網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

【on.cc東網專訊】 又到一年一度的雙十一「光棍節」,內地雙十一近年變成網購促銷日,不少店舖為衝高營業額會推出全年最抵優惠,瘋狂購物之前,精明香港人先了解雙十一「光棍節」淘寶攻略,學定10招傍身有着數。

1. 留意匯率:人民幣兌港幣近期價格回落,買東西時一定買得更開心,但不同付款方法有不同的匯率,不要忘記留意用哪一種付款的匯率最抵!

2. 「紅包」幫你慳到盡:去年淘寶官方向用戶大派紅包「購物券」,今年官方及天貓「聚划算」等同樣每日派紅包,限於11月11日當日使用,大家要儲定「購物券」於當日購物時使用。

3. 預定優惠:有些店舖為了先搶訂單,會在11月11日前推出先付訂獲得禮包的活動。正日一到就可以兌換禮包,用優惠價購買貨品。如果有貨品一早決定購買,不妨先給訂金。

4. 追蹤價錢:有些店舖會在「光棍節」前故意提高價格,再製造雙十一劈價假象 ,只要先到訪「淘寶追加價格」網站或手機APP,就可以知道價格是否有優惠!

5. 店舖優惠券:結帳時別忘了看看有否店舖優惠券可以使用,有時有否優惠券的價格落差可以很大,大家要留意清楚!

6. 香港客埋單特別優惠:天貓官方日前宣布商店全場運港$0運費,加上當日購物首次用八達通付款就會平$50,另外當日購物時用指定信用卡,亦有簽帳及現金回贈,貨物便會平上加平。

7. 賺埋Asia Miles :淘寶已跟亞洲萬里通合作為買家儲積分,不過買家需要先登入Asia Miles網站,然後登入轉至淘寶網站完成交易後才可獲得里數,直接登入淘寶網購物不會享有相關優惠。

8. 私人集運最穩陣:雙十一要預防貨物塞車,官方集運例必塞爆,客服更未必回覆,掌握自己的貨量,搵定有口碑及用開的私人集運最穩陣!

9. 實時匯率:淘寶達人「香港人淘寶網小貼士」專頁負責人小新指,今年開通了實時匯率的「港幣支付寶」,取代過往的「支付寶券」,人民幣下跌「港幣支付寶」將更抵,但要記住在不用認證情況下,每日上限只有港幣3000元,比過往5000元人民幣少。

10. 留心海外貨品:小新亦指,今年淘寶力谷海外貨品,對內地買家來說可能因難得而吸引,惟海外貨品進入內地會徵收關稅,但進口香港就不用,淘寶價格或比「零關稅」的香港更貴。再者部分貨品海外貨品或未能寄到香港,因此購買海外貨品時買家要格好價,也要預先詢問貨品能否寄港。
你不能讓所有人滿意,因為不是所有的人都是人。

男爵府

子爵府

如果想用拍住賞,賺佢買二百送一百既優惠
可否亦用此方法同時賺埋積分?

7. 賺埋Asia Miles :淘寶已跟亞洲萬里通合作為買家儲積分,不過買家需要先登入Asia Miles網站,然後登入轉至淘寶網站完成交易後才可獲得里數,直接登入淘寶網購物不會享有相關優惠。

男爵府

好媽媽勳章

ko3go 發表於 16-11-9 12:47
如果想用拍住賞,賺佢買二百送一百既優惠
可否亦用此方法同時賺埋積分?

昨天打去AM CS問咗,而家無得儲哩數了。

男爵府

牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆 jk0925 的帖子

連淘寶都冇得儲?

大宅

回覆樓主:

citibank $300有30回贈,有冇visa手續費收?

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

seenine 發表於 16-11-9 12:07
進入1111最後倒數階段,真係愈淘愈勇。要攞優惠劵就要快手喇!直接按下文字就可取劵。

請問$0運費,即係直接寄黎香港都係$0運?
咁地址寫香港地址?

珍珠宮

有人知道文中提及的「淘寶追加價格」網站或手機APP 是什麼嗎?

男爵府

amonyee 發表於 16-11-9 20:25
請問$0運費,即係直接寄黎香港都係$0運?
咁地址寫香港地址?

不是全部貨品都是香港免運費的,多數是海外商品。如送住宅都是要比附加費。

男爵府

平平常常 發表於 16-11-9 21:03
有人知道文中提及的「淘寶追加價格」網站或手機APP 是什麼嗎?

淘寶追加價格是window store的其中一個apps,不過我無用過。我覺得個價啱就買,無跟蹤架,又唔係買股票。

珍珠宮

seenine 發表於 16-11-9 21:48
淘寶追加價格是window store的其中一個apps,不過我無用過。我覺得個價啱就買,無跟蹤架,又唔係買股票。
...

哦,咁應該係比行Windows 既手機用既應用程式啦。

我用蘋果IOS系統,難怪未見過。

我都係多數去幫襯開嘅鋪頭買野,對他們的價格心中有數。

男爵府

平平常常 發表於 16-11-9 22:10
哦,咁應該係比行Windows 既手機用既應用程式啦。

我用蘋果IOS系統,難怪未見過。

你說得對!

複式洋房

回覆樓主:

多謝你的分享。我已經攞左好多劵啦!慳返好多。 不過好擔心之後收貨的日子。一定好亂。
人若然忘記了愛,忙著和時間比賽,求你和我於窗前細心一看,每一天風雨每一片塵埃,也為你真摯的記載。

男爵府

不用客氣,我有些都已經預早先比錢,同店主講佢都肯提早比雙11價我付款。但今晚又會繼續買!

男爵府

終於清了購物車,左計又計去夾單用雙11劵去買野,宜家中場休息。今晚再去血拼過,睇來好快又會再打爆架購物車。

子爵府

買了六間,五間已發貨
還有一間,一直未見佢發貨,
唔知催唔催發貨好~

男爵府

我今日付款廿幾張單。只有三間發左貨,都預左佢地忙到七彩。我多數買天貓,都唔使點催既,最緊要唔好發錯發漏貨,呢d日子,遲少少發貨我接受的。

首頁

尾頁

跳至