自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

教我試過.幫佢禁就咪搞
感激遇上你~

大宅

阿婆開得戶口會唔識係銀行排櫃位

水晶宮

小靜B 發表於 16-11-14 12:26

無錯,你做得啱啊,有次係m記有個阿婆俾十蚊我,叫我買豬柳 ...
你好醒目呀!!!

子爵府

佢鬧得你咁激動更顯出有古怪...

子爵府

畀面勳章

回覆 whywhite22 的帖子

詐騙集團在找替身

案1:
這是真的!我在南崁華南銀行有遇過,就是一個歐巴桑很像農婦,還包著頭巾,跟我說她不識字,要我幫她提款,我覺得很奇怪,但又不忍拒絕,於是就跟她比怎麼操作,我就先走了。後來發現她錢也沒領,人就走了,大家還是要提高警覺 !

案2:
我在清大附近有遇過類似情形,要我幫忙提錢....我說我在一旁口頭教導她,怎麼按,結果歐巴桑就走了...

一定要看!!再看一次

案3:
今天經過一棟大樓,門口有一提款機,有一個阿伯,一直看著我走過他身邊,突然叫住我,拿一張提款卡,要我幫他在大樓門口的提款機領錢,他說他不識字,我回答我無法幫你領 ! ,我說我去叫警衛伯伯幫你。結果,他就回答我說不用了,繼續找路人幫他領錢。

朋友們要記住!

提款機可是有攝影機耶,萬一他說我搶劫或是偷他的提款卡,甚至他的卡片是! 偷! 來的,幫他領錢,反而在提款機留下影像,絕對會讓你百口莫辯!

會怕,是因為已有同事上當,目前仍官司纏身 。
顯然這是詐騙集團在找替身了!
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

子爵府

畀面勳章

回覆 yungchai 的帖子

雖然唔知實際佢係點樣呃錢, 但真係唔好亂幫人, 由其禁錢咁大件事。
詐騙集團在找替身

案1:
這是真的!我在南崁華南銀行有遇過,就是一個歐巴桑很像農婦,還包著頭巾,跟我說她不識字,要我幫她提款,我覺得很奇怪,但又不忍拒絕,於是就跟她比怎麼操作,我就先走了。後來發現她錢也沒領,人就走了,大家還是要提高警覺 !

案2:
我在清大附近有遇過類似情形,要我幫忙提錢....我說我在一旁口頭教導她,怎麼按,結果歐巴桑就走了...

一定要看!!再看一次

案3:
今天經過一棟大樓,門口有一提款機,有一個阿伯,一直看著我走過他身邊,突然叫住我,拿一張提款卡,要我幫他在大樓門口的提款機領錢,他說他不識字,我回答我無法幫你領 ! ,我說我去叫警衛伯伯幫你。結果,他就回答我說不用了,繼續找路人幫他領錢。

朋友們要記住!

提款機可是有攝影機耶,萬一他說我搶劫或是偷他的提款卡,甚至他的卡片是! 偷! 來的,幫他領錢,反而在提款機留下影像,絕對會讓你百口莫辯!

會怕,是因為已有同事上當,目前仍官司纏身 。
顯然這是詐騙集團在找替身了!
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

子爵府

畀面勳章

回覆 cindy618 的帖子

好的, 請看#66

象牙宮

2024年龍年勳章

Tingche 發表於 16-11-14 15:07
回覆 yungchai 的帖子

雖然唔知實際佢係點樣呃錢, 但真係唔好亂幫人, 由其禁錢咁大件事。

原來如此。

子爵府

木土土 發表於 16-11-14 09:42
返工遇著呢d,你反應好正常,比我會都會。

若我有時間,就可能會站在一旁教阿婆點㩒,但一定唔會掂張卡同 ...

呢個做法都有危險,如果張咭係假,阿婆比人拉左,阿婆可以同警察講話係你教唆佢提款,張假咭係你

大宅

我都唔會幫,防人之心不可無。

男爵府

我今日剛剛試過,有個中年內地女人話唔識用提款機,叫附近啲人幫手,我望一望,就叫佢跟指示,按退出。佢想俾佢張咭我,叫我幫佢㩒錢。

我話你唔識可以上銀行櫃台攪,唔會幫你!其實真係好可疑!

伯爵府

大宅

cameltkk 發表於 16-11-14 09:39
一早偶到佢,比佢閙爆我,陰公

你保護自己冇做錯吖!做人至緊要問心無槐!

男爵府

sanjoe 發表於 16-11-14 13:24
成日都話 '你第時都會老'

甘點呢

佢閙我,閙到吾想睬佢自己㯲完錢,我都趕住走了

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢自己唔"禁" 既理由係咩?

子爵府

比著我都唔會幫..最多幫佢搵警察幫佢~

伯爵府

回覆樓主:

我覺得你做得啱!防人之心不可無,点知個亞婆係咪騙子!

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

我都唔會幫... 我會叫佢等銀行開門,
叫銀行職員幫佢撳....

男爵府

後尾諗番,如果我幫佢,cctv 影晒,銀行有紀錄出左一萬,轉頭阿婆報警話我攞左,到時真係水洗都吾清

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔會。唔寫撳機根本唔應該申報提款卡。我最多教佢撳,死都唔過手

首頁

尾頁

跳至