1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB1歲四個月
佢由2個月大到1歲兩個月時,睡眠質素都好好,十點半上床,十至二十分鐘左右都入睡,多數一教訓天光

但前兩個月開始就變曬,一晚醒幾次,最多個次醒四次,佢一醒多數大喊,已經無即時理佢(睡文章話唔好即刻安慰佢)之後開奶比佢,但多數飲少少就唔要,即係唔係肚餓,有時要人抱住或咩住訓,有時抱又唔得,咩佢又唔得,一定要人企係度,有時更加玩天光,半夜三點玩到朝早六點,依兩個月大家都好崩潰,因為我係在職媽媽,主力婆婆湊,大家都好耐無一教訓天光啦,已經試過七星茶,珍珠末,連拜神上門睇風水咩都試過,有時真係好想喊,覺得好無助,唔知可以點,因為佢日常生活習慣都無變過,係唔知做咩事令佢有咁大改變,大家精神壓力好大。

有無媽媽有同樣經歷?

佢忽然好似倒返去初生時咁(初生時都無咁嚴重),我都唔知點算,有同佢講黑媽媽要訓啦,有時一熄燈佢就開始大喊,我可以點?

男爵府

回覆 babyloveyou0329 的帖子

醒四次少事啦, 我果隻識坐之前訓得好好ga, 同你BB 之前一樣, 但5, 6 個月大開始, 晚晚半夜醒, 有時拍下即刻訓番, 有時好似裝咗sensor, 以為佢訓咗, 我地一想走又俾佢發現.

直到佢返學啦, 返咗學好多時一覺訓天光, 叫佢起身佢仲話未訓夠tim.

你加油!

日頭多D 去公園放電,看看會唔會好D.

複式洋房

會唔會出牙唔舒服?
我女之前就因為甘所以半夜4點醒
依家18個月好好多了

珍珠宮

回覆樓主:

我試過由佢喊足兩個鐘,之後就訓得好少少,無再喊甘耐,同床真系3個都訓得唔好

大宅

plii 發表於 16-11-3 16:34
會唔會出牙唔舒服?
依家18個月好好多了

琴日睇都有可能出牙,想問有無方法可以舒緩?

大宅

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

babyloveyou0329 發表於 16-11-4 07:35
我囝平時半夜都會EE我我, 最近仲大叫起黎, 晚晚都比佢嚇醒幾次...我都唔知係唔係出牙作怪, 最近佢流口水流得好勁

大宅

littlemosquito 發表於 16-11-4 15:56
我囝平時半夜都會EE我我, 最近仲大叫起黎, 晚晚都比佢嚇醒幾次...我都唔知係唔係出牙作怪, 最近佢流口水流 ...

琴晚12點,1點,4點,起左三次
有人介紹我買吳德物切,今晚試下先

複式洋房

引用:會唔會出牙唔舒服?我女之前就因為甘所以半

原帖由 plii 於 16-11-03 發表
會唔會出牙唔舒服?
依家18個月好好多了
我個B都係咁,開始吽牙就半夜喊醒幾次,之後玩絕食幾個月,陸陸續續出左8隻牙……

大宅

日頭帶佢去多啲公園,晚晚唔瞓大人都唔掂

複式洋房

babyloveyou0329 發表於 16-11-4 07:35

其實無咩方法 我都係佢喊就哄佢再訓
個排會辛苦d
有飲下7星茶 都有少少幫助既

首頁

尾頁

跳至