美容扮靚

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

下面介绍几种用醋美容方法:
  减轻皱纹:晚上洗脸后,取1勺醋、3勺水混合,用棉球蘸饱,在脸上有皱纹的地方轻轻涂擦,再以手指肚轻轻按摩一下,洗净即可。这种方法可帮助消除脸部细小的皱纹。
  柔嫩肌肤:先洗净脸部和双手,然后浸入加入食醋的温水中洗脸和手,5分钟后换用清水洗净,长期这样做,可让皮肤光洁、细腻,水中加入的醋量宜少,以水不变色为准。
  祛斑褪斑:用白醋捣入中药白术适量调和,密封浸泡一星期。每天洗脸后,擦试面部长斑的地方,日久可令雀斑逐渐消除、隐退。
  驱除倦容:用于盆浴,在温水中加入1~2汤匙食醋,洗澡后不仅能去除皮肤老化的角质层,而且消除疲劳,焕发精神,面部也显得很红润。
  抑制头屑:有些女孩子头皮屑多,各种去屑洗发液都不管用。可在每晚睡觉前,用1∶1的食醋和清水在头皮屑生长处涂湿,轻轻揉搓发根部,10分钟以后,用清水洗净。这样做可以抑制头皮屑过多生成,并可以最终根治。用加入食醋的温水洗发也有效果。
  黑发亮发:有些女孩子头发枯干没有光泽,用了滋润洗发液也不见效,可在每次以中性洗发液洗发后,再用对入少量食醋的温水漂洗头发,20分钟后用清水冲洗。慢慢地,头发会变得柔软光泽、乌黑亮丽。
  使用时的注意事项:
  外用醋一般以米醋为好,不宜用白醋,因为白醋以醋精配制。“吃醋”虽然好处多多,但也不可过量;成年人每天食醋量应在20~40克,最多不宜超过100克;醋对钙的代谢作用也不可轻视,为了防止成年女性的骨质疏松症,患有下列疾病的人不宜吃醋:胃溃疡、胆囊炎、肾炎、低血压、胆石症、骨损伤及慢性肾脏病等。
  长期喝醋容易引起牙齿的腐蚀和脱钙,所以喝醋时应用水稀释,尽量用吸管直接咽下,然后用水漱口。空腹时不要吃醋,以免胃酸过多而伤胃;胃酸过多的人,不宜喝醋。

大宅

好媽媽勳章

唔知用完皮膚會唔會乾D,因為我乾到有D脫皮

子爵府

我落左3滴到,(本身不敏感皮膚),無乾,無脫皮,如本身有舊(朝)好快軟化脫落,我加左D落磨沙糕到用,好正 (現用左7次洗面)

別墅

請問是否每次洗面時加幾滴白醋,還是一次過加幾滴落整支洗面啫喱? 謝謝

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

快D去睇醫生,等等有疤就慘喇~
唔好再試D偏方了......
shiseido有隻Massage Cream我兩個fd用過都得
我都睇到佢地係白左淡左,不過我就冇用過

原文章由 florame 於 08-12-7 18:50 發表
沈晚我加了白醋用左之後塊而起`敏感. 又紅又腫. 洗完面不夠3mins 之內. 我連其他cream都未搽就開始紅+熱. 很快就一舊一舊紅腫. 今日都未消d腫同紅. 而且越來越越痕. 阿媽叫我去看醫生. 我唔知點開口同醫生講"自己玩 ...

[ 本文章最後由 小木偶媽咪 於 08-12-8 08:08 編輯 ]

子爵府

原文章由 jeanyfok 於 08-12-8 07:26 發表
請問是否每次洗面時加幾滴白醋,還是一次過加幾滴落整支洗面啫喱? 謝謝

每次,你初用加一滴先啦

子爵府

原文章由 florame 於 08-12-7 18:50 發表
沈晚我加了白醋用左之後塊而起`敏感. 又紅又腫. 洗完面不夠3mins 之內. 我連其他cream都未搽就開始紅+熱. 很快就一舊一舊紅腫. 今日都未消d腫同紅. 而且越來越越痕. 阿媽叫我去看醫生. 我唔知點開口同醫生講"自己玩 ...

你加左好多呀

大宅

how to mix if you are using cleansing oil ? do we need to mix it on a bowl or something?

原文章由 daniel44 於 08-12-8 08:15 發表

你加左好多呀

子爵府

倒洗面乳落掌心,再滴醋落掌心

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

原文章由 babesiu 於 08-12-8 09:52 發表
你用邊隻磨沙膏咖?

我用FRESH ,加磨沙試過一次,洗面就7次,塊面白左D,暗倉印開始淡了DD ,我支是李錦記白醋

大宅

死啦 florame, sorry 呀, 你而家點呀?? 好 d 未呀?? 我都一路好驚有人會敏感, 因為人人反應都唔同, 你之前有冇喺條頸度試吓?? anyway, 你睇咗醫生未?? 有冇食 d 抗敏藥 ( 因我自己成日敏感, 所以我成日有抗敏藥喺身, 治敏速不俗!! )?? 真係好對唔住, 因為我明白皮膚敏感真係好討厭, 不過見到咁多媽咪有班o既煩惱, 又用 d 咁貴o既方法, 而今次o既用家又係我咁熟o既人, 所以先介紹比各媽咪!!

大宅

原文章由 daniel44 於 08-12-7 12:10 發表
chowkarman 你知吾知我用左6次,攪到我面上 的暗倉印淡左D ,你做麥吾早講呀 ,THANKS

嚇死我呀 daniel44, 我以為你鬧我呀!! 幫到你我好開心, 希望繼續越嚟越靚!!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原文章由 RebeccaChan 於 08-12-8 12:33 發表

李錦記白醋........我今日買左大陸果隻mouth:

我朋友個媽咪都係用國產架!!

禁止訪問

大宅

醒目開學勳章

So happy to see so many sucessful cases. I want to try too.

子爵府

我有國產恐懼症

首頁
12345...6

尾頁

跳至