自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

香港小學生的書包重,人人皆知,但點解政府及學校採取的措施都未能幫助減輕小學生的書包重量呢?

其實我覺得書包重,最大的原因就是書商影刷的教課書實在太精美,紙質太好....硬紙過膠面;膠面內頁....只是薄薄的一本,其重量已不少,
要記住,小學生一天要上四至五科的科目,書本,作業,再加上學校自制的練習紙,功課薄,每科都要帶備這麼多用品,共五科,就只是書簿已很重....

你們有沒有到過書店看一些外國書籍,有些書籍的紙黃黃的,看上去很厚,但拿起手卻超輕,點解政府唔管制一下書商影刷一本教科書的重量限制呢?

要知道,小學生除了要帶教科書及其附帶作業,功課外,...他們還要帶水,帶筆盒,帶美勞用品,帶課外活動用品,帶午膳盒....,這樣一來不重死才怪呢?

大宅

小草兒 發表於 16-11-9 19:43
香港小學生的書包重,人人皆知,但點解政府及學校採取的措施都未能幫助減輕小學生的書包重量呢?

其實我覺得 ...

教科書唔係重量重點(emoji)永遠都係功課比書本重

已刪除用户

禁止訪問

醒目開學勳章

回覆樓主:

大宅

認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

仲要啲膠面書其實又反光壞眼又唔好寫…次次拎鉛筆寫都要雕刻咁雕擦唔甩…

大宅

回覆:Hazelzel 的帖子

見過一個小三學生書包重8kg

子爵府

冇用架。
我地個間,話減書包重量。米日日帶中英數常識個d.

我話反來都吾會溫(冇默/考試),老師話assume你會溫喎!所以一定要帶反來。 晒氣!跟本糸帶反來又帶反去

大宅

認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

靚蔡太 發表於 16-11-10 08:16
見過一個小三學生書包重8kg

當年我個書包都好重,仲要自己一直體重喺3%果度,絕對超過十分一個自己囉個書包! 所以而家啲細路書包重我好深感受…仲要懶靚整色整水…壓死人冇命賠

最憎係仲要啲書好多都唔教

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實係紙質問題, 出版商唔願用平價輕身紙去印刷(似草紙個d), 因用呢d紙唔可以賣得貴, 無肉食!

用戶要求終止服務

回覆樓主:

管制都無用,學校自己印練習,一份份嘅工作紙,仲有咩紀錄冊,乜乜計劃小冊子,仲要日日帶呢本紀錄冊,都一樣重

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一個學期都仲要分AB冊...又唔係課課教, 亦根本無可能課課教...勁浪費

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

淨咩教科書我仔唔覺重,係加埋個功課袋同學校印果d先重

複式洋房

係,計漏了除書本的紙質重外,學校影印的A4紙的紙質都好重,如試拿過一疊A4紙,就知有多重,小學生每科都有好多工作紙,加加埋埋我想每天都要拿四分一疊影印紙回校,
總之,紙質重,書包重,腰骨好易勞損,骨頭移位,慘慘慘

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實我覺得 ...

咁佢地咪拆開賣,再加價囉

男爵府

一個學期分A, B冊但又教唔哂, 點解唔一本過印薄薄的紙, 作業又唔洗分開, 帶小好多書

學校工作紙又多, 帶AB冊書, AB冊作業又帶工作紙, 大人都覺重死

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

書唔重 拎來來去都係果四本到 有時加音樂/普通話
作業加工作紙再加練習 先重
拎埋水 餐具 零食

好似走難咁

水晶宮

回覆樓主:

其實每本書唔重, 只係一科要帶書、練習、功課簿, 一日有6科就有18本喇。如果一日得4科, 個書包就輕好多

男爵府

一一一 發表於 16-11-10 07:50
最衰重要有啲学校跳書教,明明AB册,1234册,但今日教下A明日又B,教B册日可能又要做A册功课,即變相要帶AB ...

Agree ,一時A冊,一時B冊,好亂!同埋有時候要帶晒兩本

男爵府

重到好似要擔泥咁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實我覺得 ...

呢D 事...30年前已經講緊......

首頁

尾頁

跳至