自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

話說我女參加左下個月舉行二人朗誦比賽,上星期五收到老師派來的備忘錄,上面寫上當日集合時間,集合地點。因為當中還有一些細節唔太清楚,所以就打去學校問番負責老師查詢。

而老師回覆,當日是家長自行帶小朋友去會場,比賽完後就帶返小朋友返回學校,(呢個安排都算啦!)但老師之後就話因為我個女的拍擋的父母當日唔得閒出席,所以要我們帶埋阿女拍擋一齊去…佢話事前已經同左我個女講左,仲問我個女返屋企時候有冇講…(當然冇講啦)我問番老師其實學校唔會安排老師帶隊出席嗎?但老師話唔會出有老師帶隊…所以感覺他們安排好似唔係咁好

所以想知道其他學校是學校帶隊還是要家長自己帶

大宅

唔帶,隨時累埋自己個女冇partner,我就點都會帶埋一份

大宅

傻Y頭 發表於 16-11-22 21:26
話說我女參加左下個月舉行二人朗誦比賽,上星期五收到老師派來的備忘錄,上面寫上當日集合時間,集合地點。 ...

我小朋友學校係家長帶又或者家長義工帶!

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

阿女學校... 個人嘅自己帶, 集誦隊就老師帶

maxisau    發表於 16-11-23 12:56

男爵府

傻Y頭 發表於 16-11-22 21:26
話說我女參加左下個月舉行二人朗誦比賽,上星期五收到老師派來的備忘錄,上面寫上當日集合時間,集合地點。 ...

以前幼稚園朗誦,個個都系家長帶去,得我地學校老師由頭等到尾,好盡責。不過,我唸大部分情況下,都系家長帶,因為老師要上堂。但你帶埋人地個女,好奇怪ze

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

朗誦節係家長自己帶小朋友,
我見其他家長都係咁

利申: 其他朗誦比賽無參加過

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我小朋友之前代表學校朗誦比賽都係由老師帶,老師只會問家長有冇興趣去睇
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

唔明, 帶埋有乜問題 ?

如果老師帶, 咁邊個教書 ?

大宅

如果你唔幫手帶你小朋友分分鐘冇得參加,我係你都焗住帶

另我們學校報之前講清楚獨誦家長帶,集誦自由帶(我們學校集誦好多人)

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

回覆:你話應唔應該帶人家個女一齊去比賽呢!

校際朗誦同音樂節都係家長自己帶,除非係集誦,個個唔同日子比賽,老師帶真係唔洗上堂...
我唔介意帶埋同學去,我同阿女D同學好fd ~

珍珠宮

回覆樓主:

方便咪帶埋囉!好少事

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

睇下個女同個同學熟唔熟,好朋友就冇所謂,如果唔識既就一定唔帶,帶佢出去,一陣出左咩事你要負責任

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

我囡學校都係家長帶。

水晶宮

如果是由學校出發,比賽後,帶回學校,我覺得無問題,一向都是家長帶,學校只安排習誦接送,通常人多,會book旅遊車。

珍珠宮

我每年都會帶埋亞女既同場比賽既同學一齊去我覺得反正我都去同一個場!帶埋又有咩所謂呢

男爵府

唔係化 發表於 16-11-22 21:34
唔明, 帶埋有乜問題 ?

如果老師帶, 咁邊個教書 ?

第一阿女拍擋我唔識的
第二當日是我老公帶的,一個男人帶住人家個女,好似唔係咁方便…(可能我先小人後君子啦!冇事就冇野,有事時候就揹好大責任)

大宅

我都係自己帶,我又覺得只要順路,幫手帶埋都冇乜所謂,沿途大家可以傾下計,多D了解下佢地學校生活同相處。

之前我女賣旗,我都幫手帶多個同學仔,我其實好開心可以了解佢地多D。

男爵府

MariaTsui 發表於 16-11-22 21:38
如果是由學校出發,比賽後,帶回學校,我覺得無問題,一向都是家長帶,學校只安排習誦接送,通常人多,會bo ...

明白,因為我個女是第一年參加朗誦,所以唔太清楚咁既安排係好普遍的,我地絕對唔介意自己帶小朋友去會場的…至於要帶埋對方拍擋,我唸要同對方家長溝通下先

男爵府

tristawan 發表於 16-11-22 21:52
我都係自己帶,我又覺得只要順路,幫手帶埋都冇乜所謂,沿途大家可以傾下計,多D了解下佢地學校生活同相處 ...

明白

伯爵府

回覆樓主:

當年都係自己帶, 如果人地家長唔介意由我老公陪, 我亦冇所謂, 小朋友有個伴仲開心。

首頁

尾頁

跳至