跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

wyeth冷知識勳章

亞囡上年第一年返學, 真係好開心
今年都鍾意學校... 但回家就會話唔開心
小朋友唔係好識得表達..我就由佢.. 得閒關心下, 留意下學校係咪有咩轉變

媽媽們..我都發現了學校的轉變和我原先都幾有分別..
有同樣的家長嗎?還是只是我在意?

大宅

wyeth冷知識勳章

dabbiechung 發表於 16-10-23 21:57
亞囡上年第一年返學, 真係好開心
今年都鍾意學校... 但回家就會話唔開心
小朋友唔係好識得表達..我就由佢.. ...

做個朋友呀…

洋房

有什麼分別可否告知?

大宅

wyeth冷知識勳章

Ying3561 發表於 16-10-24 07:56
有什麼分別可否告知?

分享無所謂呀…不過感覺不良好.. 為甚麼您的account是新的 且只在我這裡留言呢? 我等有心媽媽分享吧... 希望因分享能清晰明白更多.. 不只看自身, 謝謝您

大宅

我個仔都係讀惠州的。囡囡吾開心係吾係功課難咗?吾緊要架,升班啲嘢係會比以前深,可以同老師傾下了解下,幫囡囡一齊去適應。我個仔而家已經係高年班,我同佢傾計嘅時候,佢都有話新嘅老師比較嚴謹,始終每個老師有唔同嘅做法。我睇過你係另外一個Post,睇得出你真係一個好關心囡囡嘅媽咪,俾心機,唔好灰心。你講另外一個同學比老師罰既事,如果係我我會同班主任了解下,問清楚,始終小朋友表達唔到當時課室裏便實際嘅情況,其實可以問清楚發生咩事,直接同老師講你嘅感受。

大宅

希望我嘅意見對你有幫助

洋房

感覺不好是什麼意思?我是新手,什麼是pm也不知道,只是碰巧看到你的話題有興趣就問問,何不看成是我們的緣份?我仔仔在惠校讀小一,想多了解一下!謝謝

大宅

wyeth冷知識勳章

Ying3561 發表於 16-10-25 22:24
感覺不好是什麼意思?我是新手,什麼是pm也不知道,只是碰巧看到你的話題有興趣就問問,何不看成是我們的緣 ...

既然是新人加入bk
係我地讀多年先有咁重比較..
我也很想知道..家長點睇, 小朋友又係點嘅情況!

我第一年都幾開心!
但由九月開始變得太急
規矩太多(就是一部份)

我很深的知道小朋友小一適應唔易,
就連去個洗手間, 也擔心厠所臭, 唔乾淨, 上一手柯得唔好, 就是一路忍到放學, 習慣飲少水, 關於心理的難關, 媽媽再盡力都無辦法, 只能同老師講下亞囡強忍情況..
這是一個很好的經驗

經驗分享完, 得知一個事實, 就是小朋友勇敢去厠所 都唔容易, 但而家學校加上個個規矩, 這張“厠所通行証”的出現是要乖, 秩序.... 它的出現我不太明白, 學校看重的.. 是孩子的心性發展.. 是了解體諒? 還是都體諒... 只是在這裡同是加上 限制... 規則?
小朋友不會反抗的... 都會乖聽老師的話, 通行証就通行証, 舉手就舉手, 但這個規則... 是無形的給孩子知道, 去厠所是得老師的喜歡.. 被接納? 還是不喜歡?
如有需要小息先去... 但有需要, 老師都比去? 我發現都好睇老師... 老師可以知道小朋友舉兩次手都唔比(這是朋友講) 家長與老師反映.. 老師是冷漠.. 媽媽難過..她要找誰?
她又能勇敢找誰? 自己的孩子就在班裡..
再向上講, 是解決? 還是表達對老師不滿與鬱結? 這些溝通不健康...(或許你會說是其中的老師而已...但一個.. 都夠傷心..

學校的這些政策, 真的是上有政策, 下有對策... 您那知道學校點同樓下的老師解釋, 是加重負責? 還是幫助? 是要體諒? 還是規距? 最得意的位置...是受者如何解讀也不一定一致...

學規距不是不好, 但大前提是明白孩子的需要為先, 是教導讓孩子明白背後的意思, 重放規矩的本身...

大宅

wyeth冷知識勳章

dabbiechung 發表於 16-10-26 06:25
既然是新人加入bk

...繼續..

真正放電自由的小息只有一個, 其餘兩個是安坐班房位置輕食睇書的 這也是講秩序.. ...
其實我也不了解為甚麼如似孫悟空帶金鋼圈?
學校... 知道甚麼的家長會揀這間小學嗎? 是比較唔坐得定.. 是可愛活躍的孩子... 所以傳統都唔揀揀這間學校.. 都已經不一定是最後無得揀被派入去.. 是父母認為好的選擇, 適合孩子的選擇..

這些孩子是被接納的? 被包容的?
i wanna why? i wanna how?
我為甚麼如此選?
請不要給我一副不一樣的圖畫..
傷害家長的心

複式洋房

其實我又唔覺喎..... 我個囝今年5年級,仍是和以往一樣咁鍾意返學...
呢幾日就考試, 但又唔覺得唔開心

5年前, 我都擔心入惠州架, 但真心覺得呢幾年都好好啦

學校出名係開心返學, 老師都對囝囝好好,
雖然學校而家人多左, 但都算好好,

真心希望你個小朋友可以快D適應
仲有, 我覺得學校其實都算好易傾, 不如你同學校老師傾下啦

洋房

dabbiechung 發表於 16-10-26 06:25
既然是新人加入bk

才返左學兩個月,對學校的運作規矩都不太清楚。當時我也是因為惠校是出名的開心學校才選它的,誰知又人事變動,當然是擔心啦!幸好分到的班主任很有交戴,一開學就開左群組,每天都會發來功課,特別事項等,不明也可以發問,這方面很感恩!但仔仔是個慢熱的小孩,很少給我講學校的情況,他說他不喜歡返學,尤其是要做功課,他唯一開心的就是小息時間。通過幾次默書情況,英文同中文都跟不上,今次考試都不抱希望。他有說被老師罰站,課都冇上,不只一次,一堆堆的???

洋房

你好,我明白做人父母會由仔女一出生就會擔心各樣問題,樓主擔心阿囡今年開學後回家就話唔開心,再睇下去你和大家分享既問題,站於我個人認為由一年班轉二年班,或多或少都係會有轉變,就當小朋友未能完全適應既時侯,就是我地媽媽們發揮作用了,就是比小朋友知道,家人係會陪同佢一起去適應啊…比多些正能量佢,之後再同班主任溝通,慢慢家校合作去幫手小朋友渡過這時間。。我相信惠校老師有9成以上老師係願意講我們家長心聲既。。至於媽媽覺得規矩多左,好似焗限了小朋友,我明白家長心中怕太多規矩會令小朋友唔鍾意返學。但其實從中我們家長應該和小朋友當傾計那樣和他們分享下,規矩是用來維持秩序,因為在不同場合都有不同的條例要遵守。比例子他們,例如:政府都要坐配有安全帶既交通工具時任何人都要配帶啊…如果唔做,都要比罰款,但在罰的時候。主要目的就是要懲罰他們嗎?不是,只是希望有警惕而已。而於你說小息到,你說得一個可以放電,其餘只可以坐係課室睇書,我諗家長有些少誤會,舊年得兩個小息,都是分樓層下去玩的,這方便我亦希望樓主體諒學校既地方比較細,一間學校太多學生一起放小息,難勉有所碰撞。我相信學校都因為小朋友安全才選擇分流小息。。我欣賞喎。
反而我今日有件事想和大家分享喎。當今天我小朋友放學出來時和我說,媽咪今日我無得小息呀,無得食零食,佢話老師用來教書呀。那時我都覺得小朋友好慘,心痛,小休都無,但係行行下,小朋友同我講,其實老師都係擔心他們那班考試考得唔好,爭取時間比佢地班去問老師。不只他們無得小息啊。老師都是用緊自己小息來幫助我們。那時我感恩,就是小朋友明白老師既出發點是什麼。。反而他自己有正能量。。從此睇來小朋友整體都是係學校生活開心。。小朋友感受到老師對他們的愛。由此可見,惠校老師是有做到關愛的。樓主,我相信,需要什麼和學校傾下,大家互相配合下。
唔好意思,比較長。。

複式洋房

好認同啊! 我剛才和阿囝溫好中文默書考試,囝瞓左先有得上BK,
做爸媽,就係會緊要細路架啦,但緊張過龍,苦了自己又苦了細路。
我都的認同阿囝從學校生活嘅小事,會更學懂點樣處理同自律.......
我舊時都好易忟,我忟,阿囝仲忟。結果仲衰多兩錢重。
而家明喇....做家長要先自己睇得通,先可以帶細路更寬宏做事
學校老師真係好多都好好.....或者同老師傾下,你細路又會開心返架啦

加油

大宅

wyeth冷知識勳章

dorcaswong 發表於 16-10-25 14:54
我個仔都係讀惠州的。囡囡吾開心係吾係功課難咗?吾緊要架,升班啲嘢係會比以前深,可以同老師傾下了解下, ...

多謝您的鼓勵,
那位家長很好的, 常主動同老師溝通的
我們真的很關心小朋友和學校
就學校的轉變 我們還寫了一封情信
可以分享的

大宅

wyeth冷知識勳章

kalamchun 發表於 16-10-26 23:39
你好,我明白做人父母會由仔女一出生就會擔心各樣問題,樓主擔心阿囡今年開學後回家就話唔開心,再睇下去你 ...

我呢, 好認同一點
是家長要ok, 比小朋友更大的支持, 返學校!
這點我一直都堅守, 比信心小朋友, 但同時聆聽和發現!
其實我兩囡同班小朋友成績好ok

今年升二年班,
頭一個月(9月)就教五課..教曬一本書
我都明10月尾考試..但也不可能如此急..
功課做做下又做番轉頭

而我都清楚上年小一,
無論中文英文都是好穩定的建立,
循序漸進, 小朋友好知道自己學左咩, 識左咩, 而且好清楚講得返, 我拎住本學校製作的M book就會好清晰, 好似砌lego, 不停加深穩固扎根

今年無用學校自己製作的M book(真可惜),
用左open u的教材, 老實我打開, 是一沈的... 只要一對比, 就明白一本精讀本(適合家長), 同一本生字簿(比小朋友), 而家您會發現, 小朋友 講唔得出佢學左乜, 亂同多且密, 而且唔深厚, 再加上去, 就散...
我可以做就是唔可以同過去一樣, 小朋友教我.. 而要由我回家執番,教返...
我很清楚.. 小朋友如果在學校學得ok, 我不用跟太多, 回家親子~
, 如果在學校學唔到... 回家做功課就一定會發現, 要跟, 要好似老師咁再教番, 唔好甩太多, 要跟貼番..

適合的教材+平均進度≈慢也是好的
唔fit到小朋友的教材+快速教學≈消化不良

老實呀…惠州學校就是惠州學校
不應比較除小光明等學校***

裡面的小朋友再得 也是惠州學校
不是傳統學校.. 內裡是甚麼的孩子多?
我放孩子進來, 也是因為不用急急趕趕, 不用贏在起跑線, 慢慢來, 只要保護孩子還有心力, 喜歡, 愛學習就永遠的, 能活到老學到老

如果傳統學校好...
我就不用就算自己72區跨區放棄1,1,1
,自行收生揀您
大抽獎 甲部跨區 也揀您

我是因相信學校可以比小朋友最好的學習和關愛而來

不是小息也補課學習是愛...

您是看重小朋友? 還是看成績重要?

又來一個新account的戶口, hihi 您好嗎? 我可以估您是老師?學校職員?
謝謝您的關心! 我很樂意分享! 也在校長室分享了!
願教職員上下合作好溝通, 一致講得出做得到! 好好管理 好好保護! 就是一個美好的家!

大宅

wyeth冷知識勳章

Ying3561 發表於 16-10-26 08:47
才返左學兩個月,對學校的運作規矩都不太清楚。當時我也是因為惠校是出名的開心學校才選它的,誰知又人事 ...

我也有個朋友, 她孩子是小一, 她是聰明又乖又靜的孩子, 說喜歡學校, 我們成一日齊玩:mother:
唯孩子功課也是太快太趕太急, 功課也甩, 課業進度太快, 考試範圍多..
我拎番自己上年的對比,
考默範圍是多了, 考試時間也早了
滿怪的....不過...
我們很乖會配合, 最多辛苦d, 都笑住同小朋友講加油!
考得好當然好, 考不好給學校老師知道小朋友情況能力也是好的!

小朋友活潑明白的, 始終不是機械人..
願學校比空間包容體諒小朋友
上年畢業禮, 我滿感動的... 成績優異的孩子, 不少是要包容其需要的孩子, 他們都聰明, 有其限制, 但學校的愛與包容, 愛的氣氛, 是做就一個健康快樂的學習氣氛, 適當的規則是有益的, 這之上最重要的 還是教導規矩內裡為的甚麼! 規則內裡本身的意思, 不是盲著聽教聽話, 能通就能明..

好的規則 不會變成緊張的氣氛!
有不守規則的孩子, 不是他唔乖.. 而是他內裡有需要, 希望有人關心, 這個時間是好的, 只但願老師們在教學外..
還有心力去照顧學生..
如無? 又有沒有其他好幫手?

祝福這間學校 這班可愛的孩子
每一位也是獨特的! 是天父所愛的, 產業..

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:kalamchun+發表於+16-10-26+23:39+你

原帖由 dabbiechung 於 16-10-27 發表
我呢, 好認同一點
是家長要ok, 比小朋友更大的支持, 返學校!
這點我一直都堅守, 比信心小朋友, 但同時聆 ...

DEL

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

洋房

媽媽,不好意思,我不是老師,亦不是教職員,只是一個同你一樣愛護仔女既媽媽啫,新account係因為我之前只上去睇人家留言。。由小朋友幼稚園準備入小學都有睇架,今次會開account,係因為咁岩我見到標題係小朋友讀既學校咪心存8掛的禁入睇,睇到你講既野,都想了解啫,而且亦是我個人感覺。
睇到你講兩個囡囡同班,那應該她們更易適應吧…因為有親人在一起上課。家長加油啊~
至於你話9月就教5課書,是嗎?那我去問下人先,因為我亦認識家長有小朋友既讀二年班,了解下是否那麽急。問下他們那班是否這樣先。。至於你話英文科,沒有舊年的那本自制教材,改了用open U,你說不適合小朋友,但我又不是那樣覺得,因為我既小朋友回來後,佢又明喎,講得返比我知學左咩~媽咪不好意思,你知道,教材學校都是應該考慮清楚先會採用既。。因為一間學校咁多學生,相信都不能完全配合所有既學生。我相信有人喜歡舊年既教材,亦有人喜歡今年的。那我們家長咪陪他們一起去適應囉~加油~
無錯呀~我們惠校就是惠校。不是光明,徐小。但我們相對都已經比他們校沒那樣催谷了。但你又怎能說我們惠校學生再得都只是惠校學生呢?因為我深信有能力既學生,在那裡都能發光發亮。你亦說得對。惠校亦是教多資質平實既學生,所以學校亦安排了一些比較需要協助既學生作出輔導,例如放後研習,又或英文輔導班啊。。。
媽咪,我當然覺得小朋友既感受緊要過成績啊,所以當我知道小息補課我都心痛,小朋友無得玩,但係,我們不是要企係小朋友立場下看嗎,因為係他自己覺得老師係想他們好,老師愛他們才願意用私人時間去幫助,協助他們。。難道他們小朋友學懂欣賞老師為他們付出我都唔支持小朋友嗎?我就是想他開心學習。由此他沒有要額外補課而唔開心,反而開始識企係別人角度去睇事物。咁即係佢係學校感覺老師對他既愛。難道他這樣,我不應支持他。媽咪,可能有時我們家長太過低估小朋友既適應能力吧…
或者媽咪可以用今次考試來看看小朋友是否可以跟到後再跟班主任老師傾下喎。

洋房

piglet0529 發表於 16-10-27 09:32
我是路過的其他學校家長, 是甚麼原因令你覺得惠州是関愛愉快學校呢? 想當年小朋友K3時我到此校參觀, 學校主 ...

因為我當時選的學校是梁省德的,但K3的班主任在家長見面日談及小兒小一所選未必如我所想是活動教學及開心學校,叫我再打探清楚,我多方了解及老師的意見(但老師絕對沒有說哪間好還是不好,只是適合自己的小孩與否),73區適合我的是惠校,所以大抽獎以笫一志願入了惠校,但當我入左去又人事變動,所以心裡沒底。今年之前的惠校課業確實沒有那么重,學術是比較淺,老師比較有愛(當然每間學校都會有好的老師)但今年以後卻有待觀察!反正我仔仔的班主任是一個好老師!

洋房

回覆 piglet0529 的帖子

媽媽,你不是用家,你不能親身感受到如何關愛。我講我既親身經歷比你知,就是由一直我同小朋友關係不太好,到後來老師感覺到我同小朋友像有些相處問題,於是老師就從中幫我們援和下,就是這樣,老師私下幫我們大家坐下來傾,最後老師們協助下,我同仔仔相處亦改善了,當然都仲會有磨擦,但最起碼都已經比以前好。不但關愛學生,就連對家長都會關心。間中都會問我會否在教導小朋友上有無咩難題。需要他們幫助。。那就是關愛吧

首頁
12345...8

尾頁

跳至