親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

兩公婆會响2017年雪祭燈祭去北海道,因為第一次去同不是自駕遊,想請大家比d意見我以下行程有無改善空間,謝謝!

Day 1 : HK-1800到札幌  (住札幌)
Day 2 : a.m. 大通公園雪祭last day / p.m. 小樽散策+燈祭last day (住札幌)
Day 3 : 登别(+熊牧場,地獄谷,温泉街)(住登别)
Day 4-5 : 函館 (住函館)
Day 6 : 札幌(住札幌)
Day 7 : 狸小路,2条市場,薄野 (住札幌)
Day 8 : p.m. 札幌→ HK

男爵府

回覆樓主:

你自駕遊?
不停轉酒店玩不到什麼

複式洋房

想問下點先知2018年雪際日期

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

函館真係太遠。比我就會揾下嗰段時間仲有咩祭典,放棄函館。

大宅

TopKind 發表於 16-11-28 19:46
又係令人又愛又恨的函館, 長途跋涉住一晚... 非常唔化算.

係住2晚

大宅

heilok 發表於 16-11-28 20:32
函館真係太遠。比我就會揾下嗰段時間仲有咩祭典,放棄函館。

就係知函館遠所以改登别温泉一晚,函館兩晚。其實我原本行程如下及只是會住2間酒店,只係比其他人話咁行都有問題,所以又改,但我已惗唔到再可點改了!

Day 1 : HK-1800到札幌  (Dinner)住札幌
Day 2 : a.m. 大通公園雪祭 / p.m. 小樽燈祭 住札幌
Day 3 : Ski@國營瀧野鈴蘭丘陵公園 住札幌
Day 4-5 : 登别温泉x 2晚 (熊牧場,地獄谷,温泉街)
Day 6 : (因之前只得半日唔知去唔去得切,所以再想去小樽) (三角市場,音樂盒博物館,運河散策,出拔小路,小樽築港)住札幌
Day 7 : 狸小路,2条市場,薄野 住札幌
Day 8 : p.m. 札幌→ HK

大宅

我應該比您早2日飛,睇過d blog,好多都係話由機場直去登別較節省時間,如果札幌去時間較長和車資唔平。函館真係要認真考慮會否放棄(當然睇下酒店有冇得改)

大宅

hiulam0904 發表於 16-11-28 23:20
我應該比您早2日飛,睇過d blog,好多都係話由機場直去登別較節省時間,如果札幌去時間較長和車資唔平。函館 ...

登别温泉旅館有車在札幌<->登别接送住客來回酒店,每位每程500円,1.5小時車程,除咗尾2晚住札幌比哂$外,其餘都係book日本website去到至比$,所以重可以改,不過札幌d酒店果段時間好full,我唔敢亂咁cancel住,book唔返同一間酒店。

公爵府

樓主要趕最後一日嘅札幌雪祭同小樽燈祭,所以頭兩日無得改。一日趕兩個祭,就看不到其他。

大宅

heilok 發表於 16-11-29 00:24
樓主要趕最後一日嘅札幌雪祭同小樽燈祭,所以頭兩日無得改。一日趕兩個祭,就看不到其他。
...

係,頭2日都一定要住札幌for雪祭燈祭,而因為小樽只在燈祭當日下書先去,所以怕唔夠時間行,想之後再去慢慢hea吓,但有其他人又話冇須要,所以先引申我再轉plan B改去函館3日2夜

Plan A
札幌x2 1/2 ->小樽x1/2 -> 登别温泉x2 -> 札幌x2 (total 2 hotel)

Plan B
札幌x1 1/2 -> 小樽x 1/2 -> 登别温泉x 1 -> 函館x2 -> 札幌x2 (total 3 hotel)

禁止訪問

男爵府

2月1日有冇雪祭? 因為我地2月2日回港! thx

禁止訪問

子爵府

你個行程似我上年個行程, 不過我12月初去, 冇雪祭.
不過要有另一個plan, 就係萬一大雪JR慢或停駛, 就要諗定點轉.

BTW, 我當時買咗JR pass, 因為函館嗰程都貴.

我上年12月去函館上山睇夜景時好大風雪, 好凍. 其實如果齋睇夜景, 就唔係好化算, 因為來回都差唔多8粒鐘. 另外, 我住vista, 我覺得溫泉水唔夠熱

男爵府

回覆 TopKind 的帖子

thanks!

大宅

ccli629 發表於 16-11-29 12:09
你個行程似我上年個行程, 不過我12月初去, 冇雪祭.
不過要有另一個plan, 就係萬一大雪JR慢或停駛, 就要諗定 ...

Thanks a lot.我估我都係放棄函館多!始终第一次去又唔熟路又大風雪,唔想太趕寧願hea吓:mother:

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

兩個行程都ok, 但認真ski 就唔好去鈴蘭公園,因為超細得一條吊椅一條滑道,好多小朋友排隊。小樽睇個人,鍾意音樂盒、玻璃器皿,慢慢行下,食下野 ,好快過左大夜半日,你分開兩日去都ok,我個人鍾意小樽。男人老狗可能兩小時都覺得多。第一晚落機可以快手擺低行李去大通雪祭行下,晚上亮燈同日間唔同睇法,會場有好多野食。薄野冰雕開得夜,都可以睇下。

子爵府

其實如果落大雪, 都要預返行路會慢D, 時間長D

BTW, 你而家個行程改成點?
我月中去, 淨係諗食都諗到頭爆, 樣樣都想食, 但胃只得一個.

首頁

尾頁

跳至