自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

男爵府

TMC3012 發表於 16-10-24 12:43
我都想有個站係我屋企樓下, 可惜係得個想字
其實我行落地鐡站十幾分鐘, 可以接受丫, 唔行都有小巴接駁落去, ...

行十幾分鐘就到地鐵站,可以接受喎,我不知幾想屋企附近有地鐵,樓都保值啲啦!

水晶宮

伯爵府

其實每當有地鐵服務時, 巴士, 小巴路線會重組, 整合(比CUT 好聽好多),
當大部份人都依賴地鐵一種交通工具時, 地鐵的服務如何差, 票價如何加, 都只有硬食了.

還有, 一些老人家, 佢地不習慣坐地鐵, 最重要的係何文田站4 個出口不相通, 上錯大堂,
不可以落月台再上過, 要行出街, 對老人家係一大難題.

見到JM 話, 咁多設訴, 有本事就搬去地鐵上蓋的屋苑, 真係有點心寒.
唉…..有錢先有SAY, 窮人就收口… 有得俾你, 就謝主隆恩…

大宅

sanjoe 發表於 16-10-24 12:38
回覆 janice_BB 的帖子

最好個出口 O係佢屋企門口

我昨晚睇住新聞,都講左呢句

男爵府

回覆樓主:

不知足,我呢頭無地鐵添呀

wcpcelia    發表於 16-10-24 17:04

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

asa2012 發表於 16-10-24 15:14
其實每當有地鐵服務時, 巴士, 小巴路線會重組, 整合(比CUT 好聽好多),
當大部份人都依賴地鐵一種交通工具 ...

其實起地鐵有無用納稅人既錢, 政府有無比地/ 有無津貼(我唔清楚)?如果有. 咁每一位香港市民都有權說實話.
唔通人人都話佢唔方便係屈佢? 果度所有市民都係只識投訴?
另外地鐵上蓋塊地皇歸誰? 地鐵有無拎到著數?
官商有無X結?? 我有好多問號在心頭?

另外記者有無段章取義?選擇性登出?
我識既朋友今天選擇了新嘗試用何文田站
結果遲到了.
我識既朋友都話如果有得選擇都唔會用何交田站.
如果佢地而家唔企出來講. 只怕CUT哂D巴士, 連本來既選擇權都無埋.

大家唔係街方.係唔會明. 正如佢地講針唔吉到肉..

黃埔站方便左都有人讚賞呀. 香港市民不是只會投訴囉

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

最好地鐵月台就0係佢腳底

大宅

2024年龍年勳章

我行去港鐵站都12分鐘,但都開心

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

annaanna 發表於 16-10-24 14:53
回覆 angelacch 的帖子

咁深水步去黃埔條巴士線,經太子、旺角、佐敦,完全同港鐵路線一樣,CUT係正常O架 ...
我意思係多左港鐵唔一定係多左個選擇, 因為會cut巴士線, 咁何文田啲人可能開頭係搭巴士, 但開通左後cut左巴士線, 迫住要行幾個字去坐港鐵

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

angelacch 發表於 16-10-24 15:32
我意思係多左港鐵唔一定係多左個選擇, 因為會cut巴士線, 咁何文田啲人可能開頭係搭巴士, 但開通左後cut左巴 ...
完全同意所以要企出來講
如果唔係到時又會比人話你唔早講

公爵府

janice_BB 發表於 16-10-24 12:35
無地鐡埋怨無地鐡!
有地鐵但埋怨站遠!
叫埋怨嗰個自己努力儲錢買地鐵上蓋

真係咩人都有

侯爵府

BK Milk勳章

樂富 發表於 16-10-24 14:55
如果嗰個站唔係叫做何文田,就冇問題啦,係人都知嗰度叫做歐化,只要你係紅磡居民,就知點解會叫做歐化
...
WOOO...原來係歐化果到..咁..又真係遠左..少少..

有褲著啦~~~

伯爵府

Sumyeema1 發表於 16-10-24 13:33
行好耐?

開左條8M小巴線,由地鐵站去公屋,收$4.5
咁你覺得遠唔遠?

侯爵府

引用:無地鐡埋怨無地鐡!有地鐵但埋怨站遠!

原帖由 janice_BB 於 16-10-24 發表
無地鐡埋怨無地鐡!
有地鐵但埋怨站遠!
佢地知唔知香港地好多住宅都唔近地鐵站架

伯爵府

hi_baby 發表於 16-10-24 14:36
真係呀! 我睇新聞見到呢D 多多怨言嘅人得一想二。
冇地鐵又嫌唔方便,有地鐵又嫌要行得遠,地鐵只係俾大家 ...

但其他交通工具因為地鐵的出現,被縮短路線,改站,減少班次

水晶宮

回覆樓主:

compare to other countries 我覺得香港好方便

luvkaka    發表於 16-10-24 16:22

珍珠宮

熱血金章

camanbi 發表於 16-10-24 12:57
年青人行無所謂, 當運動, 只是老人家辛苦少少, 有地鐵係好但唔好時不時壞又要成日加價!! ...

好多老人家都唔中意搭地鐵的,要佢地行上行落,佢地寧願我巴士。
就好似港島區的電車,佢地會選擇熟識的工具,難以接受新事物。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

行15-20分鐘唔係問題

不過地鐵未開通已經減少左巴士既服務

返工時間本來既雙層巴士變做單層巴士

係總站上車已經要企到出門口 (7B 由樂富開去紅磡)

去何文田既人多左 (多左OU 學生,地盤工作既人)但就因為將會有地鐵就減少其他配套

係多左選擇既,但係咪實際(適合)

就唔知啦

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

SA豬豬 發表於 16-10-24 16:01
WOOO...原來係歐化果到..咁..又真係遠左..少少..

我娘家係何文田,我妹話去港鐡坐的士睇怕都要跳錶!啋!原來係歐化咪即係紅磡對開?!點解叫何文田?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

TMC3012 發表於 16-10-24 12:43
我都想有個站係我屋企樓下, 可惜係得個想字
其實我行落地鐡站十幾分鐘, 可以接受丫, 唔行都有小巴接駁落去, ...

而家話那村民想要接駁巴士就係貪得無厭

首頁
45678...15

尾頁

跳至