嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

請問各位媽媽:
龍牙百合是一樣o野定係兩樣o野黎架?
在那裡有得買?同埋點樣煮粥仔呢?
請大家指教拍教。thank youk!

大宅

係一樣野黎, 即係啲百合好似龍牙咁大, 其實如果想比bb食百合, 好似用鮮百合好啲 (街市菜檔有得賣), 因為乾百合始終經過人工加工, 唔知中間加左啲咩

大宅

好媽媽勳章

原文章由 liliana 於 08-11-24 16:03 發表
係一樣野黎, 即係啲百合好似龍牙咁大, 其實如果想比bb食百合, 好似用鮮百合好啲 (街市菜檔有得賣), 因為乾百合始終經過人工加工, 唔知中間加左啲咩

多謝你的意見。
咁請問可唔可以教吓我點煮呢?

[ 本文章最後由 lkfamily 於 08-11-24 17:12 編輯 ]

「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴廿二6)

大宅

其實鮮百合好易煲溶, 你可以同米一齊落, 或者最後20min先落又得, 但如果用乾百合就要煲耐啲.

大宅

好媽媽勳章

原文章由 liliana 於 08-11-24 17:20 發表
其實鮮百合好易煲溶, 你可以同米一齊落, 或者最後20min先落又得, 但如果用乾百合就要煲耐啲.

我昨日去超市搵過,有真空包裝的鮮百合,但產地來自中國,我有d怕怕,請問有無本地或外地的鮮百合呢?

「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴廿二6)

民房

請問有什麼功效....我bb..10個月可以食嗎...

大宅

好媽媽勳章

我都係去街市買包裝鮮百合, 一粒好似蒜頭咁大既 (大約$13/包). 通常我會先隔水蒸5分鐘然後壓爛, 之後就放入粥仔攪均即成.

瓜類比較淡口就最岩配鮮百合, 而味道亦都好夾, 我個女最鍾意食節瓜+豬肉+鮮百合粥仔! 據知鮮百合有止咳化痰既功效既.

首頁

尾頁

跳至