跳至

首頁

尾頁

民房

teresa621 發表於 16-11-14 21:31
你係咪2d班家長?
家長會果日講左只係輕食時間排隊去廁所要拎個證,個證就掛係門口,目的唔想所有小朋友係 ...

全班竟然得一班2D才實行,而其他班就唔洗。對2D 學生公平,我完全不同意,下下發表意見就要退學,我亦唔見得你係對下一代好既家長,只要求說好,你是代表學校?你是宋校長嗎?當上年學期尾宋校長到學校參加部分分享會時,一心抱新景像,新希望。但勢估唔到,可以容許今次事件發生,真是難以想像之後幾年會如何!

我覺得學校如果要針對某幾位學位而需要改變人的基本需要,必須咨詢,但是零咨詢下實行,是正確嗎?

民房

回覆 currynba 的帖子

點解要用<>字眼, 我小朋友都是惠州學生, 他有需要老師都會批准,因需要控制人流, 所以先需要通行証,我相信每間學校都一樣。

如果每個小息小朋友只顧玩樂,而每次小息都忘記去洗手間, 我想問老師到時點上堂?

呢個事情我覺得很非常合理, 不合情理是妳那些家長, 諸多要求!!

點解妳們常批評宋校長? 妳們居心何在?? 最荒蹘既事, 個幾位家長點解還HOLD住學位, 不滿意, 去找過適合的學校, 樣樣要合她們要求才讀, 費時又去XX局投訴。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

currynba 發表於 16-11-14 23:16
全班竟然得一班2D才實行,而其他班就唔洗。對2D 學生公平,我完全不同意,下下發表意見就要退學,我亦唔見 ...

呢樣嘢,係全校都一樣喎,你有無誤會我意思?我係話通得證個牌係輕食時間用,你有無了解過件事?
你下下針對校長乜乜乜係無用!
果幾位有問題的家長我就唔知發生咩事啦,呢樣等佢地解答你!我都唔知佢地投訴乜?
如果學校唔比你小朋友去廁所。。。你同班主任講嘛!
我都無偏幫學校,我有用眼去睇,有用心去問,用耳去聽小朋友講!並唔係聽到某啲家長講而當係真!我聽到後第一時間就問小朋友!你有無問下?

子爵府

全班竟然得一班2D才實行,而其他班就唔洗。對2D 學生公平,我完全不同意,下下發表意見就要退學,我亦唔見 ...

我覺得學校如果要針對某幾位學位而需要改變人的基本需要,必須咨詢,但是零咨詢下實行,是正確嗎?

同埋我諗你真係唔明我講乜(emoji)
無人因為果幾個學生改變同實行啲乜喎!(emoji)(emoji)

子爵府

同埋我無叫過任何人退學喎

子爵府

引用:每個人都有發表空間,如果一間小學迫學生放

原帖由 currynba 於 16-11-14 發表
每個人都有發表空間,如果一間小學迫學生放小息去洗手間要通行証,呢個係乜開心學校?小朋友去玩忘記去洗手 ...
DEL

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

子爵府

回覆:currynba 的帖子

DEL

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

民房

各位校方的打手,你們在網上和諧無問題,大家立場不同,但希望各位以學生的福祉來想想,不要只顧自己的升遷功名,盲目跟從校長的指示做打手,事情只會繼續發酵落去,對學生對學校,甚至對宋校長本身,也不良的影響!請三思!

大宅

好媽媽勳章

其實你地想點?又唔返學,又唔退學?博乜?

子爵府

其實都唔知邊個先係打手,不過對牛彈琴,同你講都哂氣
你小朋友邊一班唔緊要,最重要係你唔知人地講緊乜。

子爵府

piglet0529 發表於 16-11-15 06:43
忍唔住搭口問一句要通行証有幾不人道? 又唔係唔比去! 你既指控都莫名奇妙! 老實說如果明知個小朋友玩野, ...

係,其實小息係無變,多左個小息就係輕食時間比小朋友relax!都唔知佢地嘈乜。。

男爵府

真有趣!
呢位媽媽唔夠理據就口口聲聲話人係打手!但自己開個新戶口走來,每個發表都提及那位新任校長的不是,司馬昭之心明顯不過。
如果你是該校家長的話,只能苦笑是學校的不幸;若你不是該校家長的話,也只能嘆句是學校的不幸,被人乘虛而入。

by the way,我唔識那位宋校長,也不是求甚麼升遷功名,更不是盲目跟從校長的指示做打手。請你不要抹黑bk的jm!我好想告訴你:我地在bk打滾左甘多年既媽媽唔係無腦袋,我地係有分析能力及反思能力的!

大宅

回覆樓主:

會否玩大咗?

大宅

回覆 傻婆Elaine 的帖子

大宅

傻婆Elaine 發表於 16-11-12 01:39
講真.我孩子都係在惠校讀緊,有初小有高小,我兒子也讀了幾年了,兒子是較特別需要多支援那類型的學生,之前兩 ...回覆 傻婆Elaine 的帖子

相信你應是2d班的x洛媽媽你小朋友是學習障礙的學生
我個仔小一至今差不多被安排坐在你個仔附近
我想同你講就說一年班時,我差不多每晚都聽到我仔說今曰x洛在堂上訓地下,自己捐入櫃內 又突然企起身大叫,又好多次仲用鉛筆去督我個仔個頭,用腳踢我個仔。。。。。。。我個心其實好痛好痛好想去信叫學校不要安排我仔同你仔坐

但因我希望要我仔學習包容及幫助別人,我便不出聲

總之每天放工後我會問我個:"點呀!今曰x洛仔有沒有出奇的行為呢?"(其實我目白的只想知我個仔有冇比x洛欺負比他打,我最怕是x洛筆 去 督 我個仔個頭)

你,今天竟然大大聲聲去說學校不是,你清楚否你仔在學校周圍打人周圍去嚇d同班同學,連跟著你個仔的老師都被你仔又打又踢(我仔說)

你有冇想過學校己特別有專人老師Take care x洛,你身在福中不知福
你太過份了

你要學校要怎去服侍你個仔才satisfy your need

我們很想與你們共融無分彼此從而另sen小朋友可以與一般小朋友無異

可惜便是一班自以為是 不愛珍惜現擁有的家長

做了損人不利己的行為

你究竟想點

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

piglet0529 發表於 16-11-15 06:59
仲有那個前副校走左咪最好啦! 就係之前見到佢先不選, 真正關愛同造作出來很容易看出的, 估不到有die hard f ...

Totally agree.
個人覺得惠州現在先有希望,那個溤副校成日話自己係九龍塘名校教過,又話自己來救校......咁又點,叩門時奚落我地D家長,心想派得好唔洗來叩門,叩門當日要聽佢發嗡瘋個多小時,分開家長同小朋友,小朋友在留在課室唔知做什麼,後來小朋友話看多拉A夢.....之後安排家長一批批in,續個問選那間首志願,又問點解選呢間做首志願.....好似審犯.....問埋D無關問題,那刻對他的感覺真討厭!雖然是上年的事,但我仲好記得。

雖然我唔識新校長,但聽幼稚園校長說新校長很有經驗,而且很能幹,所以請大家比D時間新校長。

別墅

mcki 發表於 16-11-16 19:10
講真.我孩子都係在惠校讀緊,有初小有高小,我兒子也讀了幾年了,兒子是較 ...請冷靜一下先,因為冷靜會讓人的分析能力增加。本來是聽到其他家長說在這裏有這個關於惠校話題,入來看看!也因為個人感受,對樓主留下自己的看法和感受,是對是錯是否應該是先了解清楚,我並不是你們班別,講的事原全只是我孩子讓我看到的睇法,如果唔清楚可以爬爬文吧!但諗唔到這事就讓一個完全無辜的孩子及家長牽涉在這件事件當中,還讓別人認識到你們2D班有一位 x洛的孩子,公開這位孩子的點滴,更讓這位孩子的母親牽連到你們。說實我不是你們2D班的學生家長,一直也沒太留意別班的事情,更沒有留意你們2D所發生的事。留言也只是看到樓主的說話有感而發。但今日有幸認識到你們,更讓無辜者牽涉到被公開,讓這位孩子讓其他人認識。可見你們2D班群組的本領。更慶幸我沒緣在2年級有任何連繫。如果bk上只能說出別人岩聽的說話,我相信管理員會冊除那些留言。而學校是否只容許別人一面倒說全部班別的老師做法也是完全沒有意見呢,我只對事不對人,也不只在這裡講也有向學校說過,而我的留言都是我孩子讓我看到的睇法,完全沒有一件事和你們2D班老師或同學有關連的事,但就讓這位x洛受牽連。更說上這一段說話。而退學與否更奇怪除了當時人和學校應是有關連,為何好像其他人還比這兩方更加著緊 ! 我沒有說你們2D班的事,為何你又對我孩子的班又這樣清楚明瞭呢!我說的只是我孩子班的感受,又為何你們2D班群組家長對我說的事情這麼明白 ! 而且日後對於貴2D班的家長也會讓人更加留意。慶幸真實孩子沒有機緣和你們有所連繫,但只替惠校的學生擔心,因為SEN學生可能會被無辜咁標籤左而公開。

大宅

講真.我孩子都係在惠校讀緊,有初小有高小,我兒子也讀了幾年了,兒子是較 ...

mcki ,點解你肯定Elaine小朋友係2D? 你未清楚人地係邊個小朋友係邊個,你就話x洛小朋友點點點。。點解要拖埋人地落水。。。

我估Elaine的低年級小朋友應該同我女女同級,但一定唔係二年級。。。

我小朋友都係惠校低年級生,見到呢個topic真係唔開心,因為我女女的確係惠校讀得happy,好鍾意返學,下年另一個小朋友都入讀。。

平時我也是只讀不回,但見到你咁話Elaine媽媽,真的對佢唔公平。不喜勿插。

利申:非打手,也不是新acc,係真正惠校家長

大宅

回覆 傻婆Elaine 的帖子

自討苦吃,不小事化大,便沒有今天的事有心人知有心事 無心人便不知究竟何事

呢單投訴已被傳到街知巷聞了,我說的某人我只知是有攪今次事件的其一家長
害到自己兒女沒得上學之餘自己又無一得利,我們無孤家長被成為配角

民房

講真.我孩子都係在惠校讀緊,有初小有高小,我兒子也讀了幾年了,兒子是較 ...

自以為自己是好家長,但文字聞暗示一位小朋友名字對孩子公平嗎?

我不是對惠州小學不滿而是對現在的管理層不滿,上年馮副校在會出現,亦不會出現以家街知巷聞成為熱話,而宋校長係今年度既校長就出現問題,唔覺得係佢本人問題?或是家長們為一己私利怕影響自己就讀子女就讀此校聲譽。

本人覺得宋校長幾有能力我仲未見到,但衰嘢已經出現,我只是對事,而惠州最高管理層就係姓宋校長,佢應該承擔現在出現既問題而企出嚟承擔,但本人看不見。

首頁

尾頁

跳至