-11-25 發表
Normally here is 0800 to 1600, or 0900 to 1700, some child care will close before 1800, for K1, the ...
返8至4,應該未包lunch time. 呢到返工時間通常37至38個鐘 per week,未包lunch time. 我之前返份工要返38個鐘,以為好正,但原來唔包lunch time. 幾前係香港返44個鐘,但包一個鐘食lunch, 其實返工時數end up同澳洲差不多。

首頁

尾頁

跳至