自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 sharonhwyc 於 08-11-27 18:08 發表
我果個都係咁,
不過係我自願,
都幾好玩架!

其實一齊生活冇話邊個一定做邊d,識得就郁手做law,不過我好憎人黑口黑面,命令式咁比人叫我做,指生哂咁,成日整爛野又唔認喎,比人發現在就話:你冇份用呀,一定我整爛先架,你快d攪掂佢呀...

比人命令點都條氣唔順架啦,好似裝天線咁,佢講一句.個廳一條,d房又要,咁我就要去買條天線返來, 一條入廳又分兩條線入房,轉下頭又話要拉埋個now入房睇,呢d我做到習慣哂啦.

結左婚我覺得變左做人妖law,男女同體呀...mouth:
<br><br>

伯爵府

除左我老公唔識整之外,佢都會自己動手做,因為佢話男人要識整屋企既野,咁先至配得上係個男人。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

公爵府

畀面勳章

我老公都係咁,未結婚個時有奶奶照顧佢,佢三姊弟咩都唔識,結婚之後有老婆照顧(即係我),咁我嫁黎做咩呢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 54heima 於 08-11-27 13:19 發表
有冇人好似我甘...屋企廁所壞左系老婆整...燈膽爛左又系老婆換...叫果位大爺出手可以幾個月都唔郁...仲系度講咩"工作外判"...你知唔知溫C傅整好貴架...自己有手有腳力所能及甘系自己整...
唉...對住大爺好似湊多個仔 ...

我家果個都係..有乜事..係等我打電話叫人黎整...
但係我一個女人係home..我都係等佢係home先可以叫人黎整..結果拖下拖..廁所燈壞左,一間房既房燈壞左...儲幾樣先叫人黎整

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 miffymiffy 於 08-11-27 05:37 PM 發表

配.............種....

配佢個死人頭!:;pppp:

伯爵府

我老公仲勁, 有一晚他說想食生果, 因我正忙於工作, 便洗了一個蘋果給他, 15分鐘後見他仍拿著個蘋果發呆, 問他為什麼不吃, 他居然答我:蘋果仲未批皮, 去核及切開一塊塊, 又無叉, 我真係唔知點食! 但我肯定他是發自內心, 想一想都是我的錯, 每次他食生果都是生果盆形式上, 我想他大概有10年沒有親手掂過成個完整的蘋果!

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

我同金兔係分工合作的...

邊個得閒邊個做 (照顧兔仔和洗碗除外)
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我媽媽就係人版~
所以我誓不整廁所, 換燈膽,
所有我覺得唔似女人要做既野~我都唔會做....
我日日吸塵, 煮飯洗碗, 洗衫, 洗廁所,
你可以話累唔做~
但有d係男人要做既野~我一定要佢做~

大宅

我老公咪又係咁
係屋企咩都唔識
沖完涼 底褲 都係叫亞女拎比佢
要搵野果陣 永遠都搵唔到
我一搵就搵到 明明放係佢面前 都睇唔到
而家屋企所有野 都係自己攪掂
佢淨係負責出去搵錢 放工番黎負責同個女玩

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

哈哈哈, 原來大家個老公都係咁,佢地係咪夾埋既呢?

我老公有一個強項架--整壞電腦,佢成日都要爭住整,但比佢掂過-包壞,百試百靈.
我依家同佢一人一部,我個部講明佢掂親我手都斬佢,好彩我呢部已安然渡過一年啦.

大宅

我好鍾意係ikxa買野, 每次都係我自己安裝架,
有次係洗手間鏡柜, 我問定同事借電鑽同點用,
砌好後跟手鑽埋牆安埋
我家大爺只付責托住比我上羅絲.

仲有所有要駁線的都係我做.

大宅

我都係一樣, 屋企所有嘢壞咗都係我整, 要揾嘢又係揾我. 所以老公係我大仔, 我哋經常性要照顧兩個小朋友, 女人真係命苦

大宅

我老公都係超級大爺....

記得上年搬屋, 成間屋D嘢都係我自已pack, 又話只係搬去隔離街, 所以唔揾搬運公司要自己搬, 點知到頭嚟, 三十幾箱嘢都係我自己分幾日搬去新屋. 喺三催四請下, 佢只係負責搬個電視咁大把. 搬到去新屋, 又係得我自己一個將D嘢unpack返晒出嚟.

成間屋D嘢都係我自己整, 小至換燈炟, 大至搬屋, 都係我一手包辦..... 而家有事我都唔會叫佢幫我做, 正所謂"求人不如求己".

由細到大我都係一個好倚賴嘅人, 以為結咗婚之後都有個男人可以俾我繼續倚賴, 諗都諗唔到反而令我獨立咗.mouth:

大宅

幫阿b換片唔會著番面褲, 又係我要去做連條舊片都係我掉.笑到肚痛, 笑死我啦!!!

原文章由 qqbabe 於 08-11-27 15:46 發表
我老公都係, 十足家春秋嗰d大老爺, 雖然樣樣佢落手落腳整, 但我永遠係執手尾嗰個. 換燈膽我要搬梯拆開個盒攞個燈泡出黎比佢, 燈蓋拆落黎我去抹, 完工我負責清理現場, 佢只係負責換嗰下. 佢要食mud野唔會直接同賓賓講 ...

大宅

自從我無返工做師奶,我屋企所有野,上至所有家務,下至洗冷氣釘粒釘掛野通洗手.洗碗盆喱d都係我做,下下搵師父做好金,佢日日番屋企只係食飯,打機,訓覺,最火就係你執完碗洗緊嗰時,地水未拖,垃圾未,問你有生果食未,洗完生果比佢食先,到做完晒d野嘅時候,你無生果食之餘仲要洗碟同fork,我做女時邊洗禁淒涼!

[ 本文章最後由 lulu823 於 08-11-28 19:27 編輯 ]

子爵府

你地好 叻 甘你地老公咪淨係提供 金錢和性服務

男爵府

自從我無返工後, 我家C6都變左大爺, 大男人一個
洗衫煮飯買餸洗碗打掃我一個人做晒, 食完飯仲吩咐我要切水果比佢食

好彩我唔識修厘換喉換燈胆, 如果唔係就會好似你地一樣要做

如果我有返工有賺錢, 我仲唔男女平等!!!

男爵府

我話俾你聽,我真係自已開電鑽鑽牆裝層架!!!
仲試過拉線裝電燈 (100% 真事)
而家,屋企D家務我一個人做晒,我係要返工,返工時BB帶去99到照顧,放工我接佢返屋企,做家務時放BB在網床。
我C6因為返工時間長,返到來食飯,飯都裝好才來吃。
我早上六時多出門口返工,做到晚上十一點多洗埋碗才休息,
做到血都嘔埋,有時都唔知為乜!!(為此喊過變左豬頭丙,情緒低落),但唔捨得阿女,又唔敢去跳樓
不過諗下,大把人慘過我,我有助養兒童的,諗起宣明會有三、四歲小朋友無左父母每日要四處找垃圾充飢.....所以要咬緊牙關撐落去。
好彩C6都知我辛苦所以都待我幾好,如果唔係真係...... !!
原文章由 方方媽媽 於 08-11-27 13:50 發表
我老公咪又係.
雖然逼佢,佢最終都會做,但係可能要等幾個月!
屋企買左個層架,已經幾個月啦,佢都唔安裝,唔通要我開電鑽咩!
不過,可能真係要我開電鑽鑽牆,自己裝! ...

大宅

你話我計較又好乜都好...
如果嫁個男人之後...佢變咗大爺...我變咗丫四...
咁就真係勢係假...
屋企係2個婆共同既...雖然話唔係樣樣事都計較邊個做多邊個做少...
但至底限度唔可以一面倒要個老婆大小事務一力承擔咁款,咁事問一個女人嫁個男人嚟做乜???
有時,2公婆係要坐底慢慢溝通...等對方知道自己應該負責既位置...
其實有句說話可以問下個老公...等佢將心比己咁反省下..
就係,如果你將來有個女...大個咗嫁人嫁咗個大爺,而個女做丫四咁做...作為老豆既你會唔會好心痛...?!
仲有係,係個大爺要知道自己應做既位置當中...
2公婆係會有爭拗同拉鋸戰...但依d都係必然既過程...
但久而久之...個大爺會開始慢慢知道咩係老公應該要做既...
咁樣作為老婆既就會開始有d多好日子過架啦...

我本身就係人辦啦...
e家屋企所有粗重事務...搬搬抬抬,釘釘dum dum我坐定定睇住我老公做...最多都係幫下手執少少手尾咁囉...

[ 本文章最後由 Jessie008 於 08-11-28 21:12 編輯 ]

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 daniel44 於 08-11-28 19:32 發表
你地好 叻 甘你地老公咪淨係提供 金錢和性服務

你講多左一樣啦,大爺到某個年齡就會收兵架,你估出面d元朗亞伯呀.
<br><br>

首頁

尾頁

跳至