自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

三成新任父母嘆「早知唔生住」 擔心裁員「無錢買奶粉」
(明報)11月23日 星期日 05:05

【明報專訊】迎接新生命的來臨,對父母來說本來是一件開心、溫馨的事。不過,一場金融海嘯卻令不少新任父母慨嘆「早知唔生住」。有調查指出,近三成新任父母表示若預知金融海嘯來臨,會改變生育計劃。有新任媽媽原本打算全職「湊女」,但因為丈夫工作朝不保夕,擔心「無錢買奶粉」,被迫重投社會工作。
香港健康網絡與一本親子雜誌,於11月初訪問了350名育有一歲以下初生子女的父母,有逾八成受訪父母表示因金融海嘯擔心被裁員、減薪或凍薪。金融海嘯來得快,令新任父母大失預算,近三成受訪父母表示如果預知有金融海嘯,會改變生育計劃,原因是沒有嬰孩會少些顧慮,以及擔心經濟差會影響子女成長。
母放棄全職「湊女」
3個月大的衍嬅,笑容可愛,金融海嘯當然不會影響「BB女」的心情,但衍嬅的媽媽吳太卻被金融海嘯殺個措手不及。吳太的丈夫在貿易公司工作,最近捲起金融海嘯,貿易公司收入下跌了三成,丈夫的工作朝不保夕,令吳太憂心忡忡:「很擔心公司會裁員。」丈夫工作不穩定,新生命的來臨又令家庭開支增加三至四成:「現時買奶粉、BB衫、尿片的支出,佔了總開支的一至兩成。」
取消旅行計劃
吳太原本打算留在家中專心「湊女」,當個全職媽媽,享受天倫之樂。不過,金融海嘯突然殺到,當全職媽媽的計劃亦被迫放棄:「BB到一歲時,就會出來工作,擔心無錢買奶粉。」吳太兩夫婦原本計劃在今年底出國旅行,但經濟壓力增加,他們亦決定取消原有計劃,避免額外支出。
經濟差 產後抑鬱比率增
香港健康網絡總監伍妙敏表示,經濟轉壞可能令一些原本打算做全職媽媽的母親改變主意,外出工作幫補家計,她建議政府增加託兒服務,讓父母可安心工作。伍妙敏又表示,根據過往經驗,若經濟轉差,產後抑鬱的比率也會增加,患病時間亦較長,她希望政府加強家庭支援。

伯爵府

原文章由 christy1012 於 08-11-23 23:59 發表
三成新任父母嘆「早知唔生住」 擔心裁員「無錢買奶粉」

【明報專訊】迎接新生命的來臨,對父母來說本來是一件開心、溫馨的事。 ...
咁又5洗呱

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

奶﹣人奶
bb衫﹣ 二手
尿片﹣用布嘅(無平時嘅咁焗同唔易漏尿)
玩具﹣二手嘅

咁計落都唔係好貴啫
無錢就搵d慳d嘅方法過生活
「早知唔生住」嘅諗法有d負面
始終有bb係好事
唔好講到個bb係負傫咁啦~

珍珠宮

原文章由 yennie 於 08-11-24 01:43 發表
奶﹣人奶
bb衫﹣ 二手
尿片﹣用布嘅(無平時嘅咁焗同唔易漏尿)
玩具﹣二手嘅

咁計落都唔係好貴啫
無錢就搵d慳d嘅方法過生活
「早知唔生住」嘅諗法有d負面
始終有bb係好事
唔好講到個bb係負傫咁啦~ ...

頭 2-3年可能都唔覺既...

香港地d 小朋友又話要學乜學乜咁, 都咪話唔慘 ...

子爵府

重未計打肺炎針,平日傷風感冒睇e生!

男爵府

都唔係架. 比著我, 我都可能真係會唔生住. 依家我亞囝剛入學, 咩都係$, 就算妳話選有得用學劵ge學校, 咁買校服, 茶點費等等咩都係$啦. 有份工就唔覺, 如果真係唔好彩父/母失業, 都幾係架.
原文章由 BABALALA 於 08-11-24 00:19 發表
咁又5洗呱

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

邊有得早知架....

與其後悔, 不如積極向前諗啦

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

係 好貴, 搬屋/ 請工人/ 搬七人車/ 讀私校
每年去1至2次旅行

原文章由 sasa@uk 於 08-11-24 01:55 發表

頭 2-3年可能都唔覺既...

香港地d 小朋友又話要學乜學乜咁, 都咪話唔慘 ...

珍珠宮

其實諗咁都幾得意架喎, 有早知,邊有早知架!

而且如果只係因經濟好而生仔都有d攪笑囉, 月光都唔係日日都咁圓啦, 係生之前都要諗定萬一有咩失閃咁點呢! 而唔知只睇目前經濟好生喎, 咁生咗出嚟經濟唔好唔通"掉"咗佢咩??? 真奇怪!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

呢D邊有早知ga, 姓賴咩, bb先得幾個月就話後悔, 咁小朋友到5歲金融海嘯先黎咁又點呀, 10歲先黎又點呢, 越大支出越多, 唔通到時又後悔咩

首頁

尾頁

跳至