夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

如果層樓冇寫你名,會唔會介意呀?(結婚後才買樓)

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

都會!

不過係未上會供寫一個人名字會方便D.可能2個人負債會影響上會,嬲之前問清楚先!

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我要求一定要寫咯,講真句,唔係唔信佢,而係今日唔知天日事,而家聽太多唔愉快婚姻,加上自己都有份供。

民房

會. 因為如果買樓, 我一定要幫手供, 所以一定要有我個名.

公爵府

唔介意!因為我打算同老公一人一層,咁就唔洗覺得唔公平,還有報稅時claim自住物業利息時可以claim盡D。he he .....

伯爵府

YES! definitely will. this happened to me once, had a very unhappy and negative outcome. It's a kind of respect instead of the actual ownership.

侯爵府

好媽媽勳章

We haven't put my name in our flat!
I don't mind.

He bought the flat before we got marry.
After we got marry, I pay the mortgage, and he pay for living expenses.
Now, the flat is already fully paid.
And he say he want to change the flat into my name (it is because I pay for it).
However, I don't want to do that.
It is because, if he don't love me one day, I won't take away anything related to him. I won't take the flat, as well as 1 cents from him. I will totally forget him and have my new life without him!

公爵府

原文章由 ac321 於 08-11-27 15:35 發表
We haven't put my name in our flat!

He bought the flat before we got marry.
After we got marry, I pay the mortgage, and he pay for living expenses.
Now, the flat is already fully pa ...

我都係咁諗!

男爵府

記得九七金融風暴時的負資産嗎?

當年結婚老公買樓沒有寫我名讓我給亞媽之之作作了一排, 當金融風暴後亞媽只有說我英明!

不過都是一句, 如果人要變心, 我要層樓又有什麽用呢?

原文章由 dannypang 於 08-11-27 14:20 發表
:-D :-D :-D :-D

侯爵府

好媽媽勳章

I am a 'simply' woman.
I am happy because....... he have told me to change his name into mine. With such words is enough to me!

原文章由 ume 於 08-11-27 15:40 發表

我都係咁諗!

別墅

see see點解唔寫我名先la...
若果無原因的話唔寫我名當然會唔開心la...
因為寫得我名起碼知道自己個地位去到边

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 ac321 於 08-11-27 15:35 發表

Now, the flat is already fully pa ...

照睇,
你應該幾揾到錢~~

如果冇乜錢既,
一旦離婚,
老公又唔分錢,
可能真係生活都成問題,
佢地著緊,
係因為佢地覺得咁先有保障.

翡翠宮

都幾介意架
原文章由 dannypang 於 08-11-27 14:20 發表

伯爵府

好媽媽勳章

我會睇下咩原因,
有合埋既原因 - 冇所謂,
冇合埋既原因 - 會唔開心.

我第一層樓只寫男朋友名,
想留一個名申請首置,
最後申請唔到,
到換樓時只寫我一個名,
因為利息平d,
佢都冇所謂,
如果再換樓,
我諗我地應該會聯名~~

大宅

邊個畀錢買先?
我同bf 首期同供樓都一人一半,所以聯名,好正常。

複式洋房

梗係介意啦

民房

我是會不開心,我末婚..上一次都因為結婚問題而分開,其中一樣關於樓,佢話我都有份供,無我名,我心想有一天被人換鎖,都無理由入屋,好似收工回家,人地一句,間屋你無份,甘我就玩完。好似想到好悲,但真是有人嘗過

男爵府

好媽媽勳章

我未結婚架, 但我男朋友已經講到明話就算結婚後層樓一定唔會加我名, 因為我都無份出錢又無份供...咁我梗係有唔開心啦, 好似無乜安全感, 但我無得怨呀, 我又真係無份出錢!

侯爵府

醒目開學勳章

如果唔洗我供我唔介意 如果要我供一定要有名 唔係第時有咩野 比左錢供冇自已份咪好唔抵

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

未買樓..所以唔知..
不過老公一早講過買樓只係寫我同仔仔名

首頁

尾頁

跳至