親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我既行程大概係咁, 8天自駕遊, 下星期weekend出發 好想去高千穗峽, 但路程上來回要用好多時間! , 有無JM都係11月份出發, 大家交流下, 有咩美食景點介紹? ,

Day 1 福崗機埸 > 博多酒店 > 能古島/遊博多運河城屋台Cancal City (21)

宿: 東橫INN博多口站前

Day 2 博多取車 > 呼子朝市 > 搭烏賊號遊七洞窟&波戶岬吃烤嶸螺 > 風的山丘公園 > 長崎 >稻佐山展望台

宿: 長崎思案橋里士滿酒店

Day 3 佐世保九十九島 >九十九島遊覽船珍珠女王 (九十九島遊覧船「パールクィーン」)>展海峰展望台 > 和平公園 > 原爆資料館>大浦天主堂> 哥拉巴公園 >眼鏡橋

宿: 長崎思案橋里士滿酒店

Day 4 長崎 >島原港 > 港渡船 > 熊本市 > 菊池溪谷 > 鍋ヶ滝瀑布>黑川

宿: 源流の宿 帆山亭

Day 5 大觀峰 > 天空之道 >米塚 > 草千里 > 阿穌火山 > 阿穌市 > 高千穗峽ttp://takachiho-kanko.info/tw/sightseeing/(2.5hrs)/九重夢吊橋 (21) > 由布院宿: 湯布院花由日式旅館

Day 6 由布院 >金鱗湖 > 湯之平街 > 別府

宿: 別府温泉 杉乃井ホテル

Day 7 別府 > 空中纜車 > 鶴見岳賞楓葉 > 別府市 > 博多酒店 > 還車> MarinoaCity Fukuoka outlet Shopping

宿: JR九州ホテル ブラッサム博多中央

Day 8 博多 > 博多地下街 > 福崗機場.

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

christy-mama 發表於 16-11-11 11:47
我既行程大概係咁, 8天自駕遊, 下星期weekend出發 好想去高千穗峽, 但路程上來回要用好多時間! , ...

day 5 最好查一查,上次地震之後部份路己經行唔到,
以我所以天空之道己經爛曬好似無靚景架啦?
阿蘇火山都未上得去

子爵府

shinku 發表於 16-11-11 12:11
day 5 最好查一查,上次地震之後部份路己經行唔到,
以我所以天空之道己經爛曬好似無靚景架啦?
阿穌火山都 ...

謝謝通知,我都擔心去阿蘇景點路上交通有無問題, 但又唔識睇當地日文報導

wcpcelia    發表於 16-11-11 15:12

象牙宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

christy-mama 發表於 16-11-11 12:16
謝謝通知,我都擔心去阿蘇景點路上交通有無問題, 但又唔識睇當地日文報導
...
http://www.qsr.mlit.go.jp/bousai_joho/tecforce/pdf/asoaccess

入面有得睇

阿蘇果邊都仲有幾條路封左

本來我都想去高千穗同埋阿穌, 但怕封路, 所以改左行程

子爵府

好呀, 唔該晒! 我睇睇先...咁你改行程仲有無住黑川溫泉?

象牙宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

christy-mama 發表於 16-11-11 14:38
好呀, 唔該晒! 我睇睇先...咁你改行程仲有無住黑川溫泉?
我去熊本油布同埋別府, 唔落長崎

我應該同你差唔多時間去, 都係自駕

子爵府

bylobb 發表於 16-11-11 14:41
我去熊本油布同埋別府, 唔落長崎

我應該同你差唔多時間去, 都係自駕
係呀....到時可以一齊上黎分享遊記

伯爵府

回覆:有JM11月份出發北九州? 大家交流下!

我今個月都去,1年內第3次!
除咗留意阿蘇封路外,如果你想Day 5去高千穂,再返由布,來回車程都遠,你要睇下時間,可能好趕

伯爵府

回覆:有JM11月份出發北九州? 大家交流下!

仲有長崎經搭船去熊本,要預多啲時間!碼頭與長崎市有一段距離,都耐耐地,之後要早少少到,俾錢排隊,落船又要逐架車落!
你book咗幾點船?
你睇下幾點去到黑川,早天黑

子爵府

Jessieyin 發表於 16-11-11 15:34
我今個月都去,1年內第3次!
除咗留意阿蘇封路外,如果你想Day 5去高千穂,再返由布,來回車程都遠,你要睇 ...
3次可以去晒全九州啦!

如果唔去阿蘇, 我就改day 5 長崎 > 九年奄賞楓 > 九重吊夢橋 > 由布院住多一日..高千穗應該今次唔再考慮去啦!

我要呢兩日確定去唔去黑川, 因要取消溫泉酒店

子爵府

Jessieyin 發表於 16-11-11 15:39
仲有長崎經搭船去熊本,要預多啲時間!碼頭與長崎市有一段距離,都耐耐地,之後要早少少到,俾錢排隊,落船 ...
我book左10:30船呀...但如果唔去黑川, 由熊本可以點去由布院呢?

象牙宮

christy-mama 發表於 16-11-11 15:55
我book左10:30船呀...但如果唔去黑川, 由熊本可以點去由布院呢?
我諗住由熊本先去菊池溪谷 再入 由布

全程 3小時左右

子爵府

bylobb 發表於 16-11-11 16:11
我諗住由熊本先去菊池溪谷 再入 由布

全程 3小時左右
夠時間可以去埋鍋ヶ滝瀑布

子爵府

剛向另一個分享網睇到, 由於JR站地陷, 附近酒店都受影響, 唔知下星期維修進度點呢? 地下街有無受影響架?

象牙宮

christy-mama 發表於 16-11-11 17:35
剛向另一個分享網睇到, 由於JR站地陷, 附近酒店都受影響, 唔知下星期維修進度點呢? 地下街有無受影響架?:th ...
我住都係住jr站附近東橫inn

最緊要有電, 最多唔去地陷果邊啫

象牙宮

bylobb 發表於 16-11-11 17:43
我住都係住jr站附近東橫inn

最緊要有電, 最多唔去地陷果邊啫
我反而驚去到未有紅葉睇

http://roasterpig.blogspot.hk/2016/06/kyushu-koyo.html

E 樹睇好多地方都只係開始黃, 仲未見頃

伯爵府

引用:Quote:Jessieyin+發表於+16-11-11+15:39+仲

原帖由 christy-mama 於 16-11-11 發表
自駕都係行高速!
你預下每段車程要幾耐,睇下夠唔夠先!
原本我都想住黑川,最後主打宮崎,高千穂!

伯爵府

引用:剛向另一個分享網睇到,+由於JR站地陷,+附近

原帖由 christy-mama 於 16-11-11 發表
剛向另一個分享網睇到, 由於JR站地陷, 附近酒店都受影響, 唔知下星期維修進度點呢? 地下街有無受影響架?:th ...
話預計14號會整好

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

第一日去到能古島已黃昏

子爵府

bylobb 發表於 16-11-11 17:46
我反而驚去到未有紅葉睇

http://roasterpig.blogspot.hk/2016/06/kyushu-koyo.html

睇紅葉同睇櫻花一樣, 講彩數

首頁

尾頁

跳至