單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原與前夫一同住公屋的, 他是戶住, 現處於分居狀態, 我自己帶兩個小朋友搬出去了, 有以下問題, 煩請幫忙.
1. 我知道現時公屋是會判給有小朋友撫養權一方, 但須要等兩年分居期後直至申請到離婚才可入紙房署, 要求分戶?
2. 須要去搞分居紙的嗎?
2. 可否先除去現有公屋我與小朋友的名, 然後再重新申請公屋?我好唔想住再住嗰間公屋?

別墅

iris05 發表於 16-11-7 15:26
原與前夫一同住公屋的, 他是戶住, 現處於分居狀態, 我自己帶兩個小朋友搬出去了, 有以下問題, 煩請幫忙.
1. ...
1. 離婚唔係要求分戶. 而係離左婚. 俾左離婚紙房署. 咁房署會將戶主轉為得到撫養權既父/母2. 咁呢個我唔知...我係冇分居直接離婚. 跟住直接搵房署除名. 因為本身我已經係戶主所以冇咁麻煩
3. 可以. 重新排隊等幾年咁解....

大宅

iris05 發表於 16-11-7 15:26
1. ...
1. 我知道現時公屋是會判給有小朋友撫養權一方, 但須要等兩年分居期後直至申請到離婚才可入紙房署, 要求分戶? ----- 要判咗撫養權先可以去房署搞手續.

2. 須要去搞分居紙的嗎? ------ 房署只睇離婚令同撫養權文件. 而且而家離婚十居其九都冇搞分居紙嘅.

3. 可否先除去現有公屋我與小朋友的名, 然後再重新申請公屋?我好唔想住再住嗰間公屋? ----- 呢樣請一定要去房署問清楚先. 有個講法, 一生人只可以接受一次房屋福利, 唔知會唔會應用到呢個 case; 另外, 就算除名後可以即刻再重新申請公屋, 你都要等至少6年喎, 所以要問下房署, 以你嘅情況, 會唔會加快你嘅申請; 又或者講明原因, 問房署, 離婚後, 先接收咗間舊公屋, 再申請調遷得唔得?

複式洋房

Blobfish 發表於 16-11-8 00:30
1. 我知道現時公屋是會判給有小朋友撫養權一方, 但須要等兩年分居期後直至申請到離婚才可入紙房署, 要求分 ...

收番舊屋,無咩機會可以調遷,除非有特別原因!

首頁

尾頁

跳至