母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我平時一日泵4次奶,bb開始一日食一餐粥,咁我每日既奶量會比需要既多左一餐。我想問如果我想泵少一次奶,習慣左之後,總奶量會只係比原先既少左果一次既量,定係會再少d。

洋房

妳呢個唔係一個可以有準確答案嘅問題,係因人而異嘅,要實驗吓,如果妳泵少一次都夠食就ok,如果發現產量唔夠,就即刻泵翻多一次就可以追翻。

原文章由 jj032008 於 08-12-1 12:55 發表
我平時一日泵4次奶,bb開始一日食一餐粥,咁我每日既奶量會比需要既多左一餐。我想問如果我想泵少一次奶,習慣左之後,總奶量會只係比原先既少左果一次既量,定係會再少d。 ...

大宅

會建議你照泵 4 次, 不過每次唔使泵清, 如果唔想咁辛苦, 可以將第二次泵的時間推後小小, 然後 skip 咗第三次, 或者第二次同第三次都泵小D出黎, 應該慢慢可以 FIT 到個量 (我都係咁減架)

大宅

依芳姐的經驗,是不會影響總奶量。依家BB開始食粥仔,應該有6-7個月,但係如你想餵BB到一歲,芳姐建議你要多飲上奶湯,以增加奶水。

若依家奶量多,芳姐建議你最好唔好泵少一次奶,雖然不會影響總奶量,但由於距離分娩期越遠,奶量始終一定會越來越少,所以最好將多左個一餐放入冰箱儲起,希望幫到你啦。

陪月芳姐

原文章由 jj032008 於 08-12-1 12:55 發表
我平時一日泵4次奶,bb開始一日食一餐粥,咁我每日既奶量會比需要既多左一餐。我想問如果我想泵少一次奶,習慣左之後,總奶量會只係比原先既少左果一次既量,定係會再少d。 ...

子王國已刪除閣下頭像,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊