嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb而家21個月, so far未食調味料,而且佢既野食係分開煮同埋早過我地食飯。請問大家幾時開始同bb一齊同枱食飯?

珍珠宮

菇兒 發表於 16-11-10 13:21
Bb而家21個月, so far未食調味料,而且佢既野食係分開煮同埋早過我地食飯。請問大家幾時開始同bb一齊同枱 ...

15個月,主要整1-2個清蒸嘅餸比佢食,大人唔夠未就自行調味

水晶宮

Bb而家21個月, so far未食調味料,而且佢既野食係分開煮同埋早過我地食飯。請問大家幾時開始同bb一齊同枱 ...
都係15個月左右。屋企嘢我地一向少調味。歲幾其實可以食少少調味,唔使太絕。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

未夠一歲就冇分煮乜,只係bb 果份飯係攪碎左/切碎晒同冇調味料.

如果你指同時食飯, 歲幾就同時食飯. 未同時食飯時,bb 食先, 之後我地食果陣bb 都一齊, 或者我食幾啖, 餵佢幾啖咁食.

回覆 菇兒 的帖子

您好 菇兒,BB自少養成清淡既飲食習慣好好呀! 將近兩歲既小朋友大多以家人日常食物為主、少油少調味,媽媽可以俾BB放係BB餐椅上同屋企人一齊食飯,等佢學習自己進食和餐桌禮儀,仲可以同佢一齊食平時不愛/少食既食材,BB營養會更全面架!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

禁止訪問

侯爵府

大約18個月就無分開煮,跟大人同枱食飯。
不過我一向煮飯不重味,少鹽少油,其中一個餸會適合小朋友口味,例如節瓜煮魚(零調味已經好香)、粟米龍脷柳(唔使煎炸零調味)。

煮清淡d,少鹽少油,其實一齊食大人餸都無問題
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

珍珠宮

-向坐high chair-齊食,我又要煮晚飯又教大b功課,bb食2啖,我又食下飯,老公又餵下魚畀佢。

大宅

引用:未夠一歲就冇分煮乜,只係bb 果份飯係攪碎

原帖由 bosch 於 16-11-11 發表
未夠一歲就冇分煮乜,只係bb 果份飯係攪碎左/切碎晒同冇調味料.

如果你指同時食飯, 歲幾就同時食飯. 未同 ...
請問點樣可以唔分開煮但bb果份又無調味同切碎?大人一齊唔食調味?

我意思係想唔再分開煮,同一時間食而且食同一樣送…

侯爵府

菇兒 發表於 16-11-19 12:36
請問點樣可以唔分開煮但bb果份又無調味同切碎?大人一齊唔食調味?

我意思係想唔再分開煮,同一時間食而且食 ...

少鹽少油,煮既時候無刻意切碎,上枱夾餸落碗仔先至用食物剪刀剪細少少。
又或者煮餸時煮好大人份量就先上碟,剩下小朋友份量繼續煮多一陣煮焾d。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

珍珠宮

菇兒 發表於 16-11-19 12:36

我意思係想唔再分開煮,同一時間食而且食 ...

少鹽少油,大人唔夠味自己加豉油,食果陣用食物較剪剪細舊

首頁

尾頁

跳至