跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:回覆+piglet0529+的帖子媽媽,你不是用家,

原帖由 kalamchun 於 16-10-27 發表
回覆 piglet0529 的帖子

媽媽,你不是用家,你不能親身感受到如何關愛。我講我既親身經歷比你知,就是由一 ...
DEL

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

大宅

wyeth冷知識勳章

piglet0529 發表於 16-10-27 09:32
我是路過的其他學校家長, 是甚麼原因令你覺得惠州是関愛愉快學校呢? 想當年小朋友K3時我到此校參觀, 學校主 ...

都唔係主觀願望嘅, 開心學習, 開心的校園生活, 包容和體諒等等, 都係在學校簡介會, 家長日, 未九月有認識新校長的會, 嘅地方都一定聽到, 學校咁講, 我地就咁信啦~
而且 我都好勤力... 間間學校都去云, 這間學校我未入學都跟住本身在這校嘅家長一齊, 聽同睇... 都好多次(3-4度啦), 而亞囡讀緊, 我都有繼續聽自己學校的簡介會, 都係關愛學校, 唔催迫但又有方法的學習法~

就咁不是一次... 而是多次.. 再問家長, 咁樣:mother:

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:piglet0529+發表於+16-10-27+09:32+

原帖由 dabbiechung 於 16-10-27 發表
都唔係主觀願望嘅, 開心學習, 開心的校園生活, 包容和體諒等等, 都係在學校簡介會, 家長日, 未九月有認識 ...

DEL

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

大宅

回覆 dabbiechung 的帖子

Dabbiechung,見到你打咁多嘢,我好感動,因為你係了一個好愛好愛小朋友的媽媽,你從多方面去了解學校,去關心小朋友開吾開心,吾係要佢地叻,希望佢地有個開心快樂既童年。其實我既諗法係同你一樣一樣的。我覚得童年應該係開心既,單純既無憂慮既,所以我成日同啲仔講,媽咪唔需要你考第一,唔需要你做精英,只希望你做一個善良,樂觀,有品格,懂得思考,遇到難處唔輕易放棄既人。但都好無奈依家香港嘅教育制度就係咁,如果可以嘅話,我情願佢好似我以前咁返半日,上午返學,下午開心,但我改變唔到呢個現實,唯有我哋係現實裏面一齊努力。香港嘅學校間間都係催谷,理智咁睇,惠州學校其實已經比好多學校做得好。不過你唔好咁擔心啦,媽咪你要加油呀,事情總有出路。

大宅

好媽媽勳章

我仔今年小二,班主任仲好好,會唔會係你覺得馮副校走左,先覺得有問題呀???

大宅

好媽媽勳章

今年考試早上年一星期......今年考試前,我暫時唔覺得轉左新校長有乜大轉變 ,學校教書快左?谷左?相比其他學校......惠州都仲係淺過人地..

大宅

wyeth冷知識勳章

dorcaswong 發表於 16-10-27 16:40
回覆 dabbiechung 的帖子

Dabbiechung,見到你打咁多嘢,我好感動,因為你係了一個好愛好愛小朋友的媽媽, ...

多謝您 太好了

大宅

wyeth冷知識勳章

piglet0529 發表於 16-10-27 16:27
對不起! 老實說我只參觀過一次, 當天結論便是這校好有目標想運用新招聘好有實力的老師及好有效的教材及技巧 ...

明白, 所以我睇左好多次, 問左好多次, 聽左好多, 才揀, 我揀嘅時候係喊住, 心想找非主流, 比人鬧但知道自己無錯~而且天父必定感動我才給我感動的有盼望, 所以講左百萬八千次就選擇這裡!
心相信好, 就算無成績,
路遙知馬力.... 日久見人心

大宅

wyeth冷知識勳章

cat-ee 發表於 16-10-27 19:08
今年考試早上年一星期......今年考試前,我暫時唔覺得轉左新校長有乜大轉變 ,學校教書快左?谷左?相比其他學 ...

我又唔覺淺哦~叫遁序漸進啦!
小三後因底打得好是深過人呢,
但又跟得好, 這是我知道的, 因有得睇嗎, 簡介會

不過都轉書了.....
老師實有專業實識教..
教到幾入腦就睇功力了

大宅

wyeth冷知識勳章

cat-ee 發表於 16-10-27 19:02
我仔今年小二,班主任仲好好,會唔會係你覺得馮副校走左,先覺得有問題呀???
...

她走了 的確擔心~
但宋校長
在(唔記得係咪叫歡迎會定介紹會)
叫我地家長100%放心!
無左馮副校 學校一定會正常運作
一間學校是分層分部
唔係佢一個人做曬嗎~
而學校又話得三四人走咁樣.. 都好正常呀!學校都不會變! 我地仲比左封情信比新舊校長, 話佢地知我地重視喜愛咩野

不過好老實呀…
7月返學最後一天就收到通告 學校時間表要轉 由一堂一小時變一堂七個字
9月返學後 就見老師大合照 同上年比
十幾位老師變左樣...(我估3-4個老師走係只長約老師吧…) 學校咁講 就咁聽啦

由活躍的空手道舞 變成 靜態的太極
一下子都幾多轉變
我都明新校長來 有轉變正常..
但都幾消化不良...
不過點變都會配合的
要尊重學校嗎...小朋友先會尊重
但比我發洩下, 不然心理不平衡
鬱出病左就唔好..

大宅

wyeth冷知識勳章

kalamchun 發表於 16-10-27 10:46
回覆 piglet0529 的帖子

媽媽,你不是用家,你不能親身感受到如何關愛。我講我既親身經歷比你知,就是由一 ...

在惠校 在我眼裡出現過的(不是囡)
關愛令我回想起 馮副校...
我那一次真的感動流了淚出來
那一天有一個叫DFC的小小簡介會, 比同學分享佢地所做 所夢想去行的, 那位男孩不起眼, 也唔醒.. 他的肢體言行也有很多進步空間, 但馮副校 親自教導他, 怎樣講, 怎樣站在人前, 眼睛要怎樣, 手也要怎樣, 說話要有信心, 笑著玩著鼓勵孩子, 比佢進步~
這就是關愛! 不是揀好來愛! 有需要的更愛!
超多謝馮副校身教真係學到野! 袋袋平安! 可惜她走了...

大宅

wyeth冷知識勳章

Ying3561 發表於 16-10-27 10:36

慢慢觀察, 天父必看顧孩子!
好媽媽用心留意, 更要聽孩子的心呀

大宅

wyeth冷知識勳章

kalamchun 發表於 16-10-27 10:35
媽媽,不好意思,我不是老師,亦不是教職員,只是一個同你一樣愛護仔女既媽媽啫,新account係因為我之前只 ...

謝謝您為我的憂愁打了很多的字!:mother:

孩子可以看見老師特別為他們安排的
可以看為付出的好, 同時孩子用休息的時間去學習也是很乖呀~ 因為不用加時留更多時間在校練習..

或者我會令願孩子 在放學後學習(如有需要)也不打緊, 看重休息吧!
大家看著同一件事, 有不同的角度而已
就叫和而不同吧

大宅

wyeth冷知識勳章

kalamchun 發表於 16-10-27 10:35
媽媽,不好意思,我不是老師,亦不是教職員,只是一個同你一樣愛護仔女既媽媽啫,新account係因為我之前只 ...

考試....

洋房

謝謝

大宅

wyeth冷知識勳章

Ying3561 發表於 16-10-27 22:58
謝謝

複式洋房

我是路人甲,見題,八卦入來看看。

從你的文字和回應中,明白你的難處。因著一些事、人事改變、現實的環境有些改變與自己的願望有出入,令你十分困擾。

「學習」這回事,我絕對認為是關乎父母的事,不是老師的事,不會有一位「神」一般的老師出現,便會將一切問題都解決。「神」一樣的老師,也會有離開的一天。你看過《好媽媽勝好老師》一書?值得一看。你是好媽媽,勝過好老師。

其實間間學校差不多,好學校不是靠1—2個名師,係靠一班(學校的大部分)在地的老師,願意付出的老師。做實際的事,緊張孩子的成長、德育、學習。花巧無用,有得必有失。其實,除了你提的那位好老師,這間學校就沒有好老師嗎?

我不是專家,但我諗學校的一些決定(用書、時間表、小息之類),應該由一班人做的,有權衡過輕重。我呢啲普通家長,哈哈,通常我會選「順受」(聖經也教人順服權柄,但在最上的是神自己),然後在家中,自己的能力範圍內補其不足。

加油!希望你在祈禱中有亮光,在困難中轉危為機。目前,孩子的成長最重要,千萬唔好俾大人的思想/行為影響了。孩子是天父我們地上的產業。

(可能唔啱聽,但唔好見怪)

洋房

G1223 發表於 16-10-29 22:48
我是路人甲,見題,八卦入來看看。

從你的文字和回應中,明白你的難處。因著一些事、人事改變、現實的環境 ...

「好媽媽勝過好老師」我們當然是認同的,正因为如此我們當時選校時才不會選擇只著重學業的學校,希望孩子能夠慢慢來,而不是快步地追趕。做媽媽的哪個不希望自己小孩樣樣得,當他不行時當然要給予幫助與鼓勵,適合就是最好的,每位孩子都是獨特的,願他們都能健康快樂!

大宅

1. 這位dabbiechung, 應該是2D 班的家長哩...!!:)
2. 你好, 其實我兒是同你同一班, 但最近聽我兒說不見你的女女番學, 那應該是轉了校才會那麼勇敢出來說?
3. 你的擔心, 我也擔心, 但當我向我兒了解過事件後, 又發覺沒有什麼大問題
4. 我仔說: 其實所謂給洗手間証, 是給一些真正有需要去洗手間的同學去, 那他亦未曾被老師REJECT, 或是真的在非去洗手間時間內要去的話, 老師會給予的..
5. 不過, 我都有過我個仔兩招, 我想這老師要派洗手間証是因為可能有些同學不守紀律(一人犯錯全體受罰), 所以導致這樣
6. 我提醒我兒子, 如果一旦是很急要去洗手間, 一定要勇敢舉手, 否則弄濕了課室便給老師更麻煩了

7. 至於你說的課程深了, 我又不覺, 二年班一定深過一年班, 何況現在連乘數表都不用背...(我兒都未識,說老師冇叫), 英文也是IN ON UNDER...

8. DABBIE, 你可能太緊張你的女女了, 學懂放開一點, 小朋友要在學懂解決問題, 一個人解決又好, 與同學仔一齊商量怎樣去KO 問題也好

9. 學校人事變動, 我便這樣睇, 1997年做老師及政府工是鐵飯碗, 是實現在已不是了...>< 近十幾廿年的老師/同事其實都是合約制, 人事流失大無可厚非, 老師也是工作一份! 那兒好便去那兒!(本人也是在教育機構做了很多年, 這個轉變不是只有惠州才看到, 其實很多中學大專及大學, 情況也是一樣>.<)

希望你女女能在新校有更適應的生活罷

洋房

mcki 發表於 16-10-31 13:28
1. 這位dabbiechung, 應該是2D 班的家長哩...!!:)
2. 你好, 其實我兒是同你同一班, 但最近聽我兒說不見你 ...

本來入來的目的只是想多了解一下惠校,現在看來有一種不太好的感覺,我想表達一下對惠校我是熱愛的,「選擇你所愛的,然後愛你所選擇的」對于小朋友剛入讀小一,無論讀哪所學校都是需要適應的,我們應該容許他慢慢來,我之前有講小朋友有被罰企兩次,我表達的只是對小朋友的擔心(因為他沒能說出罰企的原因),是希望他能尽快適應,而不是對學校的不滿,相反罰企只是一種手段,目的是讓小朋友知道什麼是應該做的,什麼是不應做的。而對於仔仔的班主任一直做到很到位,還教會我們要學會贊賞小朋友!感恩!

首頁
12345...8

尾頁

跳至