自由講場

跳至

首頁
45678...26

尾頁

子爵府

如果係我我會好唔開心
啲人成日都話畢業係個仔嘅事結婚係兩個人嘅事,但作為父母真的唔關事?
我睇住自己個心肝寶貝長大成人,大學畢業都算係一個里程碑,作為媽媽希望影張相留念真係合情合理
好多時父母係好煩,但希望年青人能明白,你們每行一步,父母在背後看著真的比你們更肉緊

子爵府

回覆樓主:

其實係幾無聊,唔去都冇乜可惜。不过,畢業相係要影,租袍返去學校影相就得,有冇问过阿仔会唔会咁做?

珊瑚宮

佢未畢業?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

問同學借件袍再係校園影過,(如果同學件袍未到期還)!

珍珠宮

anna59 發表於 16-11-22 22:20
呢D就系仔同女嘅分別,都系女窩心D

我係女,我當年畢業都無出席畢業典禮,亦無同家人影相

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

worthy 發表於 16-11-22 21:59
話說我個仔讀完degree, 前兩個月收到成績單知道pass咗. 我已經不斷問佢幾時行畢業禮, 我一定會請假去觀禮, ...

佢什麼honour畢業?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chuiyeebird 發表於 16-11-22 23:18
佢未畢業?
唔會掛?

侯爵府

引用:話說我個仔讀完degree, 前兩個月收到成績單

原帖由 worthy 於 16-11-22 發表

話說我個仔讀完degree, 前兩個月收到成績單知道pass咗. 我已 ...
咁怪

珊瑚宮

cy101 發表於 16-11-22 23:24
唔會掛?

我估咋

琥珀宮

chuiyeebird 發表於 16-11-22 23:28
我估咋
我諗起老表你好野.... 王苑芝!!

大宅

YolandaTam 發表於 16-11-22 23:16
唔駛諗得咁複雜啊各位: 其實畢業典禮係極悶嘅一件事, 要坐喺度幾個鐘頭又唔打得機又唔睇得書又唔可以講嘢, ...

冇錯,
樓主果個仲要係仔
邊有男仔重視呢d儀式架

男爵府

引用:Quote:sunshine135 發表於 16-11-22 22:28

原帖由 luckybaby2011 於 16-11-22 發表
所謂周街都係99.9%?
一直以來、都唔係全部人可以升大學、即使今日比例高左、都不用那麽輕視自己吧。
畢業 ...
如你成家都係大學生,咁讀到大學都係好基本,有咩值得興奮?

畢業典禮,有人enjoy 咪去參加,我又唔係去搞破壞,覺得無聊有咩問題? 一定要流哂眼淚咁先得咩.. 除非係d repeat 左幾年好辛苦先拎到degree 畢業o個d la。。

瑪瑙宮

話說我個仔讀完degree, 前兩個月收到成績單知道pass咗. 我已經不斷問佢幾時行畢業禮, 我一定會請假去觀禮, ...

係咪佢自己供自己㗎

男爵府

lina9316 發表於 16-11-22 22:45
我同你相反。我自己攞到畢業證冇參加典禮。今日我仔提我,明天佢既畢業典禮,一定要出席,幫佢影靚d。我仲 ...
哈,我都是這樣,大仔畢業冇去,覺得好無聊。細仔一年前就問定我,他知我不喜歡去這些場合,我話唔去,他扮嬲,我最後說,到時先算啦!睇來這次都是走唔甩

複式洋房

係咪有咩苦衷?

男爵府

引用:Quote:原帖由 sunshine135 於 16-11-22 發

原帖由 hedhed 於 16-11-22 發表
人人價值觀唔同。有人以子女為重心,引以為榮。即係有人愛收藏鑽石,有人認為只係炭粒。唔影響人本來無問題 ...
父母真係要諗下自己d 期望係咪太多(幻想), 好似期望仔女結婚會擺酒,生完b 一定要俾阿媽湊,家用一定要俾,好多好多,只可以講時代已經唔同,不如試下了解下呢代細路諗乜..

上一代湊仔真係輕鬆d, 父母掛住揾食冇咩干涉仔女,而家呢代父母對自己太高要求要做足100分,換黎既係200倍既期望.. 岩岩先畢業得o個20歲仔,點會真係咁識人情世故真係為博阿媽一笑丫.. 失望還失望,個仔依然會關埋房門話之你..

男爵府

我有兩個學位,但兩次畢業我都無去。但有部著袍同屋企人影相!
唔去無原因,只覺得咁大棚人響度得個坐字好無聊。至今都沒有後悔。
其實你可以叫阿仔著袍同你影返相。儀式啫,無野好介懷。

利申:我唔係一級榮譽,但都考得唔差,唔去,純粹好怕無聊儀式。

珊瑚宮

cy101 發表於 16-11-22 23:31
我諗起老表你好野.... 王苑芝!!

係喎

別墅

我當年都無都無叫爸爸去呀只有我媽我哥去,佢地都無特別話好想去

影畢業相都系我邀請全家去,佢地仲嫌遠又話勞師動眾

我估人人對畢業的熱情都唔同

水晶宮

回覆樓主:

多關心小朋友,主觀太強不是太好。

首頁
45678...26

尾頁

跳至