夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

唔係"我愛你...."

唔係"我需要你......"

唔係"我日日最家務....."

唔係"我比晒d$你洗......"

唔係"我地可以一年去4次旅行....."

唔係"我地唔使日日返 62 99到......."

唔係"比晒成份糧62 99 做家用......"

老公,你知唔知我最想聽到係咩說話?

"老婆,你由今日開始可以唔使再返工喇,你每天可以做你喜歡做的事,唔使再對公司一班怪獸喇,我份糧足夠養起你有餘!"

老公,你知唔知,我就快比份工迫到痴左線喇?

老公我幾時可以休息?我幾時唔使日日對住一班怪獸?

老公我幾時可以唔使帶文件返屋企做?

老公我幾時可以日日追珠光寶器?

老公我幾時可以唔使聽鬧鍾起身?

老公我幾時可以日日瞓到8個小時?

老公我幾時可以喜歡整野食就整野食?整bear bear 熊?織埋件冷衫比你?

老公我幾時返屋企時唔使再上網 check 公司 e-mail?

老公我幾時放假時唔怕個手提響因為怕公司打來?

老公老公,你幾時先可以成全我心願?

老公,我知喇,我都係靠自己......面對現實!

等待驗證會員

舒服d未....繼續做野啦....wakakaka!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

舒服d未呀,咁加油啦

禁止訪問

好媽媽勳章 陪月勳章

別墅

其實我都好明白你感受,三年前我都同你一樣,差啲要自殺咁滯,雖然而家做全職,但成日好擔心老公有壓力,所以遲啲我都要搵工幫補吓,有時間放吓大假,放工後唔好再理公司啲嘢住,Take care,支持你

子爵府

BK Milk勳章

簡直係女姓既心聲

別墅

邊個女人唔想有老公養唔使做呀, 但如果真係甘又要提防佢有錢得濟玩女人, 又或者因為老公要養家而仰他鼻息, 甚至與社會脫節, 呢啲又係你想過既生活 ?

如果工作太辛苦, 係咪唔可以搵過第份 ?

伯爵府

Yes, find a new job if you have too much pressure.

I actually quite enjoy working (because all my past jobs are quite free), except hate 聽鬧鍾起身.

During this bad econ, better to have a job. I quite regret quitting my job 1+ year ago, if I still have a job, my hubby will not have too much finance pressure :(

Hope your dream comes true 1 day!

子爵府

我都想同老公講呢o的說話,可惜我估我要等到老先ok囉

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我同你嘅情況差唔多,我老公無咩時間喺屋企,所以事冇大小我都要做,我仲多你一樣,就係返到屋企要跟亞仔同亞女d功課,咁多年嚟,我都係逢星期五,有時間嘅話,都會約幾個知己好友打吓麻雀,唱吓k,食吓飯,傾吓計,盡量俾自己個日relax(星期六唔駛返工),如果唔係我諗我一早癲咗啦。

別墅

哈....
要返工又想可以等老公養唔洗做....
唔洗返工嘅又想出嚟做返嘢....
但比我choice...我會choice返工...
起碼多個$用嘛...
加上e+個時勢...份工都唔知會唔會隨時無....
有工就努力la....

伯爵府

好媽媽勳章

唔係曬命,
原來我都算幾幸福,
份工都幾free,
人工ok,
同事幾傾得埋,
因為要輪班,
一個月大約有3-5日返早,
其他日子可以訓到好晏.
鐘意煮飯就煮,
唔鐘意可以出街食,
老公好多時都就我想點就點.

但遲D有細路就真係唔知會點.......

雖然同我既理想生活,
仲有D距離,
但我成日覺得知足常樂,
比上不足, 比下有餘咁啦~~

但我最想聽到老公講既係:

我會介煙同減肥~~

我最擔心既係佢既身體,
希望佢可以身體健康,
陪我耐D.

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我昨晚返去同老公講.....

佢一聽完反應就係'不如掉返轉頭,你養我呀!'

不過,算喇,呻下,好彩世上好多女人都好似我一樣,要返工又要照顧屋企!

我唔係孤獨的!

大宅

大家都努力啦~~

我最想就係老公係屋企經濟支柱, 我就賺錢買花戴& for 部份家庭儲蓄~~

可惜暫時只達成咗三份之一...因為我未結婚, 同埋bf 暫時搵0既錢唔足夠養埋我, 所以再等吓, 繼續努力~~

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

返工果陣恨唔使返,而家恨到啦,但日日對住個囡果陣,又懷念返工日子。

[ 本文章最後由 小肥§澄 於 08-11-27 15:02 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

返工果陣恨唔使返,恨到啦,不過日日對住兩個囡好悶,又會好懷念返工日子, 所以最近半年又出來工作了...不過相信對下, 我都鍾意出來工作多D, 因為可以有多D私己錢買野...哈!
其實可能心態不同了, 因為我工作及不工作都不會影響家庭生活...(晒下命先!)

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我就好怕做家務又唔識煮飯,
而我份工夠穩定, 老闆又對我幾好,
同d同事又相處融洽, 所以我幾鍾意返工,
如果要我做全職家庭主婦,
我諗我會有抑鬱症.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都好想唔洗做, 尤其而家阿女剛出世, 更加想日日對住佢, 照顧佢呀, 奈何現實唔得呢...
就快放完產假, 要返工了, 而家日望夜望公司裁我.. 哈哈

珍珠宮

樓主, 我達成左啦~ 不過~~

你要預左:
1. 可能你會覺得悶, 要自我調適下(我覺得ok啊~但人人不同麻),

2.要預左你老公間唔時就會發下神經搵你黎出氣, 因為佢係經濟支柱麻, 總會覺得好大壓力,

3.要預左做晒所有家務, 你老公愛你同縱你鍚你既, 就可能有時唔洗煮飯, 不過少少說話在所難免,

4.仲有身邊既人(例如6299)會覺得你冇返工, 一定好得閒, 於是事無大小, 即使搵個電話no.都要打電話比你, 叫你即時去佢度報到, 幫佢搵其他人的電話no. 一句講晒, 你得閒丫麻!!

5. 仲有6299一定多說話, 話你唔返工搵錢, 做死佢個仔, 又覺得佢個仔養緊你, 所以你應份要服侍返佢地~

6. 想買d唔等洗野, 就要先問過老公, 除非你老公每個月比一定的零用錢你花, 唔係就想買野都難!! (再唔係好易嘈交)

我唔鐘意返工, 又好彩有個鍚我縱我保護我既老公, 所以以上好多野雖然曾經經歷過, 不過最後大部份都可以免役, 所以我覺得好舒服開心~

如果要你經歷以上既事黎換取唔洗返工, 又點睇呢?

(ps, 唔係晒命, 只係想話, 返唔返工都有難處, 各不相同, 睇下自己如何取捨姐~)
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都唔鍾意返工~終於俾我恨到啦,唔駛做,老公養!
日日對住個女,真係好鬼悶!又要煮飯做家務做呢樣做嗰樣,不過,我都覺得開心既~

首頁

尾頁

跳至