自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

Koala_Chu 發表於 16-11-5 16:26
我嗰兩位小姐就係無所謂,對自己冇要求,咁先死,唔合格都覺得冇問題

我就係呢個意思~

因為我個女就係乜都無所謂,唔上心~

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

jumpy 發表於 16-11-5 16:29
其實小朋友唔緊張的話,點迫都起不到太大作出用,我當佢小學聽你講,到中學係唔鍾意讀書的話,你都冇佢符。 ...

我明白勉強係無用,我要求已經唔高,只希望佢哋做好本分,盡力做好自己

珍珠宮

引用:Quote:姸媽+發表於+16-11-5+12:52+唉!都要

原帖由 Koala_Chu 於 16-11-05 發表
你EQ高,我未必得

囡學校d同學成績好勁,唔合格會拋離好遠,好難追
我女學校都係!好多學生都會拎滿分,但做家長如果太介懷成績!咁只會遲遲都唔會放手,小朋友只會不停倚賴!到今天,小女已在校內成績考頭嗰堆!所以家長都要陪同子女一齊起起跌跌

翡翠宮

Koala_Chu 發表於 16-11-5 16:26
我嗰兩位小姐就係無所謂,對自己冇要求,咁先死,唔合格都覺得冇問題

其實,有jm曾經同我分享過,如果發現小朋友真唔係讀書方面的材料,可以嘗試發掘佢其他方面的興趣,由個度著手,令小朋友重拾信心~

你睇下你2位小朋友有無其他強項,當小朋友有一項強項被肯定時,會提升到佢地的弱項~

珍珠宮

Koala_Chu 發表於 16-11-4 23:15
兩個女都讀小學,近日一齊考試,大嘅考第二次呈分

早於三星期前已開始準備考試,平日多功課,又要默書,跟 ...

我比你好少少一個p1,一個p5仲未呈分。細既唔知發生緊咩事大既亦唔多緊。呢排去操都唔認真既。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大家加油

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

姸媽 發表於 16-11-5 18:02
我女學校都係!好多學生都會拎滿分,但做家長如果太介懷成績!咁只會遲遲都唔會放手,小朋友只會不停倚賴! ...

感謝你的意見,我會嘗試學習

水晶宮

小manman 發表於 16-11-5 18:08
其實,有jm曾經同我分享過,如果發現小朋友真唔係讀書方面的材料,可以嘗試發掘佢其他方面的興趣,由個度 ...

都有嘅,當然會好好栽培,但書仍然要讀,我都係要求喺全級保持中遊位置

珍珠宮

引用:Quote:姸媽+發表於+16-11-5+18:02+我女學校

原帖由 Koala_Chu 於 16-11-05 發表
感謝你的意見,我會嘗試學習
加油!慢慢來!

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

KT0603 發表於 16-11-5 21:11
我仔小四開始,我放半手,當然有升有跌,但補時間做實驗,跌得起。到小五已習慣夠自己,我在旁幫吓忙 ...

其實大囡五年級時我都試過半放手,又唔算太差,但狀態時時唔同,有時勤力,有時懶散,好難捉摸

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至