跳至

首頁

尾頁

男爵府

呢個係我個人經驗,希望幫到啲將會回流嘅JM. 如果以下有咩資料我係錯咗, 請其他知道嘅JM更正!

1. SIN # - SIN#如果5年無用,就會dormant, 需要去Service Canada從新reactive返。需時大概6個星期。Reactive後會寄信比你話返比你知你個SIN#. 如果SIN#未reactive返, 基本上唔可以返工 (返工需要SIN#),亦未可以申請任何福利。如要幫小朋友申請SIN#,都需要等你張SIN reactive返先可以做。

2. MSP (因我响溫哥華,所以只有呢度嘅資料) - 一嚟到就快快趣申請返MSP (以前嘅Care Card)。MSP有Grace Period, grace period係你返到嚟果個月加2個月。即係如果你11月回流(唔理你係1號定30號返) 你個MSP都將會响2月開始生效。 (咁計嘅月尾返嚟係著數D!)

响呢3個月無Medical期間,一定要買醫療保險,由其係有小朋友嘅真係唔好博, 因為呢度無醫療保險嘅醫葯費超級得人驚。我兩個小朋友就係返到嚟第二日突然發高燒,果日星期日晚又無Walk-In Clinic開,唯有同佢地入Children's Hospital Emergency。一入去已經收你CAD995/一位!! 係!係CAD995,即係成HKD6,000! 我兩個小朋友都入咗就收咗我HKD12,000!! 呢個費用只係計你入去睇完唔住院喎,住院我記得係CAD7,XXX 一晚!好彩我有買保險,條數可以Claim返足.. 如果Walk-in Clinic開嘅,咁都係CAD1XX啫,但係真係唔排除好似我個Case咁,一入就入Emergency架嗎。 另外响本地買嘅醫療保係有48小時 grace period, 所以想一嚟到就cover嘅就早兩日買定穩陣!

3. 搵Family Dr. - 宜家D Family Dr.唔多會收新症,所以如果你有朋友响度住,可以先問吓知唔知邊度仲有Family Dr.收新症。如果無Family Dr.收嘅,或可以比你Waitlist,就預早Wait定... 宜家搵個醫生都咁難。

4. 原來小朋友MSP可cover每年去驗眼1次免費,另外又cover一種腦膜炎疫苗,如果响香港無打過嘅可以响呢度補打返。

5. RESP ﹣ Registered Education Saving Plan, 呢個原來係正嘢嚟,係你供啲錢比小朋友第時讀書, 另外政府會比Grant。返到嚟搵個專業人仕去講解吓啦!

6. 女性如果超過40歲可以免費做Mammogram Screening,呢樣就要睇吓你咩年紀先隔幾耐去做一次免費。

暫時係做到咁多,再有啲咩新資料會繼續UPDATE!希望各位回流順順利利!

別墅

chole16 發表於 16-11-9 16:28
呢個係我個人經驗,希望幫到啲將會回流嘅JM. 如果以下有咩資料我係錯咗, 請其他知道嘅JM更正!

1. SIN # ...

thank you!! very useful info. i was thinking to reactivate my SIN when i return next yr. but didnt expect it takes 6 months to do! wonder if i can do it while i am still in hk?

男爵府

kyunghee 發表於 16-11-9 22:36
thank you!! very useful info. i was thinking to reactivate my SIN when i return next yr. but didnt ...

6星期,唔係6個月啊(emoji)(emoji)(emoji)!

大宅

Sin card 系吾需要reactive的,我以前有Sin .從來冇用過,十多年后返Toronto完全沒有問題,我冇去Service Canada 攪過任何野,正常打工交税!

男爵府

netnetyip 發表於 16-11-10 05:15
Sin card 系吾需要reactive的,我以前有Sin .從來冇用過,十多年后返Toronto完全沒有問題,我冇去Service ...

咁真係唔清楚,因為我係剛返嚟,去Service Canada 問,資料係佢同我講嘅。

別墅

回覆樓主:

Thank you for the great info. It's very useful for most of us. I also learnt the the SIN will be dormant after 5 years of being a nonresident. My husband also had to reactivate again. So for those who decided to return after a long period, be sure to do this as soon as you land.

大宅

chole16 發表於 16-11-10 05:34
咁真係唔清楚,因為我係剛返嚟,去Service Canada 問,資料係佢同我講嘅。

應該係多倫多同温哥華做法唔同

大宅

Tracychg15 發表於 16-11-10 08:13
應該係多倫多同温哥華做法唔同

I live in Toronto. 我幫阿女攞Sin No. , 特登問埋service centre我自己那張很久以前的sin card 是否要reactivate, 佢話no。l

大宅

chole16 發表於 16-11-10 05:34
係會dormant 㗎,防止被人盜用利用。我一年返來re activate 咗,因唔知幾時會返工。但我有屋企人冇dormant, 應該係網之魚。所以都係去做返好啲

大宅

BukeLuke 發表於 16-11-10 13:37
係會dormant 㗎,防止被人盜用利用。我一年返來re activate 咗,因唔知幾時會返工。但我有屋企人冇dormant, ...

兩年前去加拿大領事館問過,佢講SIN card 唔會失效,返過去可以直接用番。但唔知真唔真?

男爵府

回覆 BabyCannan 的帖子

我諗應該唔係叫“失效”, 只係暫時唔比你用之類呱。因為個SIN#係跟你一世,其實我收到果封信,內容無話係REACTIVATE,只係比返個SIN#我(其實我都一早知啦, 係之前果個咋嗎)。不過如果知道係有機會DORMANT,咁不如就去SERVICE CANADA問一問!

大宅

chole16 發表於 16-11-10 14:31
回覆 BabyCannan 的帖子

我諗應該唔係叫“失效”, 只係暫時唔比你用之類呱。因為個SIN#係跟你一世,其實 ...
早啲去整好啲,我有個朋友有job offer, 間公司查到 sin 被凍結,要re activate 才可開始返工

大宅

BukeLuke 發表於 16-11-10 14:48
早啲去整好啲,我有個朋友有job offer, 間公司查到 sin 被凍結,要re activate 才可開始返工 ...

明白晒

別墅

chole16 發表於 16-11-10 01:23
6星期,唔係6個月啊(emoji)(emoji)(emoji)!

right! r u non-resident status before u go back pls?

男爵府

回覆 kyunghee 的帖子

係, 我之前係non-resident!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

咁如果車牌過期好耐,係咪要考過?BC省

禁止訪問

大宅

Thank you so much

大宅

男爵府

susumi123 發表於 16-11-13 10:42
咁如果車牌過期好耐,係咪要考過?BC省

若你有有效香港車牌,攞住過期bc車牌可去driving license centre,surrender 張香港車牌就可以攞番,我3月時搞左

我先生就surrender佢張香港車牌直接考5號牌

首頁

尾頁

跳至