跳至

首頁
23456...8

尾頁

伯爵府

JamesFoo 發表於 16-10-27 19:28
現在吾夠錢就只好係home loan拿錢出来用,好在我們二人世界時都將所有收入加入home loan,所以loan還夠錢給 ...

K1即係5yr?
睇來,其實如果澳洲可以好似香港咁,請到工人姐姐,你現在的情況就已經完全可解決。

二公婆又可以同時間返全職,又唔洗因湊小朋友要限死一個返早一個返晚。攪到連見面時間都冇. 睇來澳洲比香港對外傭的需求重大。

複式洋房

回覆 1mocha 的帖子

得番老公一份人工.. 要維持依家向香港既生活質素係無可能..剩係租樓, 工人, 仔女學費, 養車.. 都去左人工大部分..

所以去澳洲都係諗住可以一炮過買左樓 (呢幾年當然要儲錢) 淨EARN 生活費.. 到時仔女讀公校..無左工人..估計應該可以維持生活..

男爵府

fungli1030 發表於 16-10-28 09:57
回覆 JamesFoo 的帖子

你咪黎左成14年.... 仲以為你係過左去一兩年..

For the tax issue, two lower income will claim tax back more then one high income, and I don't want to kill my wife for just looking after my 2 monster, in the same time, my wife actually earn more than me and she is more senior than me, so better for her to work also

複式洋房

明白了.. 原來唔係tax refund 唔係計整體家庭收入.. 係分開計的..

咁我可能都要考慮下用你既方法.. 但casual 會否比較無保障?

男爵府

fungli1030 發表於 16-10-28 11:22

明白了.. 原來唔係tax refund 唔係計整體家庭收入.. 係分開計的..

Causal is more fixable, but of course no annual leave and sick leave, but we both planning to get back to full time or part time next year

子爵府

回覆 leegbd 的帖子

想請問一個師奶仔, 有咩工可以選擇? 如無意外, 兩三年後會過去, 想知個邊行情

男爵府

vincat 發表於 16-10-28 12:11

想請問一個師奶仔, 有咩工可以選擇? 如無意外, 兩三年後會過去, 想知個邊行情

我諗通常都係做唐人餐館吧

大宅

vincat 發表於 16-10-28 12:11

我算好彩做番以前香港個行, grade當然唔同, 但對我冇乜所謂, 夠錢cover大部份支出我已覺得好好

大宅

cometingliu 發表於 16-10-28 12:17
我諗通常都係做唐人餐館吧

我聽聞唐人餐館好似十幾蚊個鍾, 雖然全部cash pay, 但應該唔夠生活

男爵府

leegbd 發表於 16-10-28 12:31
我聽聞唐人餐館好似十幾蚊個鍾, 雖然全部cash pay, 但應該唔夠生活

你英文好咪可以試下鬼佬工,但唔好嘅就唯有做唐人鋪。唔夠供樓架應該。

男爵府

leegbd 發表於 16-10-28 12:28

我算好彩做番以前香港個行, grade當然唔同, 但對我冇乜所謂 ...

Agree so, 最緊要小朋友開心

男爵府

Some of them still only paying 10aud only per hr in Chinatown

子爵府

坐車來回都要6,7呅

子爵府

car_li 發表於 16-10-26 17:26
我朋友ielts同OET都考,暫時都唔得。不過樓主唔好介意,IELTS真係好難,就算係外國畢業要攞academic全7都好 ...
我無多餘錢出國旅遊,但週末坐車去不同地方行山丶去沙灘玩又真是很寫意的,而且所費無己 。可能我一家喜歡戶外活動,暫時都很享受澳洲生活。

大宅

引用:Quote:car_li 發表於 16-10-26 17:26 我朋

原帖由 elizatyy 於 16-10-28 發表
我無多餘錢出國旅遊,但週末坐車去不同地方行山丶去沙灘玩又真是很寫意的,而且所費無己 。可能我一 ...
哈哈,你小朋友多大?我地一家都enjoy四圍揸車玩.

不過你要有心理準備,我小朋友依家,1,2年班,上年開始,小朋友開始識比較。佢地會返屋企同我講放假可唔可帶佢地去邊去邊 (當然係較遠既地方),因為同學仔咩咩放假會去邊去邊,佢地又想去。不過能力做到我都會,因我讚成小朋友去唔同地方,國家見識。

大宅

引用:Quote:fungli1030 發表於 16-10-28 11:22

原帖由 JamesFoo 於 16-10-28 發表
Causal is more fixable, but of course no annual leave and sick leave, but we both planning to get b ...
咁快兩個做full time? 我老公剛做返full time, 兩個女日日都去放after school care, 有時要放埋before school care,我地都覺得兩個1女好似好可憐,每日都要長時間係學校。而且兩個返工,日日都好busy,每日都好多嘢趕住做。所以最後老公決定做part time, 我做full time, so that 佢可繼續湊女,等兩個女唔使日日都放係學校。我想一個full time, 一個part time直至兩個女讀中學。

複式洋房

係呀, 我都係諗住老公FULL TIME..我就主要仔女番小學時間先番下超巿part-time..

但外國超巿請華人難嗎? 同埋小朋友5歲係咪可以讀G1了..

男爵府

fungli1030 發表於 16-10-28 15:16
係呀, 我都係諗住老公FULL TIME..我就主要仔女番小學時間先番下超巿part-time..

但外國超巿請華人難嗎? ...

我讀書嘅年代聽過同學話要考試先做得鬼佬超市嘅倉務,收銀更難。今時今日就唔清楚喇。

子爵府

cometingliu 發表於 16-10-28 15:49
我讀書嘅年代聽過同學話要考試先做得鬼佬超市嘅倉務,收銀更難。今時今日就唔清楚喇。
...
考試?

大宅

引用:係呀, 我都係諗住老公FULL TIME..我就主要

原帖由 fungli1030 於 16-10-28 發表

但外國超巿請華人難嗎? ...
唔同state入學歲數有些差別,同埋要睇埋(cutoff)月份先知你個小朋友到時讀咩班。

如果想搵school hour既工較難,因為大把媽媽\"爭”。超市反而要請人晚些拾貨。

首頁
23456...8

尾頁

跳至