跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

各位,我回來了!

我今日終於出院喇,而阿b就仍在廣華,因為佢有少少感染問題,所以要打埋d抗生素針針先可在2/12出院了.
至於我呢,我最後因為度數開唔夠,所以要緊急開刀,不過大家不用擔心我,我傷口無咩事,醫生都說無問題,後天可拆線了.
bb是在25/11出世,有6.7lbs,都是估計的重量,呢2日我都有落去育嬰室埋左身2次,bb都幾肯啜,希望出返院後佢會繼續啦,因為我唔係完全埋身餵呀,好喇,我都要休息了,稍後再傾啦,各位等待中既媽咪你地要加油!!!

大宅

hello各位!!!
我而家先有時間上下來留言咋
恭喜晒natalie媽咪! 是3號出世嗎?? 太好了
我b女25/11出世,早左d,keke~
呢幾天入左姑奶度,雖然有佢幫,但餵人奶生活真令我很累...但我會盡量堅持的...而家12點後的2餐都餵奶粉,亦試緊罐beanstalk,如果唔得就要轉了.
11月bb在廣華真的吃那個"愛他美",阿女食左成個星期,講真,真係唔知佢是本身腸胃唔好 或是 愛他美唔掂, 醫院話佢有嘔奶
and, 我女在醫院住了7天,估計因為d姑奶唔勤幫阿女換片,所以up到b女patpat損晒,搞到我心痛c啦,唉!

[ 本文章最後由 kitnat 於 08-12-6 18:58 編輯 ]

大宅

原文章由 B.GIRL 於 08-12-7 12:51 發表

加油啊 !! 你要堅持餵阿女啊 .... 阿囡個pat pat 損左,
真係肉都痛,你好好照顧佢,遲d 應該無事嫁...放心 !!
見到你出到post 都好開心....半夜餵奶真係最辛苦,
不過如果阿囡唔夠飽,無計都要補奶粉..
你有時間真 ...

多謝支持!我會加油的!我已經幫阿女patpat搽左d藥粉,今日好左很多,開始結焦!

大宅

11月廣華b

各位11月媽咪
因為我b女在廣華吃左1星期"愛他美"後尾出院買左1罐當不時之需,仍未開封,唔知有無媽咪有興趣要左佢?我唔想浪費

大宅

原文章由 ball_b 於 08-12-7 15:17 發表

個隻愛他美奶粉真係唔係好掂呀! 阿囝食左柯D臭臭好ugly,我分左幾餐幫佢轉返森永,而家好好多啦!

我而家要人奶+奶粉比阿囝食,因為上唔切奶,阿囝又快餓,我開刀生,暫時未飲得魚湯,希望過左12朝飲返d魚湯可以快d上多d奶啦! 琴 ...

原來呢隻奶粉禁唔掂,我都唔知,佢出院後我都全埋身.
請問你人奶同奶粉,點樣分配時間?

我同natalie媽咪差唔多,夜晚才補奶粉,等佢訓多d!

大宅

原文章由 emilylada 於 08-12-7 18:27 發表

大家都比心機呀, 做人mami真係好辛苦...真係好多謝大家0既分享!!!!
aiya,我都好心急, 離edd都唔夠一個week...會唔會輪到我呀b過期居留ga ???

btw, 係咪真係要呀b出左世先會有奶出ga ??? 聽大家咁講,上奶真係唔eas ...

不要擔心,我女雖然25/11出世,但我最谷果日係成4/12才最厲害!

大宅

原文章由 CaHoBB 於 08-12-8 12:11 發表
Dear All,
我終於放產假了
恭喜咁多位媽咪都生咗 可爰的bb

而我正在等待中... 21/12...

kitnat 可以pm facebook address 比我嗎?
I want to see you lovely bb! ...

[email protected]

大宅

原文章由 miniSA 於 08-12-8 12:38 發表
收到B.Girl sms 話佢今朝見紅入咗院, 又就快多一個bb出世!

大宅

各位媽咪
我之前買的beanstalk阿女唔岩吃,如果有人唔嫌棄開左既,我可送出呀(只吃了幾餐)

大宅

原文章由 CaHoBB 於 08-12-8 14:11 發表

收到invitation 嗎?

係咪姓PANG?

大宅

原文章由 olmanbb 於 08-12-8 19:15 發表
你点知阿B吾arm食呀,系吾系无便便呀?

有便便,不過D便有很多一粒粒白色奶粉渣,家人說消化唔到.所以我現在比佢吃思敏兒,之後無渣了.

唔知有無媽咪想要呢,唔介意開左既話,費事浪費啦

大宅

恭喜恭喜!!!B.GIRL!

大宅

原文章由 ball_b 於 08-12-8 21:16 發表

我完全唔可以好似妳地咁淨係夜晚先餵奶粉呀,因為人奶唔夠阿囝食,e+每餐都係人奶+奶粉,夜晚就全奶粉,但係全奶粉佢都好似唔多夠飽呀! 希望快d上多d奶,咁就可以淨係夜晚餵奶粉啦! ...

唉!其實我唔好得幾多
經過呢1星期,我發覺我D奶唔夠阿B女吃,很快餓就喊
所以我已補左奶粉3日了,每日多數8餐,中間夾住3餐到是人奶(埋身/PUMP出來)
唔知有無媽咪可以比D意見我呢?很煩... 我又唔想阿女全奶粉,佢而家左眼很多眼屎,又多痰,唔知係我D奶濕熱OR食左奶粉熱氣....

大宅

原文章由 燴番薯 於 08-12-11 15:00 發表
昨天返咗去廣華覆診. 今次姑娘有幫我照. 見到頭仔向下,落咗約1/5.所以我諗我都無咁快生得.哈..重睇到亞b係度玩手指添..

上次我38w返去例檢,姑娘都說我b女頭仔已落1/5架
不過38w4d就作動,6d就生了,你唔好諗住無禁快呀,哈哈
雖然我後尾開刀,但真係作動生得囉

大宅

原文章由 klam11 於 08-12-11 19:56 發表
我BB係30/11出世,2.92kg,禽日係健康院檢查有3.09kg.
我都係比BB食人奶同奶粉(森永),因為人奶唔夠BB食同埋食既時間太長. 我BB d屎屎都有d白色粒粒.
依家好想搵兒科醫生打五合一/六合一,唔知大家有無好既醫生(九龍區)呢? ...

你bb都是變了11月b,我都係
係呢,你餵人奶的時間係點架呢?我而家8餐著左6,7餐都是奶粉呀,阿b飽d就訓得定很多同埋時間stable d,所以而家主要餵奶粉囉,
唉,其實都很矛盾,又想阿b食人奶,但很多阻滯...mouth:
5合1,6合1我都不太清楚,我同emilylada一樣,我暫時都係諗住去健康院打晒針卡上的針便ok了

大宅

原文章由 燴番薯 於 08-12-12 09:23 發表

吓..唔係掛..我重以為無咁快.等我重大安旨意安排咗下個星期的活動添
好開心呀,返埋明天我就開始放產假啦. 咁大個女都未放過咁長的假期.. ...

係呀,放產期確實幾開心的!!!哈哈~~
係呢,你係咪諗住阿b出世就全人奶呀?
我而家每日谷奶都痛,但pump出來又唔多,很煩~

大宅

原文章由 燴番薯 於 08-12-12 09:26 發表

聽你們咁講又覺得原來餵人奶真係唔容易,我都有少少驚自己唔掂呀. 不過如果真係唔得都無計,奶粉都ok的...又不是什麼壞東西,只是無人奶咁好啫.
我都係諗住打健康院果d針咋.... ...

係既,很多媽咪都一開始比bb吃奶粉的,確實不是什麼唔好的
不過我媽咪反而叫我盡量餵到我放完產假囉,對阿b身體好d!
但我現在在姑奶度坐月,她說我本身個人濕熱&人奶唔夠阿女飽肚,成日喊要食,其實餵人奶係禁啦,但佢幫我湊12pm後的,所以唔餵奶粉又訓得唔好囉,姑奶仲叫我唔想餵人奶時就出聲,煲野比我收奶.
講真,我真係唔想禁快收奶囉,好話唔好聽,只得一次(我諗住生1個之嘛)
禁快叫我收奶,我會唔開心呀...

大宅

原文章由 ball_b 於 08-12-12 15:44 發表
講開餵人奶問題,我就真係好有問題!

我比阿囝埋身食,佢食到gawo (睇佢d便便知道佢食到人奶),d奶仲會自己滴出來,個胸墊濕晒,成日都要換,我唔知點解硬係pump唔到出來,我唔知係我唔識用個pump定點啦! 我好想pump到出來存住,咁一 ...

其實我都係!要pump到60ml或以上呢,就要很谷很谷時先有!
其他時間都只有3,40ml到,之前阿女都是全人奶1week,係有便便,但d便有潺,姑奶話我濕熱...唉,總之唔支持餵人奶啦...
而家呢2日佢幫阿女調教食奶及他息時間,而家教到佢4hr一次奶粉,就算醒左都只係比水佢飲,一定要教岩為止,唔係唔好,但禁樣我無得埋身餵囉...

有可能你未推散d硬塊,你有冇摸到有d硬硬地?上次去健康院我比姑娘按,按到我c禁濟,真係要很出力按,要頂住痛,我返到家都無禁大力按了,只係massage下,pump果時一路吸一路massage,禁樣做我會多d奶beep到出來的,你試下丫

大宅

原文章由 klam11 於 08-12-12 17:53 發表

我餵人奶的時間都係主要係朝早,每次餵成一個鐘又多,一日8、9餐著左3餐係人奶,餘下都是奶粉。
我都一樣好矛盾,想阿b係我返工前可以食多d人奶健康d,但我依家自己成個人都好殘,個背脊同腰骨痛到不得了。唉.....
我想 ...

我咪又係,諗住半人奶到返工前的,但點知事與願違!
我阿女開始轉吃奶粉都係禁,日頭食人奶,整整下2至3餐是人奶,而家差不多全奶粉了,但我阿女無你阿b禁乖,佢擔住我食唔夠10or15mins就訓著,成日要搞醒佢再比佢轉另一邊先得,都可以再啜多10mins到啦,搞到我都餵到無心機
如果你腰骨禁痛,就pump出來啦,餵人奶都要靠腰力的呀,阿b訓覺時你多d臥床,會好d架!
我成日比人話我唔去訓覺,叫我休息多d就算唔累都係...但我唔太聽話

大宅

原文章由 B.GIRL 於 08-12-12 22:35 發表
各位,

我返來同你們再Chat 過...... Tks
各位在facebook 留言....
我在廣華生這個囝囝真係多波折.......
盡之真係一言難盡........ 好彩最後阿囝無事,
稍後話返比各位知..... ...

好呀,你有時間先講啦,湊仔緊要!

首頁
12345...8

尾頁

跳至