想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係新手一名
停左食避孕藥三個幾月.早兩個月開始量體溫
但有d野唔明想請教下
以下係我最近一個月的體溫 [day 1=28-Oct]
我day 15係最低溫.但第二日唔係立即彈升
咁我係咪即係無排卵

136.65
236.79
336.64
436.57
536.76
636.77
736.51
836.39
936.4
1036.41
1136.43
1236.73
1336.74
1436.34
1536.27
1636.34
1736.67
1836.78
1937.05
2236.9
2336.89
2436.84
2536.82
2637.2
2737.14
2836.83
2936.73

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

咁你的cycle係幾多日啊﹖

原文章由 tko123 於 08-11-29 00:07 發表
我係新手一名
但有d野唔明想請教下
咁我係咪即係無排卵

136.65236.79336.64436.57536.7 ...

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

正常地,體溫唔會即刻彈升,所以你既體溫都升得好正常呀
不過,我見你DAy 28體溫開始下跌,如無意外大約Day 29、30就會黎M 我估得有無錯呀?

洋房

If I am right the day before your temp rasie is your ovulation day. Any BK mommy
correct me if I am wrong.

大宅

原文章由 pigpig 於 29-1111-08 05:36 發表
正常地,體溫唔會即刻彈升,所以你既體溫都升得好正常呀
不過,我見你DAy 28體溫開始下跌,如無意外大約Day 29、30就會黎M 我估得有無錯呀? ...

係呀
你真係好叻
我今個月會開始睇中醫調理下身體

大宅

原文章由 tko123 於 08-11-29 17:37 發表

係呀
你真係好叻

:)
八掛問一句, 點解要調理ge?同之前食避孕藥有冇關ga?

大宅

我都覺得你個體溫已經好靚,好過我好多喇..
我果d簡直好似近排個股市咁,不斷大升大跌大升大跌.!!

原文章由 tko123 於 08-11-29 00:07 發表
我係新手一名
但有d野唔明想請教下
咁我係咪即係無排卵

136.65236.79336.64436.57536.7 ...

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原文章由 tko123 於 08-11-29 17:37 發表

係呀
你真係好叻

你岩岩果個Cycle應該大約Day 14、15排卵,你留意一下,多數排卵後14日,如果唔中既話就會黎M,呢個多數唔會改變,會變既就係你排卵既日子
其實,我覺得你既體溫真係好靚,可以自己試多個Cycle然後先睇中醫﹙只係我個人意見﹚,因為你既體溫真係無大問題,我諗只係dodo既時間唔配合
加油啦!

琥珀宮

原文章由 marie貓 於 08-11-29 18:32 發表
我都覺得你個體溫已經好靚,好過我好多喇..
我果d簡直好似近排個股市咁,不斷大升大跌大升大跌.!!

唔好傷心啦我今個Cycle既體溫咪一樣....好似過山車一樣呀!我無眼睇呀如果唔係用排卵棒,真係連自己幾時排蛋都唔知呀加油呀!

大宅

我c6話我傻呀...體溫好易有變化,話我咁都好信...
但我見呢度好多sister都用度體溫bing左...
所以先一試....
但估吾到我d體溫會咁肉酸......

原文章由 pigpig 於 08-11-29 19:13 發表

唔好傷心啦我今個Cycle既體溫咪一樣....好似過山車一樣呀!我無眼睇呀如果唔係用排卵棒,真係連自己幾時排蛋都唔知呀加油呀!

琥珀宮

原文章由 marie貓 於 08-11-29 19:33 發表
我c6話我傻呀...體溫好易有變化,話我咁都好信...
但我見呢度好多sister都用度體溫bing左...
所以先一試....
但估吾到我d體溫會咁肉酸......

我老公就無出聲,不過,佢有時記得都會問下我,今日體溫點呀.....我上個月好正常ga...唔知點解今個月攪成甘可能心情影響啦!
唔好唔開心,慢慢黎,一定會有成功既一日

大宅

我睇中醫係因為我本身身體比較差
我D手腳係長期冰冷.D同事成日話我係係雪柜走出嚟
我以前嚟親M都痛到死.仲要又疴又嘔
後來食左避孕藥就無事
現在停左藥差唔多三個月又好似OK喎
但點都想睇中醫調理下身子

洋房

我都有睇中醫調理身子,就係因為mc超亂,後來我轉睇西
醫先知,原來避孕藥有調經作用,所以我相信你是食避孕藥
食好了。

原文章由 tko123 於 08-11-30 00:05 發表
後來食左避孕藥就無事
但點都想睇中醫調理下身子 ...

琥珀宮

原文章由 tko123 於 08-11-30 00:05 發表
後來食左避孕藥就無事
但點都想睇中醫調理下身子 ...

原來如此,甘你就要睇中醫調理下身子啦
祝你早日成功!

首頁

尾頁

跳至