跳至

首頁

尾頁

大宅

醫生懷疑我腦下垂體有瘤, 建議我照CT scan. 我較想照磁力共振, 有無人有類似經驗可以分享?
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

子爵府

原文章由 Eclipse_2006 於 08-11-24 17:25 發表
醫生懷疑我腦下垂體有瘤, 建議我照CT scan. 我較想照磁力共振, 有無人有類似經驗可以分享?

乜咁大件事呀???我無咁既經驗,希望你無事

男爵府

好媽媽勳章

等我幫你問下人啦!

原文章由 Eclipse_2006 於 08-11-24 05:25 PM 發表

大宅

我囡嗰時睇腦細胞係照磁力共振, 有無睇多個醫生?

大宅

請問佢係邊處照? 收費多少? 有無用顯影劑?

我係生完之後未有來經, 乳房有時仍有少量奶出, 癥狀跟腦下垂體生瘤很吻合. 我原本係睇公司既醫生, 由於當時佢同我驗催乳激素只係正常值既上限, 佢唔可以再批我做進一步既檢查(公司policy), 但佢叮囑我要去政府排期睇專科. 我之後再搵之前同我接生既醫生睇, 佢再驗我既催乳激素, 已超出2倍, 他建議做CT scan. 我反而想做磁力共振, 無幅射, 兼sensitivity高d.

我知道呢個位置生既瘤, 多數係良性, 只要佢唔好生得太大, 壓住周圍既組織, 應該無問題. 照佢係想確定個瘤是否良性 (惡性既形狀較不規則), 及是否真的是腦下垂體既瘤, 定係附近位置既瘤, 但係壓住腦下垂體, 影響佢既功能 (這個情況問題比較大, 個瘤係惡性既機會大d).

原文章由 Kanix 於 08-11-24 22:44 發表
我囡嗰時睇腦細胞係照磁力共振, 有無睇多個醫生?
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原文章由 Eclipse_2006 於 08-11-25 03:50 發表
請問佢係邊處照? 收費多少? 有無用顯影劑?

我係生完之後未有來經, 乳房有時仍有少量奶出, 癥狀跟腦下垂體生瘤很吻合. 我原本係睇公司既醫生, 由於當時佢同我驗催乳激素只係正常值既上限, 佢唔可以再批我做進一步 ...

I know a friend worked in a CT scan / MRI centre in Jordan.. I asked for my 62 once (but he finally went to St. Teresa, with govt referral, St. T is cheaper) I think I can get a 10% off discount. I can send you the contact if you want. But you need a Dr.'s referral.

大宅

Do you know what makes the difference in prices between different MRI centres/hospitals? The brand/quality of the MRI machines? I'm thinking St. Teresa, it's around HK6300, much cheaper than Union.

Your 62 got a govt referral, did he need full payment of that scan?

男爵府

原文章由 Eclipse_2006 於 08-11-25 09:19 發表
Do you know what makes the difference in prices between different MRI centres/hospitals? The brand/quality of the MRI machines? I'm thinking St. Teresa, it's around HK6300, much cheaper than Union. ...

if your company has medical benefits, it should be covered under the lab test benefits, given that you must have a doctor's referral letter. I've seen some cases it's around $5xxx for the MRI.

大宅

I know the prices vary so much. Just wonder if that related to quality.

BTW, my doctor prefer Union or St. Teresa.

原文章由 elmolly 於 08-11-25 09:24 發表

if your company has medical benefits, it should be covered under the lab test benefits, given that you must have a doctor's referral letter. I've seen some cases it's around $5xxx for the MRI.

公爵府

幫唔到手, 但希望你冇事

大宅

呢排好多病痛. 而家全身皮膚敏感, 好痕....昨晚無覺好瞓....唉.....

係唔係要搵人睇下風水.

男爵府

原文章由 Eclipse_2006 於 08-11-25 09:31 發表
I know the prices vary so much. Just wonder if that related to quality.

BTW, my doctor prefer Union or St. Teresa.

maybe you can check with Evangel and Baptist as well. you can call me if you need fung shui master referral.

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原文章由 Eclipse_2006 於 08-11-25 09:19 發表
Do you know what makes the difference in prices between different MRI centres/hospitals? The brand/quality of the MRI machines? I'm thinking St. Teresa, it's around HK6300, much cheaper than Union. ...

it must be much cheaper.. but not sure about the discount..

複式洋房

我04年喺養和做過MRI,當時收萬四,公司保險cover全數. 我覺得腦嘅嘢做MRI會睇得仔細d. 我未做過CT scan, 比唔到意見.

不過你睇多幾個醫生再作決定.

Information about CT scan
http://www.netdoctor.co.uk/health_advice/examinations/ctgeneral.htm

希望会冇事啦!

関於皮膚痕,與近日天氣轉变有関,有時都幾乾燥,我个喉嚨都乾到有d痛,飲下d潤湯水或睇中医.

我知人有病痛可能会联想到風水問題,但或者先想想会否因自己太大壓力而導致hormone問題,影響健康呢?

男爵府

原文章由 ricebaby 於 08-11-25 11:51 發表
我04年喺養和做過MRI,當時收萬四,公司保險cover全數. 我覺得腦嘅嘢做MRI會睇得仔細d. 我未做過CT scan, 比唔到意見.

http://www.netdoctor.co.uk/heal ...

如果住院, coverage應該會大過out-patiet做lab

大宅

我睇過公司 handbook, 應該有得 claim. 不過要事先經公司醫生批准. 個額有7千幾 (有顯影劑). 我會明日攞份驗身報告去睇公司醫生, 希望佢批啦.

子爵府

原文章由 Eclipse_2006 於 08-11-25 14:17 發表
我睇過公司 handbook, 應該有得 claim. 不過要事先經公司醫生批准. 個額有7千幾 (有顯影劑). 我會明日攞份驗身報告去睇公司醫生, 希望佢批啦.

你盡量claim公司先啦,得就照排政府,其實最好既器材係政府先有.不過c+快d.我諗你係会睇腦專科係咪?如果想問一般外科e生既意見,我有個相熟嘅可介紹

男爵府

我都幫唔到手, 不過希望你身體健康, 快的無事...呢排的濕度好低, 皮膚敏感, 好痕可能係因為太乾燥或者個人太緊張/壓力太大所引致....可以試下開一缸暖水落兩塊片糖或者少少橄欖油浸下, 會舒服的, 同埋可以買部噴濕機放係睡房, 都會有少少幫助....

原文章由 ricebaby 於 08-11-25 11:51 發表

http://www.netdoctor.co.uk/heal ...

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 Eclipse_2006 於 08-11-25 09:46 發表
呢排好多病痛. 而家全身皮膚敏感, 好痕....昨晚無覺好瞓....唉.....

係唔係要搵人睇下風水.

試試E隻,屈人寺有得賣
Aqueous Cream BP 500g "Adams" ,around $40~~可以冲完涼搽全身,YY用兩日即刻無樹

公爵府

原文章由 Eclipse_2006 於 08-11-25 09:46 發表

係唔係要搵人睇下風水.

係身體發出警號 我以前身體勁差, 天氣未凍就已經身痕, 全身脫皮 , 醫生要我用豬油膏沖涼, 前幾年好返晒(連主婦手都好返, 1x歲已經有~都仲未嫁), 但今年又差了(身體差了), 雖然冇痕, 但都有少少脫皮

首頁

尾頁

跳至