自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

複式洋房

pomanlife 發表於 16-11-4 18:22
啲樓好似比大陸人買咁

有咩理由剩係限制香港永久居民,唔限制大陸人。。。

珍珠宮

cattz288 發表於 16-11-4 19:32
買家先要比!

Thx

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

zoekayan 發表於 16-11-4 19:31
其實唔俾大陸人買咪得

有潛力嗰班大陸人晨早已經用買樓方法做左投資移民,依家已經賺唔少之餘,仲越買越多,但有啲根本冇在香港住

公爵府

回覆樓主:

好事

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

拆彈專家 發表於 16-11-4 19:38
有咩理由剩係限制香港永久居民,唔限制大陸人。。。

呢個政策就係咁

象牙宮

cattz288 發表於 16-11-4 18:47
遺產係gift, 唔算! 不過買家有上唔到會風險! 因銀行唔做mortgage

下,點解既?咁唔怪得之有錢都買樓比仔女,寫仔女名啦!

伯爵府

回覆樓主:

但新聞話第一次買樓先唔洗比喎

子爵府

已簽臨約果啲算唔算架?

彩鑽殿

jessjesslee 發表於 16-11-4 19:49
已簽臨約果啲算唔算架?

應該唔算

子爵府

goo_littlebb 發表於 16-11-4 19:20
會維持對無擁有住宅物業的香港永久居民獲豁措施,無物業的港人只須支付基本印花稅

← 賣左要過下冷河就可 ...

過幾耐冷河?

男爵府

快樂鳥 發表於 16-11-4 18:19
現在樓市真的太高, 大學畢業生都係揾萬零蚊, 真係買唔起樓

大學一畢業得萬零蚊,但正常肯博,五年都起碼有三萬

畢業出黎八至十年先買樓, 其實好正常

而且依家做地盤都搵到四萬蚊一個月,樓價絕對係合理水平

男爵府

LC116 發表於 16-11-4 19:51
過幾耐冷河?

六個月內,先買後賣都得..

即係你有一間物業,再買一間,只要六個月內賣出原先果間,就唔駛交15%

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

LC116 發表於 16-11-4 19:51
過幾耐冷河?

先賣後買, 唔係炒樓, 唔駛特別印花稅喎!
放下自在

男爵府

jessjesslee 發表於 16-11-4 19:49
已簽臨約果啲算唔算架?

明天簽臨約計起

子爵府

kptsui 發表於 16-11-4 20:00
六個月內,先買後賣都得..

即係你有一間物業,再買一間,只要六個月內賣出原先果間,就唔駛交15%

如聯名轉單名再買 要否15% ? 要過冷河嗎?

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 bmuimami 的帖子

首次置業唔係解為人生第一次置業咩?已買過又點算係第一次呢。

男爵府

gigi1227 發表於 16-11-4 19:31
其實同一人開不同公司各只持一間係咪都要照俾?

公司買樓就要俾 15%.. 唔理後面係邊個人擁有間公司

但之後買賣,就會成間公司轉讓,(物業係公司資產),咁樣就唔駛俾呢D辣招稅

子爵府

cattz288 發表於 16-11-4 20:01
先賣後買, 唔係炒樓, 唔駛特別印花稅喎!

咁轉名算唔算賣了?

水晶宮

BforGirl 發表於 16-11-4 19:26
即是租盤會少了 租緊樓又未上車嗰班點算

點解租盤會少左?我諗大業主果d唔捨得賣就真、咁咪要長期出租囉

男爵府

LC116 發表於 16-11-4 20:04
如聯名轉單名再買 要否15% ? 要過冷河嗎?

聯名轉單名如果係直系親屬,之前係唔駛俾 DSD, 新例應該都係一樣.. 俾番standard duty 就得

轉名後,層樓會受 SSD 限制

而無左名果個人買樓就無限制

首頁
23456...14

尾頁

跳至