爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人用2000年Odyssey 2.4,想換Noah。有沒有意見。本人一家三口,但亞仔喜歡接載表姊或表哥一家。所以大概有四份一時間只載三人。本人覺得Noah價錢合理,只擔心用開的Odyssey沒人收。

大宅

原文章由 dtwy 於 08-11-26 01:04 發表
本人用2000年Odyssey 2.4,想換Noah。有沒有意見。本人一家三口,但亞仔喜歡接載表姊或表哥一家。所以大概有四份一時間只載三人。本人覺得Noah價錢合理,只擔心用開的Odyssey沒人收。 ...

我想你部 odyssey 一定有人要的, 話晒係 honda, 香港人十分冧佢的. 反而我覺得你真係要試清楚 noah 你係唔係真係鍾意先. 因為

1. 揸odyssey 係房車 feel, 揸 noah 係 貨van feel.
2. odyssey 係2.4, noah 係2.0, 比起來 noah 一定冇咁好力, 如果你要時常上山就更甚.
3. noah 係超高的 1.85m, 你以前去開果d 1.7, 1.8 的停車場多數唔駛再去...

老實講, 如果你重係鍾意房車 feel, 不如換番架新的 odyssey 或者 mazda 8.

複式洋房

原文章由 chpyeung 於 08-11-26 10:19 發表

我想你部 odyssey 一定有人要的, 話晒係 honda, 香港人十分冧佢的. 反而我覺得你真係要試清楚 noah 你係唔係真係鍾意先. 因為

1. 揸odyssey 係房車 feel, 揸 noah 係 貨van feel.
2. odyssey 係2.4, noah 係2.0, ...

咁真係要想清楚。

別墅

新款Odyssey 好鬼型仔,我都過 97年的Odyssey

民房

我以前有部noah (嗰時叫做townace), 之後換咗幾部車, 到依家我都keep住部odyssey ('03).
我覺得, 如果你諗住用odyssey去換部noah的話, 你最好要有心理準備, 兩部車係完全唔同(楂)法.

<noah>
1) 大部, 乘客舒服 (空間感夠)
2) 如果路面唔靚的話, 成部車都好(浪)
3) 外觀一般, 太似貨van
4) 如果有時用黎裝貨的話, perfect. 因為仲有埋敞門
5) 二手的話, 小心. 好多人用黎做工程車
6) 冇記錯的話, noah應該有尾牙, 所以基本維修要多一樣野 (換尾牙油)
7) 睇位非常好同埋泊位容易(好大塊倒後鏡)
8) 千祈唔好諗住有時想(楂)快d. 佢過彎既能力非常低, 快少少成部車都會側埋一邊
9) 車身高度. 我唔多發現好多停車場會入唔到喎. 不過我係九龍同埋新界區多, 香港區我唔多肯定.

收車問題, 我勸你都係唔好依家換啦, 除非全新行車. 依家周圍唔多好景, 你想係車行放車, 佢都好難賣出去啦. 價錢一定唔多好. 試吓出廣告自讓啦, 可能會好d.

odyssey, 你都(楂)緊啦. 部車比較近似房車 (但真係同房車比的話, 都差好遠). 你部00年, 同我部03應該係一樣既.

希望以上意見, 能夠幫到你啦

洋房

本人用2000年Odyssey 2.4,想換Noah。有沒有意見。本人一家三口,但亞仔喜歡接載表姊或表哥一家。所以大概有四份一時間只載三人。本人覺得Noah價錢合理,只擔心用開的Odyssey沒人收。 ...

其實你一家只有三口為何想換Noah呢,有很多選擇喎!
除非你想換一部空間感好一点或是唔想揸Honda改揸Toyota,你才會有這个念頭,是嗎?
我就無辦法,一家五ロ再加个菲庸都已經六个人,有時假曰
要車我的老爸老媽一齊飲飲茶,去去郊區玩玩。所以很容易坐上五个人以上,故選擇空間感好一点的車。
其實眞的喜歡是Toyota Alphard 或 Vellfire 但太貴了要50-60萬呢!!!而且是3500cc耗油量什高,香港油價始終比較貴,都係選部節省油嘅車好一点,反正車裏多是小朋友,唔會開得太快,安全至上,你話係唔係??家庭車嘛!!
雖然外型眞有点Van仔feei但我已經了解過,可加小小包圍一只尾翼換个18吋鈴整部車唔同晒。當然要付出約4萬元左右的代價,想平D可以唔用日本貨改換臺灣及大陸,可以最小便宜一半。如果想睇睇改頭換面後嘅Look可上曰本的Toyota website
http://toyota.jp/carlineup/name5.html

洋房

仲有樣嘢講漏咗,如果怕部車容易(浪)或入彎時太容易側在一邊,可考慮加裝Tom's出品的前后防傾杆連安裝約三千

另外一般公司如要選工程車,多數會選Nissan Serena因為平3-4萬呢!我哋平時响街都見不少如电力公司、媒氣公司等

複式洋房

多謝大家的意見,因小兒喜歡接載表姊或表哥一家人,真的要認真考慮。

複式洋房

原文章由 humble_birth 於 08-11-27 10:11 發表
我以前有部noah (嗰時叫做townace), 之後換咗幾部車, 到依家我都keep住部odyssey ('03).
我覺得, 如果你諗住用odyssey去換部noah的話, 你最好要有心理準備, 兩部車係完全唔同(楂)法.

1) 大部, 乘客舒服 (空間感夠) ...

我今天去車場八吓,個Sales話Odyssey在日本車中已是頂級七人房車,upgrade的話只可以UP空間或新的Odyssey,完全沒有介紹其它的七人房車。又要再諗了。

大宅

有冇考慮Previa?

若Previa超出你預算,可以考慮Mazda8/Presage

一係就玩大d,玩歐洲7人SUV,或者Benz R class

子爵府

好媽媽勳章

而家咁多七人車款,點解要揀noah.個樣真係好貨van look又薯.除左樓下建議,仲有日產elgrand或者stepwagon,都係honda吖.再唔係mazda5都玩得過架.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

洋房

原文章由 renren 於 08-12-1 18:26 發表
而家咁多七人車款,點解要揀noah.個樣真係好貨van look又薯.除左樓下建議,仲有日產elgrand或者stepwagon,都係honda吖.再唔係mazda5都玩得過架.

Elgrand 係 Nissan 的並不是Honda喎!!
Mazada 5 唔係好掂
Stepwgn 還不錯
車的外型真的見人見志!!!
一般人選車最主要只有三点
(1) 外型要自己接受,自己都唔仲意,人家比任何意見都無用
(2) 攪清楚自己實际的用途,為自己還是為家人、公司等等
(3) 睇自己當時的经濟能力

複式洋房

原文章由 luiwhy 於 08-12-1 10:42 發表
有冇考慮Previa?

若Previa超出你預算,可以考慮Mazda8/Presage

一係就玩大d,玩歐洲7人SUV,或者Benz R class

嘩,真係玩得幾大吓。

Previa我有睇過,我幾喜愛它中座可向後拉然後像大班椅那樣,那我的太太和兒子一定很舒適。

Elgrand我都睇過,內籠很闊"落",但它是3500CC的。

其實大家覺買水貨車有沒有問題?

複式洋房

點解唔考慮estima 呢? 都唔錯呀內籠又夠大..
Noah 除左個樣係薯d 之外, 都幾好渣因為車身夠高
如果previa 同 odyssey比, 我寧願揀odyssey 啦
CATHY ;-)

子爵府

好媽媽勳章

係呀....我講得論盡,多左個豆號: 仲有日產elgrand或者stepwagon,都係honda吖

mazda5唔係好掂..意思係二手價or其他?
我大佬玩開車,果時佢都有叫我買呢架,但因為二手價問題先買番toyota乍.

原文章由 mikepat 於 08-12-1 21:52 發表

Elgrand 係 Nissan 的並不是Honda喎!!
Mazada 5 唔係好掂
Stepwgn 還不錯
車的外型真的見人見志!!!
一般人選車最主要只有三点
(1) 外型要自己接受,自己都唔仲意,人家比任何意見都無用
(2) 攪清楚自己實际的用途,為自己還 ...

[ 本文章最後由 renren 於 08-12-2 10:56 編輯 ]
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

子爵府

好媽媽勳章

hehe,estima即係previa,estima係水貨車.

原文章由 alley_fun 於 08-12-2 09:39 發表
點解唔考慮estima 呢? 都唔錯呀內籠又夠大..
Noah 除左個樣係薯d 之外, 都幾好渣因為車身夠高
如果previa 同 odyssey比, 我寧願揀odyssey 啦

大宅

原文章由 dtwy 於 08-12-1 22:30 發表

嘩,真係玩得幾大吓。

Previa我有睇過,我幾喜愛它中座可向後拉然後像大班椅那樣,那我的太太和兒子一定很舒適。

Elgrand我都睇過,內籠很闊"落",但它是3500CC的。

其實大家覺買水貨車有沒有問題? ...

係呀, 咁豪的裝備得 previa/estima, alphard, elgrand 同 mazda 8 先有. 而只係 mazda 8 先可以咁豪時又俾你坐8個 (不同時候)

首頁

尾頁

跳至