想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

星期一去董醫生到覆診,真係晴天霹靂。

佢照左好耐都唔出聲,都已經覺得有d唔妥架啦。跟著佢好唔好意思講話照唔到阿b的心跳。

7wk 時照都有,9wk(bb 有 2.4 cm) 就無心跳........

佢都幾confirm 阿b 唔得架啦。佢寫紙叫我去威院 or 廣華 睇,等佢地俾藥我食通左個死胎出來。咁我尋日咪去廣華睇,醫生照完陰超都話個結果同 c+ 的差唔多,阿b心跳唔明顯。佢建議我等多個禮拜先至塞藥or 刮官。我今日去睇我睇開個中醫師,佢都話叫我睇定d,叫我食埋佢之前開個d 安胎藥先算。

我都打定輸數。不過有無sister 同我個case 差唔多?會唔會有奇蹟?

p.s. case history: 我35啦,試左兩年到都未成功,9 月做第一次 iui 就成功, 不過就有卵巢過度刺激症,WK 5 時試過流少少啡,食左一個禮拜安胎藥都無事。不過剛剛上星期五開始傷風,但係無食過任何西藥。中藥就keep 著食左大半年。

男爵府

唔使擔心, 醫生都叫你等多個星期再 check, 咁難得有 BB 千奇唔好放棄, 呢住時間不如煲下花膠湯有助長胎, 多在床上休息 !

原文章由 Shumnana 於 08-11-26 13:52 發表
星期一去董醫生到覆診,真係晴天霹靂。

佢照左好耐都唔出聲,都已經覺得有d唔妥架啦。跟著佢好唔好意思講話照唔到阿b的心跳。

7wk 時照都有,9wk(bb 有 2.4 cm) 就無心跳........

佢都幾confirm 阿b 唔得架啦。佢寫紙叫 ...

子爵府

Shumnana,

Sorry to hear that. I've experienced about the same thing. But of course there're miracles I believe.

Last year I had an ultrasound at 9 weeks, we could see the heartbeat and the size of my BB was normal, but about a few days later I had a little light brown so I went to the ER. They had a vaginal ultrasound this time but could not hear my BB's heartbeat anymore. I went to another doctor and the result was the same. I waited for a few days more and then went for another ultrasound but still no heartbeat. So I had to do the D&C.

It's a very sad thing I know. But try to have courage. Maybe there will a miracle!

子爵府

希望有奇跡出現喇 !
我個 case 同你差不多 ! 5-6 weeks 只照到胎嚢, 照唔到bb, 醫生講可能個胎唔得, 亦都可能係個胎細, 過多兩個week, 再 check只照到bb, 但照唔到心跳, 醫生叫我等多一個week, 但我等多幾日睇另一個醫生再照, 個 bb 真係無心跳, 而且, 個胎縮細左, 醫生話, 係個胎細胞分列時, 染色體排列出現問題, 開頭係會生長, 慢慢個胎支持唔到, 佢就會停止生長, 因為先天不足, 個胎自然停止生長 !
你試下搵多醫生睇下點 !

民房

回覆 #4 Shumnana 的文章

都吾知點安慰您好....醫生講"未有心跳、無左心跳"呢兩句說話真係恐佈到極,聽完都好似俾人打左一棍,醫生通常說那是自然的汰弱留強,好的長,不好的不長,雖然聽到悶,都可能係事實,如果真係吾得,吾好太傷心,保重身體先可以再接再厲!

民房

回覆 #4 Shumnana 的文章

吾好意思send左兩次tim

[ 本文章最後由 lai_wai 於 08-11-26 14:59 編輯 ]

大宅

爸B勳章

願個天保佑有奇跡出現啊!

大宅

塞藥or 刮官

Dear Shumnana

Don't be so sad. U are not the only one who had that experience. Many sisters here can listen to you and share your feelings.

I am the one who had similar experience and also was handled by Dr. Tung. I think Dr. Tung should have already explained for u that usually the stop of the BB's growing b4 its 3mths was due to the DNA problem inside the BB, so the "nature" had made the best choice for you.

You may hv learnt from others that it's easiler for one to be pragnant after miscarriage. So to prepare for your next pregnancy, be positive and maintain a better health.

However, I also want to share with you my exp, so you can avoid taking the long path for your next trial.

My 11-wk bb did not wait for my decision to 食藥 or 刮官 and came out by itself. Later, I was told by two Chinese doctors 刮官 should be the best choice. Once you are "clean", you can take the Chinese medicine and good food to better your health.

Actually I was confirmed by Dr. Tung that I was "clean" and could prepare for IVF again after 3mths. Unfortunately, I then found the "long-tail" problems e.g. 炎症, belly-pain in period, non-stop M, etc. I spent over one year to see the Chinese doctors and do more ex to have a better health, now I'm ready for my IVF plan again. so let's try together, never give up.

複式洋房

I'm just same as you, and did the operation early this month. 8w still have heart beap, but 9w gone........

複式洋房

多謝各位 bk sister 的安慰 同 鼓勵。我唔會放棄,我只係想盡快復完再努力過,希望仲趕得切生個 牛 b。因為我同我老公都係牛牛。

大宅

原文章由 Shumnana 於 08-11-26 19:05 發表
多謝各位 bk sister 的安慰 同 鼓勵。我唔會放棄,我只係想盡快復完再努力過,希望仲趕得切生個 牛 b。因為我同我老公都係牛牛。

Don't be sad. Many sisters have this problem.

I also have 3 early miscarriages after 5 iui and 1 ivf. I'm now 34 and still no bb. I'll try again in April 'cos I just finished an operation. i still don't give up.

to you, still have chances. you can try iui again later (after 3 months). don't be sad. you're not alone. be positive then you can have bb at last.

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 Shumnana 於 08-11-26 19:05 發表

千萬唔好放棄呀, 我同朋友都 39 歲都唔放棄, 我朋友現在 6 week 都未 check 到心跳, 佢之前已試過一次了, 所以現在很擔心!

大宅

我的中醫說自然流出是最好的, 刮宮會傷左元氣, 因為刮宮是創傷性的,

上天會祝福你的

複式洋房

我也有相同的經驗 很傷心

我於上個星期五週還看到bb的心跳 size是小了一點,但沒想過一個星期後才照已沒有了 很傷心很難過
不斷問自己為何會這樣......
最可憐的是工作地方有四個大肚婆,但只有我.....

星期六會做手術
手術後不知要有什麼要注意???
大家有想過還要有bb嗎?

個心很灰 不想再去想
大家有過這樣的感受嗎?

大宅

原文章由 小傻 於 08-11-27 14:07 發表
我於上個星期五週還看到bb的心跳 size是小了一點,但沒想過一個星期後才照已沒有了 很傷心很難過

星期六會做手術
手術後不知要有什麼要注 ...

我都小產過2次,06 & 07年,今年08年我生咗個女,所以你都唔好灰心,加油!!

大宅

好媽媽勳章

Shumnana
奇跡係會出現, 我中醫都醫過的case, bb 出世仲好健康tim, 唔好咁易放棄.

大宅

好媽媽勳章

唔一定沒有心跳, 可能是慢了一點

星期六會做手術

子爵府

星期六會做手術

-

我岩岩經歷完, 做完手術已一個 WEEK, o向屋企休養緊 ! 下個week 返工 !
我case 同你差不多, 我身邊個個朋友 & 同事, 都好順利生個健康 bb, 從未聽過有我呢d case, 就算佢地有左作小產, 都可以順利生左 ! 我都有問, 點解呢 d 事發生o向我身上 !

但係呢d 已成事實, 我地無法 control, 始終都要面對, 千其唔好覺得 gulity, 覺得自己錯, 亂諗野只會令屋企人好擔心 ! 最緊要養好身體, 正面 d 去諗, 好快就會有個健康 baby !

做完手術最緊要唔好冷親, 好似坐月咁 !
我頭一個 week 無出街, 留o向屋企 eat & sleep ! 休息多d !
唔需要食d 咩燉品/補品, 燉品2個 week 後食都未遲, 正常飲食, 唔好食寒涼, 生冷野, 我個中醫叫我, 日日食薑飯/雞酒, 中醫開左三劑藥俾我清瘀血 ! 2個 week 後要睇中醫調理身體 !
如果你忍得到, 盡量唔好洗頭, 我忍左5日, 煲薑水洗頭, 洗完頭要立即用風通吹乾 ! 呢個 week 都係用薑水沖涼, 做完手術頭幾日, 只係用薑水抺身 !

呢d 野係老人家教, 年紀大d o既同事講, 佢後生果陣, 就係唔聽老人家講, 到左年紀大 d , d 毛病就出來, 所以, 我都要聽話, 事事小心 !

男爵府

我都好明白你嘅感受,之前有朋友試過兩次miscarriage
未有懷孕經驗嘅我仲好震驚
但係當自己親身經歷過,上網睇同埋同身邊啲朋友傾
其實miscarriage都真係比想像中common
唔開心難受一定有,但係都要接受現實
快快收拾心情好好調理身子再黎過
我都等緊出年四月可以再戰b場呀!!

複式洋房

多謝你,我都希望奇蹟會出現,因為到現在為止佢自己都未自然流出來。

希望就算唔得都唔駛刮宮啦。

原文章由 waffle 於 08-11-27 15:02 發表
Shumnana
奇跡係會出現, 我中醫都醫過的case, bb 出世仲好健康tim, 唔好咁易放棄.

首頁

尾頁

跳至