跳至

首頁
12345...30

尾頁

大宅

好媽媽勳章

你買左隻冷係粗定幼身??

如果想快D織起就緊係織D簡單既款...如果想要特別D款...就要搵D編織圖參考下...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 tungtsz 於 08-11-25 18:21 發表
多謝你先啊...但係要等我問左亞媽得唔得先...盡快覆你...

好呀~!

原文章由 tungtsz 於 08-11-25 18:27 發表
生個囡囡就可以幫佢扮靚靚... 不過我生左個仔仔...

我個仔仔都差唔多16個月...同你個囡囡差唔多大...都係07年豬BB呀...

點解唔肯著呢...係未D毛冷問題呢??

...

最慘係我本身唔係個愛靚既人嘛!
我連辮都唔識紮呀陰功!
佢地差兩個月咋喎, 應該都啱玩~
唔係冷有問題,
係我懶型買黑色冷,
我個衰女細細個就貪靚鍾情鮮色,
佢見到黑色試都唔肯試呀!

侯爵府

原文章由 tungtsz 於 08-11-25 18:32 發表
用呢隻毛冷織頸巾比老公...個款好難影相...因為隻毛冷比較深色...同埋我只係織得幾行...

http://farm4.static.flickr.com/3289/30586 ...

我鍾意呢D漸變色冷,
尤其係紫色,
我都想織俾老公可惜佢唔賞面,
慳番 :;pppp: :;pppp:

原文章由 tungtsz 於 08-11-25 18:40 發表
呢隻冷真係考起我呢個新手...我起針太多...太闊...又要拆左去再織過...

你呢隻織出黎效果應該好靚, 但我無摸到係咩質地,
好奇問下係咪照普通織法, 定有橋妙呢???

侯爵府

原文章由 momochu06 於 08-11-25 21:55 發表
我想織條頸巾比老公..買左深灰色冷..但唔知織咩花好..大家有無d見意?

我新手覺得如果織俾女士,
簡簡單單菠蘿釘都好靚,
如果男的格仔都OK,
基本上我剩係識呢D普通花

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原來大家都係住大埔呀.....
其實我都好想織呀,但係我驚好難先織到一條出黎,因為阿仔實會搞搞震,我鐘意係大埔墟鄉事會個邊個間買冷

侯爵府

welcome ar!
原來大埔咁多織女
你囝囝幾大呀? 佢地返左學或者訓左覺你有無精神織呀? 我都係要返工每日搭車時織架,
我又唔急慢慢織~

大埔墟鄉事會果間即係邊度呀??

大宅

好媽媽勳章

原文章由 paklok 於 08-11-26 00:13 發表

好呀~!

paklok, 唔好意思...我媽媽話佢12月已經有節目...仲會去旅行...所以我今期報唔到名...唔知下期幾時會開班...你可唔可以比個電話號碼我...等我打電話問下先...謝謝啊!

最慘係我本身唔係個愛靚既人嘛!
我連辮都唔識紮呀陰功!
佢地差兩個月咋喎, 應該都啱玩~
唔係冷有問題,
係我懶型買黑色冷,
我個衰女細細個就貪靚鍾情鮮色,
佢見到黑色試都唔肯試呀!

哈哈! 我都好男仔頭嫁...不過我有興趣整手作仔...之前整過穿珠仔(頸鍊/手鍊...)生左仔仔之後又想織番D嘢比佢...有機會2個BB見下面都好呀...你真係潮媽...買黑色毛冷比囡囡...你買過D五顏六色既毛冷比囡囡啦...我見到有D粉色毛冷好靚嫁...不過唔啱亞仔...所以我無買...你可以去睇下 ...

大宅

好媽媽勳章

原文章由 paklok 於 08-11-26 00:16 發表

我鍾意呢D漸變色冷,
尤其係紫色,
我都想織俾老公可惜佢唔賞面,
慳番 :;pppp: :;pppp:

我又係好鍾意漸變色毛冷/花冷(多過1個色)...所以我多數買呢D毛冷...哈哈...我老公都唔想用我織既嘢...不過我唔理佢...織左至算...

你呢隻織出黎效果應該好靚, 但我無摸到係咩質地,
好奇問下係咪照普通織法, 定有橋妙呢???

嘩! 呢隻毛冷真係有D玩自己...我已經唔係高手...仲要向難度挑戰...而家唯有拆左去再嚟過...呢隻冷起針唔同普通個種...織法就一樣織低針...但係隻毛冷成吋闊(唔同普通毛冷一條線咁幼)...所以織既時候只可以係條邊嚟織...不過收針個時又要返去冷舖問-莫太...因為佢講過收針係唔同我識個種...到時要等佢再教我...
...

大宅

好媽媽勳章

你好呀...湊住BB係難D有自己時間...我都係夜深人靜...仔仔瞓左覺...做晒家務至有時間織下...鄉事會個間係未"毛冷市場"呀?? 如果唔係可唔可以講詳細D同我地分享下...謝謝啊!

原文章由 阿藍2006 於 08-11-26 02:47 發表
原來大家都係住大埔呀.....
其實我都好想織呀,但係我驚好難先織到一條出黎,因為阿仔實會搞搞震,我鐘意係大埔墟鄉事會個邊個間買冷

別墅

我都係要囡囡瞓咗先織得嘢, 現在織緊一條冷裙比囡囡. 真好, 可以來這裏交流下學吓嘢, 我平日都鐘意織吓小朋友衫, 近來更愛上織公仔, 我以前都會起毛冷市場買冷, 但最近忙咗, 到放工先去買佢已收鋪, 所以都係上網買冷多些 !

原文章由 tungtsz 於 08-11-26 13:04 發表
你好呀...湊住BB係難D有自己時間...我都係夜深人靜...仔仔瞓左覺...做晒家務至有時間織下...鄉事會個間係未"毛冷市場"呀?? 如果唔係可唔可以講詳細D同我地分享下...謝謝啊!

...

大宅

好媽媽勳章

chanmama, 你好呀...

我只係新手...仲係織頸巾既階段...你已經係我地既師姐...我都好想快D可以開始織衫仔比仔仔...但有D無從入手...我全屋有成百個毛冷...就係之前係威係勢話會織...所以一睇啱隻毛冷就買...點知每次織到有D地方唔明既話就放棄左...屋企人又無人識編織...我只係靠睇書...有時真係睇唔明...而家係呢度可以大家交流下心得...

毛冷市場: 我有次6點幾去到...仲睇緊嘢...亞老板唔好意思咁不停問我仲有無嘢買...原來佢每晚都返屋企食飯...所以佢地6點幾7點就收工...

請問係香港網定係日本網買呀??
點樣交收同付款呢??
我想買日本既衫鈕釦...如果香港無既都要學下上網買...到時要請教你啊!

原文章由 chanmama 於 08-11-26 13:39 發表
我都係要囡囡瞓咗先織得嘢, 現在織緊一條冷裙比囡囡. 真好, 可以來這裏交流下學吓嘢, 我平日都鐘意織吓小朋友衫, 近來更愛上織公仔, 我以前都會起毛冷市場買冷, 但最近忙咗, 到放工先去買佢已收鋪, 所以都係上網買冷 ...

別墅

我係起香港一些網上毛冷公司訂的, 我平日都係訂開果一兩間, 先揀冷, 後入數到銀行, 跟住送來我公司, 由於住村屋, 唔想工人湊住BB落樓取郵包, 所以寄來我公司收貨, 我屋企都有兩個膠箱冷, 不過有一箱係織公仔用
原文章由 tungtsz 於 08-11-26 14:16 發表
chanmama, 你好呀...

我只係新手...仲係織頸巾既階段...你已經係我地既師姐...我都好想快D可以開始織衫仔比仔仔...但有D無從入手...我全屋有成百個毛冷...就係之前係威係勢話會織...所以一睇啱隻毛冷就買 ...

侯爵府

原文章由 tungtsz 於 08-11-26 12:44 發表

婦女會電話其實我無架,
因為我係經過見到貼左通告就去報咁既,
我地呢班完左就要睇下再開唔開,
到時應該係1月倒啦~
到時我再通知你好嗎?

我唔係潮啦, 初初只係諗住黑色冷織衰左都唔覺眼咋
我下個禮拜學織娃娃裙仔, 我琴晚喺我媽咪度偷左d靚冷...hohoho, 所以唔使買住lu~ 希望成功啦~

我織左我老公一定唔領情,
所以真係慳番, 織俾阿囡好過!
你織好果隻闊既貴冷記得貼d相睇下效果喎,
好想睇下係點

侯爵府

chanmama,
可唔可以分享下係邊樹訂冷呀?
同埋貴唔貴呀?

大宅

好媽媽勳章

可以送貨又幾好喎...我都住係村屋...不過我而家係全職媽媽...如果送貨去屋企我都未必方便收件...有機會POST毛冷/作品相片比我地參考下...

原文章由 chanmama 於 08-11-26 15:15 發表
我係起香港一些網上毛冷公司訂的, 我平日都係訂開果一兩間, 先揀冷, 後入數到銀行, 跟住送來我公司, 由於住村屋, 唔想工人湊住BB落樓取郵包, 所以寄來我公司收貨, 我屋企都有兩個膠箱冷, 不過有一箱係織公仔用
...

侯爵府

chanmama,
收到啦thx a lot!

大宅

好媽媽勳章

回覆 #33 paklok 的文章

謝謝啊...或者等下期開班我至報名啦!

我覺得深色冷好難織...織錯左好難睇到...我都仲有一大堆以前買落既深色毛冷...就係織織下覺得難搞放棄左...今次真係要的起心肝比心機織好晒至再買新毛冷...

哈哈...真係比你笑C我...話係媽媽度偷冷...你媽媽識得編織就好啦...可以問下佢...加油呀...等你織好件娃娃裙仔...到時可以教下我呀...

我老公都唔領情嫁...之前織過頸巾比佢...佢都係放左係度好多年都無掂過...我今次都係織開比仔仔...順便織條頸巾比佢...當聖誕禮物...哈哈

諗起個隻貴冷...都有D肉痛...如果又織唔成就真係 我會盡力搞掂佢...到時貼相比你地睇下...

大宅

好媽媽勳章

原文章由 paklok 於 08-11-26 16:14 發表
chanmama,
收到啦thx a lot!

收到咩好嘢...我唔制呀...無我份既 ...我又要呀...

侯爵府

tungtsz,

我當初諗住深色先無難度,
起碼可以遮醜嘛!
點知整個邊時睇到我眼花!
如無必要我唔會再用咁深色冷架啦...
唉... 遠水不能救近火呀,
我媽住好遠下, 等得佢救都蚊訓,
佢又成為講到懶易咁, 話咁咁咁咪得囉,
我就會答佢我連基本都未識點咁咁咁啫!

希望我盡力學好條娃娃裙,
到時教到你啦... 不過我都係發緊夢盡力啦...

隻貴冷織埋佢冷, 製成品會好靚架!!
靚過現成買呀, 努力努力呀!!

係呢, 你識唔識織袋呀?
我想織呀....

我睇左你提供果d blog,
有一個織左手鈪咁架,
我諗住試下~

chanmama sent左買冷條link俾我啫嘛,
你屋企成堆都係算吧啦

別墅

我最憎織深色嘢, 我大女返學要用寶藍色, 佢一至四年級我都有織冷背心同外套俾佢著返學, 但之後就冇再織, 因為真係好辛苦.

首頁
12345...30

尾頁

跳至