婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

事緣是6299負責邀請bb的太爺出席bb的滿月酒。每當家庭聚會,一路都是他們負責叫太爺和太女麻的。點知到擺酒的前一天,和99討論座位安排時,她才說出沒有叫太爺。嘩!唔係呀!
(難道要入席先知太爺不來!)
即刻打電話比太女麻去印證一下。太女麻說是確有其事,而且99仲吩咐她不要說給太爺知,99對太女麻說因為我擺酒的酒樓是很遠(其實只是兩個地鐵站)的。真是佛都有火!
第一︰
為何唔比太爺出席,兼唔比佢知。(話晒都四代同堂,很難得的)
第二︰
99為何可以暪住我和c6,私下作出相反的決定。我覺得她沒有尊重我和c6。
第三︰
99唔叫太爺出席,但是又要我和c6邀請我叔仔的外父和外母!真係吹脹。
第四︰要我和c6早些到酒樓,因為叔仔的外父和外母就到。又要我比多幾隻紅雞蛋予叔仔的外父和外母(其他人並沒有的)。我為了遷就bb車,我打算坐角落位,點知99話要方便招呼叔仔的外父和外母,反對。又要回禮特別多比叔仔的外父和外母。莫非叔仔的外父和外母比太爺更重要出席bb的滿月酒?
第五︰
叔仔和他的老婆並沒有出席bb的滿月酒,因為要去飲(做司儀)。這個我明白。但叔仔和他的老婆在daytime也有上我家探bb。但是並沒有比利是,我並不是貪圖$$,就算$10或$20也好(因為他們已送了禮物),只是意頭和尊重。我對99說,當天所有已結婚的長輩都有比利是bb,除了你的細仔。她說因為她忘記了提醒二嫂。我說哪麼為何我初結婚(頭一兩年)時,你又記得提醒我這個大嫂比生日利是予叔仔!她當然"O"晒咀。

我亦有問99,你咁重視叔仔的外父和外母,如果他們問你︰「我嫁女當天新朗(我唯一的叔仔)的阿爺(即係bb的太爺)係度,點解今日bb的滿月酒都唔見?」咁你點答呀!她當然又"O"晒咀。
(**叔仔結婚與bb的滿月酒只相差一個月)

99對太女麻說因為我擺酒的酒樓是很遠,所以不用太爺出席。
但是叔仔結婚是由尖沙咀(酒樓)至天水圍(屋企),太爺也出席,之後由62送回家!!

真激氣,不過開完火,舒服晒。
好彩,真係險過剃頭。如果太爺不能出席,我和c6就要食死貓,比人話為何四代同堂也不叫太爺,無禮數。

今次,也有教訓,就是凡事要親力親為,不要靠其他人。

男爵府

你99咁都得 ???好少人可以四代同堂架~!!
咁之後太爺有冇出席呢???
。。。。。。。。。。。

複式洋房

原文章由 ∼星子∼ 於 08-11-25 18:18 發表
你99咁都得 ???好少人可以四代同堂架~!!
咁之後太爺有冇出席呢???

更係有啦 !!!!

大宅

你99咁奇怪嘅???偏心嘅方式都幾特別噃,,偏心就都算啦,,仲好似故意要你哋衰俾人睇咁!!mouth:

男爵府

嘩~咩你99咁架

禁止訪問

男爵府

正如我隻自私99一樣,叔仔娶老婆居然可以自己飲左茶,跟住佢細佬亞哥飲...要提佢先記得要針埋神台比老爺囉

大宅

你99一定係痴咗線...
細仔個外父外母要有特別待遇, 全因為佢要面囉, 呢D咪叫多鬼餘囉。
樓主, 以後有咩都係靠自己好勒, 唔好再靠佢, 仲可以唔使知會佢, 佢問到先講, 費事煩~

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

拿!你99咪又係一樣咁樣對佢6299!
等有d人仲話我地而家d新抱對個99唔好又同佢搞對抗乜乜77!我挑!!

男爵府

咁你99比唔比太嫲黎呢 ?

複式洋房

原文章由 labelwah 於 08-11-25 21:35 發表
咁你99比唔比太嫲黎呢 ?

太嫲有黎。

複式洋房

原文章由 晞玥 於 08-11-25 21:02 發表
拿!你99咪又係一樣咁樣對佢6299!
等有d人仲話我地而家d新抱對個99唔好又同佢搞對抗乜乜77!我挑!!

呢D叫身教。
之所以我有問她︰「如果將來你的孫娶妻,我唔比你黎,咁你點呀?」
她當時又"O"晒咀。

大宅

(叔仔和他的老婆並沒有出席bb的滿月酒,因為要去飲(做司儀)。這個我明白。但叔仔和他的老婆在daytime也有上我家探bb。但是並沒有,我並不是貪圖$$,就算$10或$20也好(因為他們已送了禮物),只是意頭和尊重)

嘩…呢o的事唔駛人教ma,第一次做呀叔做呀嬏,梗係要比利是,意頭o黎o架!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁你62冇出聲架

大宅

咁都得呀?你99都幾好笑哦~~

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係四代同堂,如有咩喜慶一定會到齊.....
無論我老公定我外家呢邊,兩邊都係四代同堂,所以我地好開心呀,我地(外家)仲試過四代同堂一齊去影樓影相呀,個度d人都唔信呀
不過你99好過份呀,無論點都要同老人家講,去唔去係老人家嘅事,咁做好唔合情理

男爵府

我屋企5代同堂,次次屋企人食飯一定會5代同堂一齊。

大宅

好媽媽勳章

以後bb所有慶祝活動唔需要嫲嫲出席:;pppp:
有人抱怨-便說係嫲嫲自己教你這樣做

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

i dont understand y she do so??
your 99 dont like 太爺 ( her 62 )??

複式洋房

原文章由 yy25 於 08-11-25 23:39 發表
咁你62冇出聲架

一物治一物,糯米治木蝨。
99治62,叔仔治99。
62驚99驚到死,ar到唔敢ar。

首頁

尾頁

跳至