自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問吓各位有無人可以提供一些語言障礙治療中心給四歲小朋友, 希望可以平d, 唔好太貴, 因朋友的環境唔係咁好, 而政府排咗成年都未有得睇.

水晶宮

原文章由 kathyfcc 於 08-11-28 18:34 發表
想問吓各位有無人可以提供一些語言障礙治療中心給四歲小朋友, 希望可以平d, 唔好太貴, 因朋友的環境唔係咁好, 而政府排咗成年都未有得睇.

出面一般都唔平喎...我識嗰兩個治療師,一個收$700一堂每堂四十五分鐘,但佢係老行尊黎,我仔升到小一都未識講野,但去佢度訓練咗半年就變咗開籠雀...另一間係呢個治療師前助手開既...唔知佢依家肯唔肯幫人做言語治療,但佢其他做GYM課程,一TEAM人既就四百幾蚊四堂囉,個別就唔記得幾錢,你有興趣既話都可以PM我,我俾佢地電話你去問下啦.

男爵府

我朋友個囝都有呢個問題, 不過佢都係冇咩錢, 睇左一兩次就冇睇落去, 而家佢個囝講野一d都唔清楚, 小一咋, 食講左"滴", 開心講左"哀dum" 又成日發脾氣 ...if我係佢mami食少d買少d都要e好佢, 希望個囝冇咩障礙, 健健康康成長

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

你可以試吓"庭恩兒童中心", 係私人非牟利, 我仔仔未有政府服務前响佢地處做個別, 收費比外邊私人平啲, 好有心...不過都幾full, 可以問吓....

地址:香港九龍尖沙咀海港城海洋中心1313B室
查詢及預約
Tel: 35868261/35868262
Fax : 35868260

服務收費

言語評估(個別):$300 (45分鐘)

個別言語治療:$300(45分鐘)

小組言語治療訓練:$100 (45分鐘)

治療模式視乎兒童的能力和需要,並由治療師決定。

(有經濟困難的家庭可以申請豁免或減免收費。)

申請減免收費:

庭恩兒童中心撥出60%的服務配額幫助有財政困難的家庭,豁免或減免他們的收費,有經濟困難的家庭(包括領取綜援的家庭)可在接受服務前或期間提出申請。

如欲查詢詳情,請與中心的行政主任聯絡。

http://www.benjiscentre.org.hk/chi/index.php

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

Have Moms here ever heard of 夏小月 Speech Therapy?

男爵府

Hi,

You can try Vegepa, most of our kids taking this, we have the good result or little and more improvement 改善。

I think you need traning and to improve the language system語言障礙 from his 大腦,Vegepa is a good supplement營養品,may be your son take only $168 monthly, you can try, 值得推介。

陳小姐
「我5歲的兒子在語言表達上稍遜一些,但當我給他吃Vegepa的幾天後,始料不及這樣的迅速,在幾天後的放工晚上,他不單止罕有地問我一些較複雜性及要思索的問題,而且在句子上的運用,從未試過有如此的層次性和組織性。
之後的日子裡,正常地在校吸收學習知識,加上身體的成長及腦部的良好發育下,語言的技能更趨技巧暢順。我委實很開心、很欣喜與大家分享我兒子的躍進。」

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1230470&extra=page%3D1

www.vegepa.com.hk
人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

大宅

唔該晒咁多位, 我會將d資料比我朋友.

水晶宮

原文章由 pollyw 於 08-11-29 10:04 發表
Have Moms here ever heard of 夏小月 Speech Therapy?

我仔之前咪係跟佢做咗年幾言語治療同感統訓練囉,幾好架,我仔小一開學跟佢,小一下學期過埋新年後已經由自閉唔講野(唔識講野)變成開籠雀係咁講野囉!同埋夏小姐真係好NICE,EVEN之後我無能力再去幫襯佢,但之後我為我仔既問題唔開心,佢經我朋友知道咗,佢都願意打黎同我傾又俾意見,呢樣確係好感動. 所以我幾欣賞佢.

男爵府

庭恩兒童中心 OR 夏小月 會好d? 我要english speaker 呀!!! thks
irene, why u chose vegepa instead of smart kids? but I also hv heard from other bk mom said vegepa is not good for boy, is it true? thks

男爵府

irene, i hv heard 有機處女月見草油 is not good for boy, anybody hv heard about it? and may i know the orig. flavour will hv strong fish taste? thks

男爵府

anybody hv tried 百"難"士 gei "DHA+Taurine " products? the staff in manning told me Taurine is much more better than EPA, I don't know if it's true, anybody knows? since my kid hv difficulty for the attention and also delay of speech. And not sure any supplement can help???? Pls advice

男爵府

我剛剛睇過一D好專業嘅翻譯營養書,知道由月見草油提取嘅GLA係對炎症同免疫系統好有幫助,但無聽過及睇過男仔不可以吃喎,而且同荷爾蒙無關係喎,對每個人不可或缺添。

因為Vegepa只喺用有機處女月見草油提取GLA嘅營養,係屬於Omega 6,即係中文好似叫伽侖亞麻酸(大多喺月見草油同人奶先有),脂肪酸對每個人身體好重要喎。

我由以前英國朋友買返來俾個仔食,到而家食咗好似有兩年啦,佢以前好姐仔,但愈大就愈男仔,而且有好多好處得到,好似濕疹、鼻敏感學習、思維同脾氣。

我美國的姪女有自閉有腦部問題好多年,佢食咗一小段日子就有一D咁多年都無好過嘅小改善。

亦因我朋友個女有語言問題,呢幾個月有不錯進步,但佢無出去做訓練,而係我朋友自己訓練個女,同食Vegepa魚油丸,好似個女以前條頸位有一D好似癬嘅敏感,而家重好返晒無咗。

去睇下Vegepa個網,入面好多醫學同營養理論,我無睇晒,我朋友有睇晒。

原文章由 BBIX 於 08-11-29 15:39 發表
庭恩兒童中心 OR 夏小月 會好d? 我要english speaker 呀!!! thks
irene, why u chose vegepa instead of smart kids? but I also hv heard from other bk mom said vegepa is not good for boy, is it true? thks ...

男爵府

irene, thks for your reply, do u think it really can help for the "attention", "speech", "temper" and "behaviour"?? how long it takes to see the result? how many tablets a day? and do u know what 's the diff b/w smartkids and Vegepa? since they re similar! and also, do u know EPA or DHA is more important? thks

水晶宮

原文章由 BBIX 於 08-11-29 22:45 發表
irene, thks for your reply, do u think it really can help for the "attention", "speech", "temper" and "behaviour"?? how long it takes to see the result? how many tablets a day? and do u know what 's t ...

食療方面係有人用,不過仲未真正証實到佢係對自閉或者過度活躍症係有幫助囉...我仔之前因為自閉又無專注力問題,嗰時我睇千禧BB見到D小朋友食咗魚油後有番專注力,我即刻買(GNC嗰隻三文魚油)俾我仔食,結果我仔食咗反而仲HIGH仲無專注,食一劑我仔至少HIGH三日,結果我都無俾佢再食,依家我仔食精神科醫生俾既葯黎控制過度活躍同專注力問題,係好咗好多囉,同埋我都同佢戒朱古力&甜食,我仔食咗就會好興奮,連佢自己都係咁同我地講(佢話食咗朱古力佢會好開心mouth: )...

所以每個人對邊種食物有反應或者有反效果,個個都唔同架...你可以試下既,,,不過始終嗰D訓練係對小朋友有好大幫助同好重要囉.

男爵府

我都好認為食療同營養療法對人嘅幫助,我不知道會有~仔仔媽咪~呢個情況,你好積極好叻又好辛苦呀。

我有做過Vegepa團購的召集人,同好多BK家長及朋友分享過大家嘅食後經驗,大家都無負面影響,甚至無High過以前,多數係積極進取咗。

雖然有D小朋友無家長嘅預期果D咁好好嘅效果出現,卻又有無預想過嘅好效果就出嚟,但有D就奇怪地好,有D就慢慢好,有D就限度好,有D就幾樣好,但無聽過重High過以前,唔知係唔係唔同成分同牌子嘅關係?

我見到同聽過呢D,重有就係親身體驗過,所以就建議一下,去睇下佢哋個網站,好多適合你哋睇嘅研究資料。

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-11-29 23:33 發表

食療方面係有人用,不過仲未真正証實到佢係對自閉或者過度活躍症係有幫助囉...我仔之前因為自閉又無專注力問題,嗰時我睇千禧BB見到D小朋友食咗魚油後有番專注力,我即刻買(GNC嗰隻三文魚油)俾我仔食,結果我仔食咗反 ...

水晶宮

原文章由 Irene1121 於 08-12-1 09:10 發表
我都好認為食療同營養療法對人嘅幫助,我不知道會有~仔仔媽咪~呢個情況,你好積極好叻又好辛苦呀。

我有做過Vegepa團購的召集人,同好多BK家長及朋友分享過大家嘅食後經驗,大家都無負面影響,甚至無High過以前,多數係積極進取 ...

其實我以前都傾向於食療架...不過之後睇到我仔有咁既情況再加上我仔個治療師唔BUY食療呢套(佢解釋得好詳盡,我都唔太記得),所以至無再食魚油之類既保健產品,不過我响食物上就真係會減少佢吸收咁多糖份同埋唔俾佢食朱古力同咖啡囉.呢樣又確係幫助幾大.改善咗好多.

男爵府

但你地有冇聽過vegepa 好定smartkid 好? 哩兩隻有乜唔同? thks

男爵府

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

夏小月

曾經去過北角夏小月, 收費頗昂貴, 感統訓練 : 800x4x4x24 即係$800/堂, 密集訓練, 每星期四堂, 一個月大約四個星期, 要去兩年
即係30幾萬, 覺得佢好搵笨, 出得甘ge價錢就不如去中環, 問左社工, 交紹去step center, 係中環, 不過收費吾平

男爵府

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆 #16 ~仔仔媽咪~ 的文章

我個小朋友好中意飲朱古力, 仲要每朝都飲

水晶宮

原文章由 Pizza_Hut 於 08-12-1 11:08 發表
曾經去過北角夏小月, 收費頗昂貴, 感統訓練 : 800x4x4x24 即係$800/堂, 密集訓練, 每星期四堂, 一個月大約四個星期, 要去兩年
即係30幾萬, 覺得佢好搵笨, 出得甘ge價錢就不如去中環, 問左社工, 交紹去step center, ...

我仔之前都係跟佢喎,佢係老行尊黎喎,嗰時我仔升到小一都自自閉閉又唔識講野又唔主動同人講野,我仔九月中跟佢,之後小一下學期,過咗新年,我仔已經變咗開籠雀係咁講野囉!嗰時我都有俾我仔密訓,一個星期番四日,每日兩堂(一堂言語加思維,另一堂做感統),一個月要一萬三千幾蚊囉.但進步得都幾快喎.

首頁

尾頁

跳至