論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

其實有時啲野要將心比己嘅
天下兵馬大元帥軍營

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 joeywongmy 於 08-12-2 16:24 發表

我都知唔係個個CASE都一樣
呢個就係我覺得煩既地方
對佢好又驚縱佢
對佢唔好又怕遲D阿B受罪

最衰就係我係新手
無論係做阿媽定係做僱主
所以凡事我都放上黎問一問大家意見
一來想知道多D你地既經驗
一來都係以防 ...

做乜都好, 最緊要過到自己過到人......
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

別墅

我第一次也是買齊日用品給她.出糧後她自己買.另外她們的子妹知道她們第一次來港也會送她一些東西如衛月巾等

工人得閑問你取一D,格日問一D,我都會怕她得逞

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

原文章由 joeywongmy 於 08-12-3 21:11 發表
對啊
老實講佢做得好既
對我個b係好既
比多少少我一定無所謂
我每個月都比得起$3500請佢
又點會同佢計較幾十蚊
所以一開始我地都買左咖啡、洗頭水…比佢
最怕係有第1次就有第2次
之後係第3次、第4次……
到時想返轉 ...

其實我都曾有你所擔心o既問題!
俾佢唔緊要,但唔係老馮!!!!
一到步時,其實佢都帶整好多野,佢連洗碗對膠手套,圍裙都有帶嚟,咁我都有同佢講,原本某d日用品係由佢自己負責,但我會提供,,,
我係樂意俾佢用,但都有同佢講明!咁佢都有份用,so佢無論買乜都格好晒價先幫我買o架,計落我都賺左tim...hehe

其實一個工人係好的話,佢會接受你所講,可以直接話佢知你諗乜其實某d情況係,絕對係一件好事,唔洗乜都放喺心,樣樣野都要諗太多,咁會俾好多煩腦自己,你想"送"俾佢的,你咪俾佢知呢件係禮物咪ok,so far我工人同我相處左年幾,大家都盡量會"直接"d講野,例如d野邊隻好用邊隻平,佢覺得佢啱佢會照講我知,等我自己決定係咪跟佢意思囉,,,,其實我自己唔會諗計仔點去管住個工人,例如有人話唔準sun放假,因為會易學壞...我自己覺得,佢本質係壞,唔洗等到星期日的,,,,,haha,,,,不妨多d將自己的要求直接同工人講啦,佢地唔會估估吓我地諗乜,開心見誠,大家關係會舒服d~

禁止訪問

民房

原文章由 Siuchoi 於 08-12-2 08:48 發表
我都係第一次只送比佢, 第一次既用品, 全部大大支架, 足夠佢用3個月架~ 之後佢有錢, 就自己買了~

我應同你講發,
第一次買大大支比佢,等佢有錢之後自己買!

首頁

尾頁

跳至