自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

首置一買就億億聲?

雖然可能係只有持有一個物業,而家換樓既客,但我睇到單新聞,真係唔知俾乜反應。香港有錢人真係堅多......

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20161108/bkn-20161108212520759-1108_00842_001.html

【on.cc 東網專訊】會德豐地產主席梁志堅表示,山頂Mount Nicholson第2期於政府加辣後招標反應理想,今日落實售出的4伙分層大宅,買家應該係以私人名義入市,估計都係first time buyer,應該唔使畀新辣招稅。他透露,買家都好識計數,如果要畀15%稅就會因返個價(出價)。

他又說,該盤銷情理想,並不代表辣招無效,其實今次都「好杰」,外來客入市最多要畀3成稅,目前市場絕大部分買家都係自己用,已經無得炒。但他透露,Mount Nicholson項目發展多年,市場上有不少準買家「吼咗好耐」,今次招標都仍然有公司名義入標競投,啲人預咗要比3成稅,不過出價可能相應調節返。他透露,該盤尚餘單位會跟住賣,公司不會惜售,而且市場對該類豪宅始終有需求。若該盤錄大手客以首置客身份入市,只須繳付4.25%印花稅,涉及金額僅5,200餘萬元,若買家須繳付15%新辣招稅,金額急升至逾1.8億元。

子爵府

ayakaya 發表於 16-11-8 22:20
首置一買就億億聲?

雖然可能係只有持有一個物業,而家換樓既客,但我睇到 ...

4太d仔女咪係首置客囉

wcpcelia    發表於 16-11-10 11:26

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

首置都要比5千幾萬,夠我買5個單位了!

翡翠宮

回覆樓主:

我有朋友未買過香港樓,佢之前睇親嘅都係house,最平都6,7千萬,有睇過過億嘅

水晶宮

fung7206 發表於 16-11-8 23:17
多數係"成功需父幹"case

有錢仔、有錢孫

珍珠宮

Happybabyhbb 發表於 16-11-8 23:14
4太d仔女咪係首置客囉

咪係囉!

珍珠宮

好媽媽勳章

我在報紙見這幾日的成交, 好多銀碼唔細, 有人買1500萬, 900萬的樓, 都是首置客.
寫剛成年的仔女名就可以慳稅

首頁

尾頁

跳至