跳至

首頁
34567...8

尾頁

民房

我也想發表幾句,新校長新作風係啱,但係今學年只係過咗兩個幾月,學校氣氛變差哂,無論係老師同埋學生都係俾人感覺,好似無咗以前嗰種快樂感覺,唔識形容⋯大家有無同感

男爵府

回覆:currynba 的帖子

又是新國民

我不是這校的家長,但我的孩子也在本區讀書。看到這間學校一直以來被學校持分者插刀,也感心痛。否則受害的一定是大家愛錫的寶貝。
毎間學校都有其強弱機危,如果真心關心學校發展,在提出問題之餘,也發放正能量吧!我們家長才是真正影響孩子一生的人,多造就吧!
我知道元朗區每間學校都用心經營,辧學團體難道會想把學校推倒?
氣氛文化是學校管理層、職工丶家長和學生一起建立的。既然是新官上任,便給予發展的時間、空間,合理地表達意見。
各位元朗區家長互勉!
(唔知我的分享會否令人難憾,但真的好想表達。)

公爵府

醒目開學勳章

雲 發表於 16-11-10 00:21
又是新國民

我不是這校的家長,但我的孩子也在本區讀書。看到這間學校一直以來被學校持分者插刀, ...

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3824718&extra=page%3D1

複式洋房

引用:又是新國民我不是這校的家長,但我的孩子也

原帖由 於 16-11-10 發表
又是新國民

我不是這校的家長,但我的孩子也在本區讀書。看到這間學校一直以來被學校持分者插刀, ...
對丫!大家加油!
不過有時⋯開口說有的東西,現實上沒有⋯真會令人很失望

民房

我只不過在其他家長得知這個討論區,也是第一次在這個討論區留言。我是「新國民」,我想表達我的感受,所以前日才開戶口,大家也曾做過「新國民」吧!我相信每個老師家長都是想教好孩子。你是,我也是!宋惠儀校長所講的方向我很認同,上學期尾的新校長簡介會時,我對佢嘅觀感也不錯!所以我對惠校抱有很大的期望,兩個月過去,感覺有落差,再望望網上資料,佢之前做過兩三年校長,廿幾年副校長,口碑超差,可能佢經驗尚淺,希望各位老師加油,不要氣餒!孩子要靠你地啦!

大宅

wyeth冷知識勳章

Samboma 發表於 16-11-3 19:07
回覆 dabbiechung 的帖子

我小朋友今年也入了小一感覺也跟我上年了解的不同,我想問今年換了多少 ...

校長星期六家長會說:
真正離職的老師有2位
其餘是TA教學助理及半職老師..是4位.. 共6位..
而請番來的有兩位新老師外, 其餘都是舊老師及TA
可能學校媽媽們都在比較上年的教職員合照有十幾個新面孔..所以不能明白..合約老師吧..

也不想深究了

大宅

wyeth冷知識勳章

Samboma 發表於 16-11-6 15:22
媽媽,你真是一個關心孩子成長的好媽媽!
嘉許你正義的說出遇到的問題~
不過我諗都係停一停討論了,免得製 ...

謝謝媽媽..無言感激..

對於不禮貌的回應,我以後是不會回覆的.. 我會反思下... 網絡世界是怎樣一回事..
我會繼續和學校溝通的...
想分享也會繼續分享的..也原諒我..所分享的未必全是大家所喜愛聽到的。明白看待同一件事, 每位家長都可以有不同的觀點與角度, 多謝各位的回應.. 因為來得bk的就是想知道多些資訊,好的和不好的也想知道作參考....希望這平台能讓不同的意見得以表達。願想知道更多的媽媽, 也可作參考.. 無論好的壞的..

知道有不同年級的媽媽也想知道學校.. 若然看了這些能了解學校就好.. 如還是不清楚/有疑問.. 鼓勵媽媽.. 勇敢向學校反映提出.. 媽媽們加油呀!

我地的情書都分享比大家睇下啦…都係心血來的...

至於2D班的家長會...
那天學校話有家長向教育局投訴才開的,其實我沒有向教育局投訴過會議中提及的內容。學校也很清楚我們孩子不上學的原因.... 而學校沒有就我們提出過的要求作過任何回應,我估學校這時間不方便在這會裡作溝通吧。

希望學校這刻對我們曾經所反映的不單是做補救的解釋..
而是有老師培訓,能對個別差異學生有支缓... 家校溝通合作上有改善, 及願有足夠的透明度...
事實家長是學校持分者之一... 是可以向學校反映不同意見.. 又能有監察的作用吧。
盼望大家也不要放棄這個權利。
我們仍然努力和學校溝通見教育心理學家...希望為孩子復課凖備的。
我們不是希望自己孩子在學校裡得到特別照顧...而是希望有一個人人平等得到關愛,每個學生都能擁有一個安全的環境..能各展所長。

假若以後學校有新轉變新動向,而我再有感動有看法的時候會再提出分享的。舊的事情講了就算...為免在舊事上爭論不前,舊事就不再回應大家了。

男爵府

currynba 發表於 16-11-10 21:51
我只不過在其他家長得知這個討論區,也是第一次在這個討論區留言。我是「新國民」,我想表達我的感受,所以 ...

說自己是該校家長(又是新戶口)卻如此有心一刀插下去,何必呢?懂的便懂你的用心。

別墅

講真.我孩子都係在惠校讀緊,有初小有高小,我兒子也讀了幾年了,兒子是較特別需要多支援那類型的學生,之前兩年校方也有個別觀察去了解兒子的需要及調適的進度,但今年就除了考試外,課堂上就沒有再像以往兩年咁告知能如何幫助兒子。而因為看到孩子多了轉變而放多了時間去了解孩子在校的學習和需要。更不再用校車轉家長接放學,但求每天和老師也見一見面.每次也問老師兒子在校的情況如何.而老師也只有差唔多的答案,我也告訴過兒子說過的疑難,老師說學校只告訴他只收到有關兒子在考試上需要調適而沒有再收到其他安排。而我兒子由今年八月尾開始尿床,直到現在也常有,一星期總有兩三次,至今也未能解決,本來我兒子在一年前開始沒有再有尿床發生.但臨開學前幾日開始,我諗應是緊張開學,及後應該好轉,但到現在仍未解決.而我也有感現在校園沒有了以前那種開心輕鬆的感覺,有一種嚴肅了的氣氛.而我兒子上年的班老師因私人理由離職了,但那位老師真的很有心理解孩子,也和兒子建立了很深的信任,也因為這樣他更難去適應升班的轉變.所以我也擔心,而今次剛考完試,在試卷上我看到有一些字眼令我向學校提出了一些疑問,也告訴我的憂慮.我雖然不認識樓主,但我能感受她作為母親的感受,更而且我相信可能當中有很多細節我們沒有了解。而樓主也是想在一個平台上向同路人講講自己感受.我由大肚就開始上BK,只是一直忙好耐無再留言,但上得來既大部份也是父母,一定很愛自己的孩子,看到孩子難過一定心痛。而一定希望了解多一點去希望孩子過度的更理想.但有時真係無奈未能幫上,有情緒是很正常既.也因為當中夾雜住好多希望和失望,無奈和憂慮,令她很難過,我更希望大家能扶持一起面對和跨過.希望大家能彼此鼓勵關心去陪伴我們的孩子經歷這重要的小學生涯,與孩子共同經歷,當孩子離開小學時己差不多步入青春期了,而那時更多事情需要面對,而一個親密的家庭會令孩子有更多安全感去建立自己,更會自尊,自重及自愛。那怕出面風吹雨打困難重重,仍然感受自己是重要的,去面對更多的挑戰。以上是我個人的心聲.也只是有感而發.謝謝 

洋房

回覆 dabbiechung 的帖子

魔鬼的力量真係太大喇 ! 被魔鬼操控的妳們 原來如此! 終於都明白了!妳由始至終都係想喺學校攞著數! 現在得唔到, 就反轉豬肚。
利用 討論區 嚟誣捏學校, 抹黑和欺凌所有老師、校長 ,真是有點兒擔心! 原來家長可以 主導學校的! 惠校有妳們這些家長 真是可怕。

在這裏提提大家,真的為子女們好, 請緊記!!
家長怎樣! 孩子都必定怎樣的!

我們是愛孩子 ,不是愛面子!

妳們真的要了解(雅各書4:7- 8)內容,"做一個合神心意的義人!做一個稱職的家長。

洋房

樓主Debbie,其實你話係座談會上校方無就你提出既訴求沒提出回應。那為何你那時不直接再問學校呢?我見到有和你同班既媽咪都在這說了。她說她的仔仔沒有你所講既問題存在。而且仲話今年返學比舊年還開心。。而你又話座談會校方所回應既不是你提出的問題。你在這討論區開post,都係想搵人認同你。和你一樣對學校不滿既人和應你啫。那你又唔直接講係咩問題。咁你想叫人怎樣想呢?你都知現在科技咁發達。一經互聯網既消息傳開。會怎樣嗎?本身我個人認為你在這都是想宣洩一下情緒。我都認為無所謂。但件事發展到現在,你知不知到都間接影響到我們仍在惠校正常開心愉快返學既小朋友啊~我地呢班家長都係同樣好似你咁講愛護自己小朋友架。仲有你話學校有老師離職。其實根本就好正常啊。你所話學校既改變我又完全感覺唔到啊。你又隱晦咁講。去惹人胡亂猜測。你立咩心腸啊~點解成日自己睇唔起自己學校既學生呀~我眼見學校今年好多不同比賽都有不錯成績。你成日話不同不同。其實對在任學校所有教職員好唔公平呀。就好似你咁講,馮副校做了令你感動既事。我都贊同佢有佢既影響。但可惜我既小朋友無咩直接有事佢幫過佢。
你所說既健跑小子,舊年我帶小朋友回校時,在雪雁路上有幾多小朋友互相比賽,而老師又未能太過留意時撞到些低班小朋友啊。。但今年開始再跑時,老師以為小朋友作出道路改善。怕又再重覆舊年那樣。樓主你又知唔知呀…我諗樓主既小朋友應該這兩年都無參加這活動呢?如果唔係應該會知道的。。點解你就只有彈今年開學後既改變唔好,點解又唔去讚賞下學校為學生們既改善呀~你這樣我覺得你好負面,扼殺晒老師們為你們小朋友既付出。。你這樣做,我好心痛老師啊~好似有些在這話覺得老師們無以前咁開心,我唔覺囉。只係你們成日因為學校多左新面孔老師你們不認識,個心就諗係唔開心。心裏自仍住啫。其實係你們自己唔開心,而望人都好似無笑容啫。。就算有新面孔老師都唔緊要啦,你地最初由幼稚園升小一時,惠校既老師全部都重新認識架啦。咁今年咪又再認識囉。。而且小朋友適應能力又強。有咩問題呢?如果你認為學校真的那麼不是你當初所認同的,那我就提意樓主為小朋友轉校囉。。我相信樓主話係72校網既,天水圍應該有學位架,直接同教育局要求啦。。。樓主就係你隱隱晦晦咁講你覺得既不同,攪到滿城風雨呀~唔該你啦,快快決定去留,決定留既就快快和小朋友返學,係認為唔讀轉校既,就快快同教育局協商。。還我小朋友在佢愛既惠校開開心心享受小學生活。

別墅

其實初期看開頭好似係講緊件事,但後來越睇就越覺好似係對人,想請問大家其實是否認識既呢?只是好奇

民房

Dabbie Chung,

座談會上校方已解答出妳的問題, 而妳又不發表妳的個人意見? 請問妳們想點?
有問題只識在網路上攻擊, 影響學校聲譽。

因妳一個人的問題, 令事件超搞超大, 妳們目的何在??
現在有小朋友因你們的舉動受影響, 他們的情緒, 誰來負責?? 現在需要學校處理。

妳們就可以得到社工輔導、學校為妳們不止一次開家長會,而我們的小朋友呢?一樣都沒有, 請妳們好收手, 不要再攻擊, 妳的攻擊影響了我們的小朋友, 妳知道嗎?每個母親都不想見到自己小朋友不開心, 妳們可否體諒下我們呢?

我本人覺得妳們的做法很過份, 剛上任的校長不公平, 每天都要為妳們的事情去處理, 而增加老師負擔, 如果妳們真心為小朋友著想, 請妳們好好反思。 身教是很重要的, 妳的舉動好影響自己的小朋友。

過往學校老師都很愛錫妳們的孩子, 不只得馮副校一個。 如果她知道妳們那樣做 , 她會有甚麼想法,??請妳們好好反思下。

如果妳們對學校有很多不滿, 請妳們轉校吧!! 還有很多小朋友想就讀。
如果妳們想留下, 請妳們儘快復課, 不要影響妳們小朋友, 她們都已好幾個月沒有回校上課, 我們的小孩很掛念他們的。

民房

我是CD-Rom, 一向只讀不回, 但也請容許我忍得不能再下去,
debbie chung, 由頭到尾, 你都嘗試在蠱動我們一班家長,
你開whatsapp group要我們一起對抗學校, 說學校不義,
恕我真的不認同, 甚至覺得討厭
你電話轟炸我們, 說學校要對付我個女, 又話學校呢樣困樣.......

我真係覺得你存心搞事, 你走就快d走啦, 冇人想留你架.......
我地一班家長, 甚至學校既老師, 都唔認同你講既野

學校係要俾細路學野架, 你呢樣又嘈, 果樣又嘈,
成日投訴, 投完訴又唔認
學校開家長會, 你又話學校,
家長會果日, 你同你老公有出聲咩?
坐起度, 由頭到尾都唔講,
嘈就只係識叫我地家長嘈,
跟住, 又話校長呢樣唔好果樣唔得......

仲有,
我根本懷疑你居心, 到底為乜野,
好多人都知架, 我地家長都知架,
你口口聲聲講果個馮xx副校,
最叻就係扮野, 最叻就係做show, 最叻就係揀人錫,
有利用價值就當係寶.....

你做梗乜, 我地家長好清楚, 相信學校亦好清楚
果個馮xx, 做唔到校長就請假, 5月幾就唔返工, 之後先至走, 你又知唔知?
知唔知對我地高年班有幾大影響?

我只知道, 而家學校行既路係正確既

你唔鍾意, 請自便

民房

每個人都有發表空間,如果一間小學迫學生放小息去洗手間要通行証,呢個係乜開心學校?小朋友去玩忘記去洗手間影響上堂理應受罰,但三個小息,其中兩個小息坐在房室內,去洗手間既自由都無,點做一間開心小學。

呢個事件對我家長來講是非常不合理,不人道。

新來既宋校長,竟然批准咁荒謬既事,何以俾我既小朋友繼續讀惠州小學。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實我仔都係2d班,我有問我仔係咪老師唔比去廁所,佢話好急,要舉手,老師就會比,無你地某啲家長所講既情況發生!
而且,我仔話有個同學仔,好鐘意匿埋係個櫃入邊玩同訓覺,老師叫岀來又唔岀,玩櫃門,丫仔話老師怕同學仔整親手仔,突特搵野攝住門,真係用心良苦啦,你地咁樣去屈學校同老師!
丫仔仲話佢成日走岀座位,同打老師 。。又周圍向其他同學吐口水(我開學時已聽到呢樣,不過我叫仔算,避開佢就係)我聽到都好驚訝。。。。
我都想知係邊位同學仔同邊位係佢父母!
我仔同我女,係惠校讀得好開心,如果將事實掉轉黎講真係點做身教?我唔想因爲咁影響到我對仔女番學囉!你知唔知你地夾埋六位小朋友唔番學,其實係一定有影響,你地好自私,口口聲聲話愛錫小朋友?原來係要咁樣既,我又長知識了(emoji)!

大宅

好媽媽勳章

讀得唔開心,覺得有問題就轉校啦,要間學校黎遷就你地?我學得而家嘅改變完全無問題,小朋友係要學識規矩,你地呢班父母,第時應該都係諗住陪埋仔女返工!

大宅

好媽媽勳章

你地出去搵學校,D學校知你地呢班搞事人物,仲會收?你d仔女應該唔適合讀書,退學啦!

子爵府

而且我本來我係無時間去家長會,但我知道有呢啲事發生後,都抽時間岀席,如果你地係有不滿,有問題。當日校長,兩位副校,科主任都係到,點解唔講?點解唔提出?
開始我都懷疑你地係咩居心?
我仔都話掛住同學仔,點解咁耐唔番學?我都唔識答佢,你地有無諗過自己小朋友感受?佢地只係白紙,所做既野係你地父母一點一滴加上去!

子爵府

currynba 發表於 16-11-14 13:25
每個人都有發表空間,如果一間小學迫學生放小息去洗手間要通行証,呢個係乜開心學校?小朋友去玩忘記去洗手 ...

你係咪2d班家長?
家長會果日講左只係輕食時間排隊去廁所要拎個證,個證就掛係門口,目的唔想所有小朋友係廁所入邊排長龍,三男三女去,一個番黎到另一個,咁樣我覺得無問題喎!一樣係排隊姐,又唔係唔比你小朋友去廁所,你地啲說話真係有點過火

首頁
34567...8

尾頁

跳至