論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

每年放假?要咩?

請問是否新制定工人每年要放假???
在今年七月頭工人已經放哂d"第2個約"所有假期?
咁樣...我須要下年度給她放"第3個約"假期嗎?入境處是否給她一年visa?咁點樣先可以唔出境再續一年visa?

我知第3個約假期分別第5年(10日)第6年(11日)

請代幫忙~~~因為我工人話佢d朋友個個都每年放~~~都唔知邊句真....唉..煩?

水晶宮

Re: 每年放假?要咩?

應該唔係年年一定要放假比個工人架 wor. 係可以儲假, 兩年約內比佢放晒囉. 而且, 當一個contract 完 (i.e 2年後), 要再續約, 個工人都要出境唔少於7日, 咁就緊係當年假比個工飛番老家啦.

你可以問下agent, 同埋入境處.

大宅

多謝妳回覆!
我打左去入境處問喇....今次真係大大獲喇!
例如:
工人完約在9月15日最後一日,在這日她就要返回原居唔少於7日.回港後再續約就可以有儲假!(即係2年後再放)

咁我今年7月比佢放成21日對續約都冇用???我又要出年9月中前放多一次假給她呀 :-x :-x :-x :-x

大宅

Easy媽咪,

係呀!你今次好大鑊架,你之前未放個工人假時,應該上來BK問吓我哋丫馬,啲工人依家好古惑架,最鍾意同僱主講話香港政府要佢哋年年返祖家,你無畀你工人呃埋機票卦,你有無agent架?去問吓agent啦,或者你扣返佢之前所放嘅假期,當佢係放no pay leave,即係扣返佢人工,拿,我唔知得唔得架,你最好都係問吓你個agent啦.

大宅

虎到金來勳章

ballpen,

大見事la, 我剛請了個剛完約的印印. 在前二年合約內她無回過印尼,後來再同我簽約,都冇回印尼,以我所知她得一年工作Visa,明年(一年後)要出竟一次,我的Agent 話可以叫她去深圳二天就可以申請到新工作証, 是真的嗎?

請問幾時開始生效要回祖家七日 同只是出竟就ok??
因我bb會明年出世,我同agent講明年我吾會俾她放大假,緊係唔係唔得???

水晶宮

Easy媽咪,
你真係幾大方wor, 個工人連下一個約, 第3年ge假你都放埋比佢. 而家你9月點都要放個工人返去一次老家, 不過, 你可以係no pay leave咁叫佢返去 law, 但要白字黑字寫明, 同埋點處理佢新約ge假期.

(我個工人上工7個月就因屋企有事要返菲律賓一星期, 我要佢簽紙講明佢而家ge leave 係 in advance 同埋會在約滿ge假期扣番架. )

仲有, 一個2年約, 僱主只係負責比來回機票一張 (佢由菲來香港, 由香港返菲), 如工人在未完約前要返老家走一趟, 僱主係唔需要比機票個工人架.

我覺得你個工人都幾古惑wor, 夠膽死 ‘握’ 你比佢放21假.

大宅

sumyee,

好似話一定要返祖家最少要7日,我諗你最好問清楚入境處先,因為係佢哋批工人visa的,我知道有啲agent都係蒙查查的.

至於條例幾時實行,好似係今年囉,日期唔係好記得.

你出年生BB,咁就畀你工人今年返祖家7日啦,記得喇,要係no pay leave呀,同埋你淨係畀回港機票嗰程錢就得喇.

大宅

birdbird
唔係,妳地唔會哂喇...佢放左果21日假包括星期日架...而且係第2個約d期,唔關第3個約事架....我就唔明白佢第3個約都未完就要返菲放假,我覺得好有問題lo?????
我工人話喎...咁小假佢唔想放....又要自己比錢買機票<-----但而家唔可以啦...佢一定要放喇!!! ?-( ?-( ?-(

大宅

虎到金來勳章

ballpen

吾該晒, 我會問一問入境處.
另你知吾知入境處電話?

sumyee

首頁

尾頁

跳至