懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

其實臨生前一刻 (順產), 是何感覺?
1.
有聞Ma Ma生前一刻會覺得急便便, 除此之外, 有咩感覺呢?
2.
點先知自然開到幾多度呀? 越開越大時自己有無感覺架?
3.
陣痛其實是那一個位置痛呢? 肚臍附近? 陰道附近?
4.
係米要學一些呼吸法, HA HA 呼就有助生產?

我宜家7個月嘞, 會選擇順產, 希望有多些心理準備! 多謝順產Ma Ma的分享!

洋房

1.
有聞Ma Ma生前一刻會覺得急便便, 除此之外, 有咩感覺呢?
-有d似m到肚痛+攪肚痛

2.
點先知自然開到幾多度呀? 越開越大時自己有無感覺架?
-姑娘會幫你check, 自己係feel唔到的

3.
陣痛其實是那一個位置痛呢? 肚臍附近? 陰道附近?
-成個肚下半部痛, 當然陰道同附近部位都會痛

4.
係米要學一些呼吸法, 如 HA HA 呼就有助生產?
-一定要用鼻吸, 用口呼, 姑娘話咁先唔會嘔

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

1. 生得果陣會好急好急好想痾既感覺
2. 我打左止痛針..由2度開到10度生得都無咩感覺架..仲瞓著左...記住我係打止痛針咋唔係無痛喎
3. 陣痛=m痛..只係痛好多好多
4. 初期唔係好痛時..深呼吸係有幫助既..但慢慢就唔得喇

男爵府

好媽媽勳章

最緊要好痛既時候,儘量要放鬆,唔係既話,會越黎越痛,一痛就深呼吸,會有幫助,唔好驚,諗下快d生佢出黎,好快唔痛架喇,記得聽姑娘/醫生當場教你點呼吸同埋點樣生出黎,要合作

祝你生產順利

複式洋房

多謝晒你地嘅分享!

大宅

我由7個月起,每日放工都會早一個車站下車,行15-20min,入左院未生得個時仍落地行,咁就會生得好快,仲會無咁痛。

祝你順利 la

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

今日我已經40W4D啦,點解仲無動靜?好驚

大宅

好媽媽勳章

醫生話係42周之內生都無乜問題喎.

伯爵府

我果陣時用無痛, 仲要係催生, 所以感覺唔到痛, 但feel到個肚扯住扯住好辛苦咁, 到左開夠十度, 停左藥就覺得好似之前有媽咪話, m痛加攪肚痛咁, 我覺得攪肚痛感覺強d, 係好痛果隻但又會有停下咁, 我果陣時痛到係咁嗌, 陣痛頭都仲有深呼吸, 到後尾痛到係咁嗌, 停左一陣又再係深呼吸跟住又頂唔順係咁嗌, 如事者咁樣痛下又用力就生左出來....

複式洋房

原文章由 Mimmy 於 08-11-27 13:58 發表
2. 我打左止痛針..由2度開到10度生得都無咩感覺架..仲瞓著左...記住我係打止痛針咋唔係無痛喎
4. 初期唔係好痛時..深呼吸係有幫助既..但慢慢就唔得 ...

我係第一胎,打算順產。我喺其他forum睇過有啲媽媽話生得既時侯都係超級勁急好想痾...... 有啲甚至真係失控痾咗屎 ......
好驚呀!係咪真係有機會會咁架?

別墅

睇完你地分享好似無咁驚~我都係好怕痛既人~

日子越近就越驚~~

珍珠宮

原文章由 fatmuichai 於 08-11-28 23:58 發表

我係第一胎,打算順產。我喺其他forum睇過有啲媽媽話生得既時侯都係超級勁急好想痾...... 有啲甚至真係失控痾咗屎 ......
好驚呀!係咪真係有機會會咁架? ...

係超級急屎咁
急急下用下力就痾左阿囡出黎喇

大宅

打止痛針真係咁有效?...

原文章由 Mimmy 於 08-11-27 13:58 發表
4. 初期唔係好痛時..深呼吸係有幫助既..但慢慢就唔得 ...

珍珠宮

原文章由 meilo 於 08-11-29 10:40 發表
打止痛針真係咁有效?...

我打完之後真係瞓著左喇
8點鐘打之後瞓左
到左10點我老公入到黎我係咁易望下佢之後仲繼續瞓
到左11點半姑娘十度開晒我先起身用力試生
我8點果時只係開得2度咋
3個半鐘開晒十度應該係好痛
但我都仲可以去瞓覺

水晶宮

好媽媽勳章

你好忍得痛喎
你bb好得意
原文章由 Mimmy 於 08-11-29 10:43 發表

我打完之後真係瞓著左喇
8點鐘打之後瞓左
到左10點我老公入到黎我係咁易望下佢之後仲繼續瞓
到左11點半姑娘十度開晒我先起身用力試生
我8點果時只係開得2度咋
3個半鐘開晒十度應該係好痛
但我都仲可以去瞓覺:excit ...

珍珠宮

我陣痛時打了止痛針,所以感覺不算太痛,仲瞓著左,我係腰骨痛的,醫生話因為bb背向我,另外止痛針藥效一過就要生,似要用力去大大一樣,好想快d痾

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

生之前係好似好急個種痛,好辛苦,我有打止痛針,不過可以太遲打,所以都冇乜效.頭個幾個鐘既陣痛就似m痛,用深"fu"吸都捱得過,跟住既痛就係條腰赤赤痛,又係另一境界既痛

等待驗證會員

會吾會急急下真的柯左D屎出來呀 .. 咁咪好鬼肉酸 ...

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

首頁

尾頁

跳至