親子旅遊

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

由於幸運地買到快運$78機票, 於是在網上搜尋資料(基本上旅遊書都無用), 完成了一家四口的京阪奈五日之旅. 曾在此獲得許多資料, 都想回饋一下, 讓大家可得到更多親子遊的資料.
首次用了airbnb, 十分幸運, 沒有中伏, 過程十分順利, 房東十分盡責也好溝通; 大廈及房間簇新整潔, 日日洗衫第二朝即乾, 靠近南海難波站, 還免費借wifi蛋供我們全程使用. (房東名字叫yuna, 好像有不少房間在難波地區)

交通方面, 全程:
Day 1 - 關西機場-南海難波($63, HKE機上買)
Day 2 - 用一日大阪周遊券, 沒額外交通費用. 景點方面只為五歲孩子補了天保山摩天輪和hep five的門票
Day 3 - 5 - 用三日 Kansai thru pass券, 另補了奈良一日巴士券500yen. (搭三程巴士或以上才化算)
兩張周遊券均先在港買, 滙率約7.3.

小孩分別兩歲和五歲, 完全無需交通費. 六歲以下去日本於交通及入場費上會慳很多!

之前已去過京阪神奈三次, 所以旅程安排以小朋友為主, 也沒購物行程. 首天是午機出發, 所以這天已用在交通上. 其餘四天的安排如下:

Day 2 - 通天閣、天王寺動物園、天保山(聖瑪麗亞號、摩天輪)、梅田hep five, 空中庭園.

這天的行程, 基本是按著大阪周遊卡提供的免費景點去行.

通天閣只是順道經過, 花了一個多小時上去. 其實不去沒損失.
動物園距通天閣五分鐘步程, 還可以, 都算多動物, 保養也可. (比較想去神戶王子動物園)
船嘛, 純粹孩子想坐坐.
兩個摩天輪孩子都喜歡.
空中庭園看夜景, 好靚
(之前已去過海遊館和沖繩美麗海水族館, 所以這次沒去了)

按著行程走, 嚐到了trip advisor 上排名不錯的Cafe Kuma (pizza 份量大又好味), kiji大阪燒(大阪燒夠傳統, 好味, 服務超好, 又送糖又送飯給我的小朋友, 老闆好親切), 和Harbs 的千層蛋糕(超好食, cream作怪), 大家都好開心.

Day 3 - Cafe Gram、黑門巿場、日清發明紀念館、萬博紀念公園、Expocity

遲了起床, 因緣際會便去民宿附近的Cafe Gram(日本橋店)碰運氣, 竟然排第三, 食到每節限量20份的人氣空氣pancake, 真的美味非常! (忘了哪個apps有免費飲品優惠券). 店內八、九成是香港人!

黑門巿場- 聞說那裏的OS Drug是最便宜的藥妝店, 我們沒久留, 買了馬油便走. 到丸善吃神戶牛, 嗯, 還可以吧, 比起後來我們吃的燒肉一丁, 我們與孩子一致喜歡後者. 壽司嘛, 我倆肚痛...小朋友無食, 無事. 順道還買了生果和零食.
日清發明紀念館- DIY杯麵, 小朋友最開心, 親子遊之選.

萬博紀念公園 - 為了那片波斯菊花海來, 沒有失望! 但原來地方很大很大, 應至少花四小時在這裏.

Expocity - 小孩樂園, shopping 之選. 我們非shopping族, 到了人不多的food pavilion (即food court) 慢慢吃. 在港要排好久的博多一風堂, 在這裏便找到了. 北極星蛋包飯也不錯. 還有什麼限定壽司... 還有Calbee專賣店, 和我自己喜愛的mister donut同garrett popcorn.

大宅

mmpo 發表於 17-5-23 16:32
6,7歲小朋友有咩岩玩呀??

枚方公園同universal studio我想去但無去, 好像比較適合大齡小朋友。

大宅

kiukiubb 發表於 17-5-19 15:20
你訂的民宿是否照直填寫就可以 , 有網上話過日本海關時會比關員查問

我有照填,海關無問哦。

公爵府

6,7歲小朋友有咩岩玩呀??

男爵府

你訂的民宿是否照直填寫就可以 , 有網上話過日本海關時會比關員查問

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pandaflo 發表於 17-5-10 03:00
近南海難波站,南行約8分鐘。我去嗰時新開,啲嘢ok新淨,無lup落去,而家唔知喇。
...

請問可以pm民宿比我嗎? airbnb就咁打屋主名search唔到!thx.
明天會更好~~

大宅

pingpingchoi 發表於 17-5-5 13:42
多謝分享,有無相睇下呀

太耐,電話無相可upload了

大宅

Gloriasogashiwa 發表於 17-4-24 13:22
當然啦!我們復活節去有好靚的櫻花,茶花和 tulips等.

靚呀!

大宅

nickimice 發表於 17-5-9 08:38
我下個月都會帶一個兩歲半嘅BB去大阪,請問環球影城啱唔啱佢玩?(emoji)

兩歲半,可以諗吓輕量啲如水族館,動物園legoland, kids plaza. 如喜歡thomas n friends, 咁去京都鐵道博物館吧,值得去。

大宅

終極熊貓 發表於 17-5-10 00:14
好心一提,咁多pm回覆,好易令樓主咁詳細嘅心機po被關。。。

tks. 去完太耐, 嗰間bnb的質素我已不知道,同埋太多好選擇,所以大家可上去睇下人地啲comment, 同民宿主人交流吓,都有助揀間穩妥嘅。但最好梗係住酒店啦

大宅

LongRyan 發表於 17-3-20 23:24
另外民宿位置大約近邊?近車站嗎?

近南海難波站,南行約8分鐘。我去嗰時新開,啲嘢ok新淨,無lup落去,而家唔知喇。

大宅

tmtmtm 發表於 17-4-26 11:32
我第一次去,只有4 日?
應該去環球影城嗎?

真係好個人嘅選擇。大阪環球影城未去過但知買pass都係排好耐,帶太細細路去我唔制喇。(試過帶細路去新加坡環球,最終都係睇嘢多)

珍珠宮

好心一提,咁多pm回覆,好易令樓主咁詳細嘅心機po被關。。。

男爵府

請問可否pm 民宿資料?many thx!!

複式洋房

複式洋房

我下個月都會帶一個兩歲半嘅BB去大阪,請問環球影城啱唔啱佢玩?(emoji)

大宅

pandaflo 發表於 16-11-2 01:14
由於幸運地買到快運$78機票, 於是在網上搜尋資料(基本上旅遊書都無用), 完成了一家四口的京阪奈五日之旅. ...

可pm 民宿資料嗎?thx!!

子爵府

Thx for sharing

大宅

pandaflo 發表於 16-11-2 01:14
由於幸運地買到快運$78機票, 於是在網上搜尋資料(基本上旅遊書都無用), 完成了一家四口的京阪奈五日之旅. ...

pandaflo,
麻煩可以pm bnb 資料嗎?
謝謝!

珍珠宮

pandaflo 發表於 16-11-2 02:29
Day 4 - (京都) 伏見稻荷大社、鴨川、祇園、京都鉄道博物館

帶著兩小也推著嬰兒車, 清水寺便免問了. 於是 ...

多謝分享,有無相睇下呀

首頁
12345...7

尾頁

跳至